Τί έχει συμβεί πραγματικά; Γιατί είναι ανοικτό το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης; Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 150 επιβάτες, τα πιθανά σενάρια στο ερώτημα «Πως έπεσε;», εναλλάσσονται διαρκώς.

Μέχρι στιγμής, οι Γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο του 1ου μαύρου κουτιού, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του ατυχήματος εκτός του πιλοτηρίου και πως ο συγκυβερνήτης ήταν μόνος. Την ίδια ώρα εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ο συγκυβερνήτης να ήθελε να αυτοκτονήσει…

Μία εκτίμηση που φουντώνει τα σενάρια περί «κάλυψης»  των πραγματικών γεγονότων και αυτό επειδή:

Α) Με τα οικογενειακά δεδομένα του συγκυβερνήτη δεν τίθεται θέμα αυτοκτονίας, αφού δεν είχε κανέναν τέτοιο λόγο να το πράξει.

Β) Ακόμη και αν πράγματι είχε ψυχολογικά προβλήματα, γιατί η Germanwingsδεν τον είχε απομακρύνει βάσει ειδικής αξιολόγησης;  Και τελικά, είχε περάσει από σχετική αξιολόγηση ή όχι και τί συμβαίνει και με τους υπόλοιπους πιλότους της εταιρίας;

Ανοικτό το θέμα «τρομοκρατία»;

Η χθεσινή επίσκεψη των τριών αρχηγών κρατών (Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι) στον τόπο όπου διεξάγονται οι έρευνες, ίσως, μόνον τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κάτω από το πέπλο της εθιμοτυπίας, οι τρεις αρχηγοί δεν αποκλείεται να ενημερώθηκαν και για μία εξέλιξη, ένα στοιχείο, το οποίο να παραπέμπει σε τρομοκρατικό χτύπημα.

Επίσης τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός, ότι η λίστα των επιβατών καθυστέρησε να δοθεί στην δημοσιότητα , χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν δύο Ιρανοί αθλητικογράφοι οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Βαρκελώνη για να καλύψουν τον αγώνα Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, δύο επιβάτες είχαν διαβατήρια από το Καζακστάν και ένας Μαροκινός ο οποίος μόλις πριν από δύο ημέρες είχε παντρευτεί την αγαπημένη του και ταξίδευαν μαζί προς Ντίσελντορφ για να μείνουν μόνιμα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τις έρευνες να εστιάζονται στον Μαροκινό υπήκοο και στο παρελθόν του.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι πολλοί Ευρωπαίοι και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας, έχουν ενταχθεί εθελοντικά στις τάξεις του ISISκάνουν τις έρευνες ακόμη πιο σύνθετες.

Η υπόθεση Λόκερμπι

Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 1988 όταν ένα Boeing 747 PanAm συνετρίβη πάνω στην κωμόπολη Λόκερμπι της Σκοτίας. 243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος βρήκαν το θάνατο. Ένδεκα κάτοικοι του Λόκερμπι καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ενώ αρχικά οι Αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, λίγες ημέρες μετά, οι ερευνητές απομόνωσαν κομμάτια εκρηκτικής ύλης. Και πάλι όμως επίσημη ανακοίνωση που να παραδεχόταν πως οι έρευνες εστιάζονταν στο συγκεκριμένο θέμα, δεν εκδόθηκε.

Χρειάστηκε η δημοσιοποίηση πολλών και διαφορετικών ισλαμικών ομάδων με δικές τους ανακοινώσεις που αναλάμβαναν την ευθύνη για την επίθεση, για να αποκαλυφθεί εν τέλει  το «μυστικό» των ερευνών.

Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε το σενάριο που φέρει την ISISή άλλης τρομοκρατικής ομάδας πίσω από την πτώση του μοιραίου Airbus της Germanwings όπως επίσης δεν αποκλείεται, εντός των επομένων ημερών να έχουμε και ανάληψη ευθύνης…