«Τρίτη θητεία για τον Ερντογάν», «Και ο νικητής είναι…ο Ταγίπ Ερντογάν», «Θρίαμβος για τον Ερντογάν» και «Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές πέραν της ΕΕ για την Τουρκία», είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού τύπου.

Το ΑΚΡ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, όχι όμως τα δύο τρίτα που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα. Το γερμανικό περιοδικό Focus παρατηρεί στο ρεπορτάζ του: «Το ΑΚΡ δεν πέτυχε τον στόχο της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των εδρών του κοινοβουλίου που είχε θέσει. Με την πλειοψηφία αυτή θα μπορούσε ο Ερντογάν να υλοποιήσει το σχέδιο του για την συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς να αναγκασθεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα… Το ΑΚΡ είναι από το 2002 στην εξουσία. Υπό τη διακυβέρνηση Ερντογάν, η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τη διεθνή επιρροή της και να πετύχει ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Υπό την πρωθυπουργία Ερντογάν η Τουρκία κατάβαλε προσπάθειες για την ένταξή της στην ΕΕ και σύμφωνα με αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων σήμερα το 50% των Τούρκων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», επισημαίνει το Focus.

«Το ΑΚΡ παραμένει το παντοδύναμο κόμμα εξουσίας»

Πανίσχυρος ο Ταγίπ ΕρντογάνΣτα συμπεράσματα των τουρκικών εκλογών αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Το ΑΚΡ παραμένει το παντοδύναμο κόμμα εξουσίας που έχει ριζώσει πλέον σε όλη τη χώρα, με απόσταση από τους αντιπάλους του. Οι υπουργοί του Ερντογάν κατάφεραν να εκλεγούν στις εκλογικές περιφέρειες που όρισε για αυτούς ο τούρκος πρωθυπουργός». Για τον Κεμάλ Κιλιτσνταρόγλου, τον επικεφαλής του αντιπολιτευομένου CHP η εφημερίδα αναφέρει ότι «η υπόθεση της ηγεσίας έχει μάλλον τελειώσει. Κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματος μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 25,93% και αυτό δεν είναι αρκετό. Το στρατόπεδο του Κιλιτσνταρόγλου ανέμενε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%». Σύμφωνα με την Presse «η συμμαχία των κουρδικών κομμάτων, των οποίων οι υποψήφιοι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι για να αποφύγουν το όριο του 10%, είναι ένας από τους νικητές των εκλογών, καθώς εκπροσωπούνται με 6 έδρες περισσότερες σε σχέση με το 2007». Το τέταρτο συμπέρασμα αφορά, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, την επίτευξη της επανεκπροσώπησης του ακροδεξιού ΜΗΡ στο κοινοβούλιο, σε πείσμα των περί του αντιθέτου ευρημάτων των προεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Στην νίκη του ΑΚΡ αναφέρεται και η γερμανική Berliner Morgenpost που παρατηρεί: «Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε έναν δύσκολο εταίρο στα διεθνή δρώμενα. Ωστόσο η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ότι θα παραμείνει για καιρό ακόμη στα πολιτικά πράγματα. Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να αναθεωρήσει εκ θεμελίων το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας στην κατεύθυνση μιας προεδρικής δημοκρατίας, με το εαυτό του ως ισχυρό άνδρα στην κορυφή. Ένα σύστημα προεδρικής δημοκρατίας θα επέτρεπε στην Τουρκία την απρόσκοπτη επιτάχυνση της ανάπτυξης, είχε επισημάνει πέρυσι ο τούρκος πρωθυπουργός», υπενθυμίζει η εφημερίδα.

«Θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ»

Αντέχει την Τουρκία η ΕΕ;«Προς τα πού κατευθύνεται η Τουρκία» διερωτάται σε σχόλιο της η αυστριακή Kurier. «Στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής η εκλογική νίκη του Ερντογάν επιβεβαίωσε εντυπωσιακά τον ηγεμονικό του ρόλο. Συνιστά όμως αυτό εγγύηση για την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και είναι η ΕΕ σε τέτοια κατάσταση ώστε να εντάξει στους κόλπους της την Τουρκία; Θα μπορούσε η ΕΕ να αντέξει την Τουρκία ή θα κατέστρεφε αυτό την ιδέα της ένωσης; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και οι αμφιβολίες πληθαίνουν», παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα, προσθέτοντας πως «δεν είναι διασφαλισμένη μια γόνιμη σχέση μόνο με την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ». Και η Kurier διευκρινιζει: «Στο οικονομικό πεδίο οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ είναι εξαιρετικές και βελτιώνονται διαρκώς προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων. Στο πολιτικό πεδίο υπάρχουν εναλλακτικές προς την ένταξη επιλογές, αλλά σημαντικότερο από την μορφή της εταιρικής σχέσης είναι το περιεχόμενό της», καταλήγει η εφημερίδα.

Αντίθετη άποψη εκφράζει η γαλλική Liberation, που αφού υπενθυμίζει το έλλειμμα δημοκρατίας και τη φυλάκιση δημοσιογράφων στην Τουρκία που αποδεικνύουν την ανασφάλεια της κυβέρνησης Ερντογάν, επισημαίνει: «Η τουρκική οικονομία κατάφερε να περιορίσει την ανεργία. Η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ είναι η πολιτική μιας αυτόνομης χώρας απαλλαγμένης από τους στρατηγούς της και τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ. Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Τουρκία ως ανατολίτικο φάντασμα που είναι υπερβολικά μουσουλμανικό για να γίνει ευρωπαϊκό, όπως υποστηρίζει ο Σαρκοζί. Σε μια εποχή που οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο παίρνουν την μοίρα τους στα χέρια τους και υπερασπίζονται αξίες ίδιες με τις ευρωπαϊκές, δεν θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ; Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα με τις αραβικές μουσουλμανικές χώρες», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
Διαβάστε για τις εκλογές στην Τουρκία και την νίκη Ερντογάν

Στο μικροσκόπιο του ΟΣΕ οι εκλογές στην Τουρκία

Τι κατέγραψαν οι ευρωπαίοι παρατηρητές στις εκλογές της Τουρκίας

Στόχος η αλλαγή του Συντάγματος

Ερντογάν: Θριαμβευτής αλλά όχι ανεξέλεγκτος

Θρίαμβος Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας

Από τα κουλούρια στην πρωθυπουργία

Τουρκία: Αυτοδυναμία για το κόμμα του Ερντογάν

Στο παρά πέντε των εκλογών Η νίκη Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητη

Ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας

Με το βλέμμα στους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας οι εκλογές

Νίκη Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Το μεγαλοϊδεατικό όραμα Ερντογάν για Τουρκία

Τουρκία: Άνετη πλειοψηφία για τον Ταγίπ Ερντογάν

Ψηφίζουν πρωθυπουργό, αλλά βγάζουν σύνταγμα

Μήνυμα συναίνεσης έστειλε ο Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές

Οι κάλπες θα κρίνουν μόνο το Σύνταγμα

Αγωνία Ερντογάν για τον αριθμό εδρών που θα εξασφαλίσει το ΑΚΡ

“Με συναίνεση το νέο Σύνταγμα”

«Σάρωσε» αλλά χωρίς πλειοψηφία ο Ερντογάν

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πολιτική σταδιοδρομία του Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν για 3 στα 3

Στις κάλπες οι Τούρκοι

Τουρκία: Μοναδικό ζητούμενο το εύρος της νίκης του Ερντογάν…

Κάλπες στην Τουρκία

Νίκησε, αλλά θα χρειαστεί συμμάχους

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News – 13.06.2011

Ζητούμενο ο μαγικός αριθμός των 367 εδρών

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα οι εκλογές

Τουρκία: Αυτοδυναμία για το κυβερνών AKP

Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις κάλπες- με συλλήψεις σημαδεύτηκαν οι

Ερντογάν: Στόχος η νίκη…μεταρρύθμισης

Τουρκία: Σαρωτική νίκη Ερντογάν

Ο “τυφώνας” Ερντογάν και οι κάλπες

Επανεκλογή του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το 51,3% των ψήφων συγκεντρώνει μέχρι στιγμής ο Ερντογάν

Έτοιμος για την 3η θητεία ο Ερντογάν

Αυλαία εκλογών στην Τουρκία

Χωρίς εκπλήξεις οι εκλογές στην Τουρκία

Τουρκία: Σαρωτική νίκη Ερντογάν αλλά κάτω από 330 έδρες

Τουρκία: Η επόμενη μέρα των εκλογών

Τουρκικές εκλογές:Ο Ερντογάν πάει για “Σουλτάνος”.Οι επιπτώσεις