Αεριωθούμενα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτέλεσαν χθες αντικείμενο μιας νέας “παρενόχλησης” εκ μέρους ενός MIG-29 άγνωστης εθνικότητας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός.

 

Αυτή η “παρενόχληση” –o όρος σημαίνει πως το MIG-29 έθεσε σε λειτουργία το ραντάρ του για να αναγνωρίσει τον στόχο του σε ένδειξη προετοιμασίας για την εκτόξευση ενός πυραύλου– “διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 30 δευτερόλεπτα”, υπογραμμίζεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού κάνει επίσης λόγο για μία άλλη “παρενόχληση” με στόχο τα ίδια αεροσκάφη, αυτή τη φορά από μια συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος SA από το συριακό έδαφος, η οποία διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται έπειτα από σειρά παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά το Σαββατοκύριακο, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας, που εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία, με την Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τις Βρυξέλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην “χάσει τη φιλία της Τουρκίας”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν “παρεξηγήσεις” στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε σήμερα τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: Sofokleousin.gr