Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα το 2014 και, έπειτα από μια εξαετή, σφοδρότατη και εξαντλητική ύφεση, αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2014.

Ο κ. Προβόπουλος δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι συνθήκες σταθεροποιούνται και κάνει λόγο για βάσιμες ενδείξεις τερματισμού της ύφεσης το 2014 και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη. Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης, καθώς έχουν ισχυροποιηθεί τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Παράλληλα, αναφέρει ότι εμπεδώνεται η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αυτό επιβεβαιώνεται από την πλειονότητα των μακροοικονομικών δεικτών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το πλεόνασμα που καταγράφηκε φέτος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχιστεί και το 2014.

Για την οικονομική πολιτική, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή συνέχιση του προγράμματος με την πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω δύο κεντρικών αξόνων: α) να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους, με απώτερο σκοπό την διεύρυνση του πλεονάσματος και β) να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μέτωπο των δημοσίων εσόδων, ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, κάνοντας λόγο για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και πάταξης της φοροδιαφυγής, χωρίς να σημειώνεται περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση.

Τράπεζες

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει στην έκθεση πως η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του κλάδου οδηγούν σε ένα νέο τραπεζικό τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως οι τράπεζες μεσοπρόθεσμα θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. 

Ο διοικητής της ΤτΕ εστιάζει στα βασικά σημεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητά από τις τράπεζες, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν στην κεντροποιημένη διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων και την αναβάθμιση και εξειδίκευση των υφιστάμενων μονάδων τόσο σε προσωπικό όσο και στην απευθείας αναφορά προς τη διοίκηση.

Παράλληλα, καλεί τους πιστωτικούς ομίλους να βελτιώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία προκειμένου να ρυθμίσουν προβληματικά δάνεια που ανήκουν σε κοινούς πιστούχους και δίνει έμφαση στην προληπτική διαχείριση. Ζητά, δηλαδή, από τις τράπεζες να προβούν σε ενέργειες εντοπισμού των δανείων που τείνουν να καταστούν «κόκκινα» και να δράσουν προληπτικά. Επίσης, τάσσεται υπέρ της δυναμικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών, με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία νέων επισφαλειών.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Αναφορικά με τον ρόλο των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος καλεί τις τράπεζες να στηρίξουν έμπρακτα τις υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις και ζητά να αλλάξει το μοντέλο πιστωτικής επέκτασης του παρελθόντος, όταν δόθηκε έμφαση στα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές κεφαλαίου, ήτοι εκδίδοντας ομόλογα. 

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στην έκθεση συστήνεται η χρήση εταιρικών ομολόγων και γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τα ομολογιακά δάνεια, έτσι ώστε να μπορούν και μικρότερες επιχειρήσεις να δανείζονται από την αγορά. 

Τονίζεται, εξάλλου, ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά, τόσο με ιδία μέσα, ήτοι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όσο και μέσω των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Δεκεμβρίου

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr