Συντάσσεται με τη διαπλοκή η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες των καναλιών ήθελε γενναιότητα

 

Η δευτερολογία και η τριτολογία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή των Ελλήνων

Δείτε τα βίντεο

 

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τελείωσα την πρωτομιλία μου με μια μάλλον ασυνήθιστη και βαριά κατηγορία, απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ζήτησα ένα και μόνο πράγμα. Να ανέβει μετά από εμένα στο Βήμα της Βουλής και μιας και επικαλείται την αλήθεια διαρκώς και τη Συμφωνία της Αλήθειας, μετά τον βαρύτατο χαρακτηρισμό –ομολογώ και δεν το συνηθίζω- για τη SIEMENSκαι τη διαπλοκή, να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα: αν κατά τη γνώμη του σε αυτόν τον τόπο υπήρξε ποτέ και υπάρχει και σήμερα σκάνδαλο SIEMENS. Προσέξτε, σκάνδαλο SIEMENS.

Κι εσείς ανεβήκατε, κύριε Μητσοτάκη, στο βήμα της Βουλής, κάνατε πως δεν ακούσατε τίποτα απ’ όσα σας είπα πιο πριν και διαβάσατε την ομιλία που οι συνεργάτες σας σας είχαν γράψει, σαν να μην συνέβη τίποτα. Σαν να μη συνέβη τίποτα.

Θα περιμένω τη δευτερομιλία σας. Αν υπάρχει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο σκάνδαλο Siemens. Επαναλαμβάνω.

Και σας ζήτησα, νομίζω ευθαρσώς, να απαντήσετε και τι θα κάνετε επιτέλους με τα θαλασσοδάνεια. Εσείς 210 εκατομμύρια ευρώ και 186 εκατομμύρια ευρώ – δεν ξέρω πόσα – το ΠΑΣΟΚ. Απαντήσατε και σε αυτό. Απαντήσατε αυτό που μας είχατε πει το Μάρτιο. Απαντήσατε, δηλαδή, τι; Ότι τα λειτουργικά σας έξοδα θα τα καλύπτετε, λέει, από τα κουπόνια και τις χορηγίες -είμαι βέβαιος, θα το καταφέρετε, γιατί έχετε φίλους να χορηγούν, χρόνια είχατε- και θα εκχωρείτε, λέτε, την επιχορήγηση.

Πείτε μας, κύριε Μητσοτάκη, ποια επιχορήγηση και για ποια δάνεια; Αυτά τα οποία έχουν ήδη καταγγελθεί και έχουν «κοκκινίσει»; Αυτά; Αυτά τα «κόκκινα»; Γι’ αυτά τα «κόκκινα» κάποιοι πολίτες -οι οποίοι δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη και από όλους τους νόμους που έχουμε ψηφίσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας-, βλέπουν και έβλεπαν όλη την προηγούμενη περίοδο να γίνονται πλειστηριασμοί. Εσείς τι θα δώσετε;

Κι όχι μόνο, λοιπόν, αρνείστε να απαντήσετε, αλλά ξέρετε κάτι; Όταν αναγκάζεστε να προφέρετε τη λέξη «Siemens», δεν βάζετε ποτέ μπροστά τη λέξη «σκάνδαλο». Ποτέ. Και για άλλη μια φορά ήλθατε να αντικρούσετε τα επιχειρήματα, λέγοντας -σας άκουσα από αυτό εδώ το Βήμα-, ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη συμφωνία που φέρατε εδώ στη Βουλή και ψηφίσατε εσείς με τη Siemens, εμείς ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση και όταν σας άκουγα, δεν καταλάβαινα με ποιανού το μέρος είστε. Με ποιανού το μέρος είστε; Θα βάλετε πλάτη μαζί μας για να επαναδιαπραγματευθούμε, ώστε να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο όλα όσα του έχουν στερήσει οι συμφωνίες που τόσα χρόνια κάνατε εσείς με τη Siemens, ναι ή όχι;

Και δεν κάνετε τίποτα άλλο στην ομιλία σας -αφού κατά την άποψή μου δεν απαντήσατε και θα επανέλθω στο θέμα-, παρά αυτό που ο λαός λέει, το κοινώς λεγόμενο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αλλά τίποτα για την ταμπακιέρα». Το μόνο που θέλετε να επιτύχετε είναι όχι να αποδείξετε ότι εσείς προσωπικά και το κόμμα σας είστε αθώοι του αίματος -δεν μπορείτε να το αποδείξετε αυτό-, δεν έχετε διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα, δεν βαρύνεστε για πολύ μεγάλα σκάνδαλα. Το μόνο που θέλετε να πείτε στον ελληνικό λαό, που βεβαίως απογοητευμένος, δυσαρεστημένος πληρώνει τόσα χρόνια βάρη, είναι πως «όλοι ίδιοι είναι». Λάσπη στον ανεμιστήρα και «όλοι ίδιοι είναι».

Και πώς το τεκμηριώσατε αυτό; Πώς; «Καλογριτσιάδα». Δεν το ήξερα πραγματικά. Καλά που μου το βάλατε σήμερα εδώ στη Βουλή. Δεν το ήξερα ότι η διαπλοκή σε αυτόν εδώ τον τόπο είχε το όνομα Καλογρίτσας. Δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι είχε άλλα ονόματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τον κ. Καλογρίτσα, μάλλον τον ξέρουν καλύτερα δικοί σας συνεργάτες από ό,τι εμείς. Βεβαίως, ήταν φίλος του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη και οι επιχειρηματίες πρέπει όλοι να έχουν φιλίες στην Δεξιά και όχι στην Αριστερά.

Αλλά πείτε μας, σε τι τον ευνοήσαμε; Σε τι τον ευνοήσαμε, κύριε Μητσοτάκη; Γελάτε. Θέλετε να αντιπαραβάλουμε όλα όσα έχετε κάνει και όλα όσα έχετε κάνει και όλα όσα έχετε ευνοήσει όλα αυτά τα χρόνια, όλους τους καναλάρχες και τους εκδότες που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για να αποκτήσουν νόμιμες άδειες, γιατί ποτέ δεν έκαναν διαγωνισμό και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για τα τέλη συχνοτήτων; Θέλετε να αντιπαραβάλουμε αυτά; Τα δημόσια έργα; Από πού να ξεκινήσουμε και πού να σταματήσουμε.

Και βεβαίως, φθάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι ο διαγωνισμός είναι διαβλητός κι ότι έχει ήδη καταρρεύσει -Γιατί; Γιατί πήρε 255 εκατομμύρια το δημόσιο- και ότι ακόμα και ο επόμενος υπερθεματιστής που ήλθε, όταν ο δήθεν δικός μας κ. Καλογρίτσας δεν πλήρωσε -και από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όποιος έχει εκπέσει ενός εκ των όρων του διαγωνισμού, θα φύγει το επόμενο λεπτό, όπως έφυγε το Mega, όπως έφυγε το Έψιλον, όπως έφυγε ο κ. Καρατζαφέρης-, ακόμα και ο επόμενος, ο κ. Σαββίδης, έγινε «λαγός».

Ξέρετε, εγώ δεν ξέρω κανέναν «λαγό» που να πληρώνει 20 εκατομμύρια προκαταβολή και άλλα 60 εκατομμύρια στην πορεία. Αν εσείς ξέρετε τέτοιους «λαγούς» που να πληρώνουν εκατομμύρια, τι να σας πω; Να πάμε όλοι για «κυνήγι», να πιάσουμε κανέναν «λαγό», να κονομήσουμε σε αυτόν τον τόπο!

Και αφού δεν είχατε να πείτε κουβέντα για το ζήτημα των λιστών της φοροδιαφυγής, των προστατευόμενών σας, του κ. Παπασταύρου, του κ. Σκλαβούνη, όλων όσων προσπαθείτε να προστατεύσετε και ενέχονται σε σκάνδαλα, τον κ. Βγενόπουλο που υπερασπιστήκατε την προηγούμενη φορά, φέρατε όχι τη λίστα Λαγκάρντ ούτε τη λίστα Μπόργιανς, αλλά τη «λίστα Τσίπρα».

Και τι θυμηθήκατε εδώ να φέρετε στη Βουλή; Όλα αναμασήματα από τα πρωτοσέλιδα «κίτρινων» εφημερίδων, όπως για παράδειγμα τη σπέκουλα του «Πρώτου Θέματος» και του «κομιστή» -δεν έχει έρθει ακόμα στην Επιτροπή, θα έρθει, φαντάζομαι- με τα οποία αποδεικνύετε, βεβαίως και την ποιότητα των επιχειρημάτων σας και του πολιτικού σας λόγου! Φέρνετε εδώ και αναμασάτε τις συκοφαντίες των «κίτρινων» φυλλάδων.

Να σας θυμίσω μόνο, κύριε Μητσοτάκη, στο θέμα που αναφερθήκατε –και νομίζω ότι είναι ντροπή αυτό, να αναφέρεστε ξανά και ξανά, δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε;- για το «πόθεν έσχες» του Φλαμπουράρη και του Σταθάκη. Δεν γνωρίζετε ότι έχει παρθεί οριστική απόφαση στην Επιτροπή της Βουλής και αθωώθηκαν με σύμφωνη γνώμη και του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των εκπροσώπων των δικαστικών; Δεν το γνωρίζετε αυτό; Δεν το γνωρίζετε. Δύο εκπρόσωποι είναι του ΣΥΡΙΖΑ στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το «πόθεν έσχες». Ένας είναι της Νέας Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι είναι δικαστικοί λειτουργοί. Και αθωώθηκαν. Και εσείς ως κοινός συκοφάντης έρχεστε ξανά σε αυτό εδώ το Βήμα, χωρίς ντροπή, και επαναφέρετε το θέμα Φλαμπουράρη-Σταθάκη.

Και τι άλλο έρχεστε να επαναφέρετε, αφού δεν έχετε τι άλλο να πείτε; Το περιβόητο ζήτημα που είχε αναδείξει η εφημερίδα «Το Βήμα» για τον κ. Κατρούγκαλο. Και μάλιστα, λίγες μέρες μετά, λίγους μήνες – αν θυμάμαι καλά – μετά την πρώτη εκλογή τον Γενάρη. Και δεν ξέρετε ότι το ίδιο το «Βήμα» αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να ανακαλέσει, ζητώντας συγγνώμη από τον κ. Κατρούγκαλο, ενώ εκκρεμεί η δίκη εναντίον του δημοσιογράφου κ. Χιώτη που εμπνεύστηκε το θέμα; Δεν το γνωρίζετε αυτό;

Αναφερθήκατε, επίσης, στην εφημερίδα «Αυγή» – άλλη  μια δήθεν φοβερή αποκάλυψη! – και είπατε: «Να, όπως και εμείς έχουμε offshore, και εσείς έχετε offshore. Έτσι δεν είναι; Και εμείς έχουμε τον Παπασταύρου, που τον ψάχνουν για κάποια φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων, αλλά έχετε και εσείς, ρε παιδιά! Δεν έχετε; Αφού όταν αυξήσατε το μετοχικό κεφάλαιο, μπήκε μια εταιρεία offshoreαπό την Κύπρο». Και τι πήρε; Πήρε 2,93% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής» η «Atlas Cyprus International Trust».

Κάποιοι Βουλευτές, μάλιστα, από τη Νέα Δημοκρατία έκαναν – και όφειλαν – εξονυχιστικό έλεγχο στην Κύπρο και δεν τη βρήκαν. Πολύ λογικό, διότι εξ όσων γνωρίζω η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως όλοι, φαντάζομαι, γνωρίζουμε, και μάλλον και εσείς θα γνωρίζετε, εταιρείες offshoreαπαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έψαξαν και αλλού και πάλι δεν τη βρήκαν -και πάλι λογικό- γιατί δεν υφίσταται, κύριε Μητσοτάκη, offshoreεταιρεία. Είναι νομιμότατη εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ανήκει μαζί με άλλες εταιρείες σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «καταπιστευματική». Μπορείτε να ψάξετε εκεί και να βρείτε όλα της τα στοιχεία. Άνθρακας και αυτός ο θησαυρός!

Πάλι, όμως, βάζετε αυτογκόλ, όπως και την άλλη φορά που ξεσηκώσατε τεράστιο θόρυβο γιατί η Κυβέρνηση για πρώτη φορά, προσπαθώντας να βάλει τάξη στο ζήτημα των off shoreεταιρειών, ακολουθώντας τις θέσεις και τους κανόνες του ΟΟΣΑ και σε συνεργασία με τους θεσμούς, έφερε ένα νόμο για τις off shoreκι εσείς φωνάζατε ότι υπηρετούμε ιδιωτικά συμφέροντα, λες και είναι δικά μας τα στελέχη που έχουν γεμίσει με πηχυαίους τίτλους τις εφημερίδες που κρέμονται στα περίπτερα που εμπλέκονται με φοροδιαφυγή και με off shoreεταιρείες. Και όταν εμείς σας είπαμε «Έτσι είστε; Γενική απαγόρευση», την άλλη μέρα το έβαλε στα πόδια η μισή σας Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να τρέξει να προλάβει να κάνει δήλωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν βάζετε, όμως, μυαλό ούτε φυσικά στο θέμα των καναλιών. Συνεχίζετε με φανατισμό να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα και να αναμασάτε τα επιχειρήματα των καναλαρχών, χωρίς πλέον κανένα πρόσχημα.

Σήμερα άκουσα και το εξωφρενικό που προσθέσατε στην επιχειρηματολογία σας ότι –λέει- τα 258 συν τα 60 που έχουμε πάρει μέχρι τώρα δεν είναι πολλά, είναι λίγα, διότι στη δεκαετία, λέει, θα χάσουμε 1,7 δισεκατομμύρια. Ακούστε τι είπατε σήμερα! Και πού το βρήκατε αυτό; Το βρήκατε, λέει, γιατί είναι επιχείρημα του ΣΕΒ. Πράγματι, στο δελτίο ενημέρωσης του ΣΕΒ υπάρχει ένας πίνακας, ο οποίος όμως είναι πίνακας που ανήκει στην τεκμηρίωση των ίδιων των καναλαρχών, της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Θέλω να μου αποδείξετε, κύριε Μητσοτάκη – γιατί όταν λέτε κάτι στη Βουλή, πρέπει να το αποδείξετε – από πού θα χάσουμε 1,7 δισεκατομμύρια.

Μας κατηγορήσατε επίσης ότι δεν εισπράξαμε τα ίδια από περισσότερους, αλλά μόνο από τέσσερις, αποφεύγοντας, παρακάμπτοντας πλήρως το γεγονός ότι εσείς δεν εισπράξατε ποτέ από κανέναν για είκοσι επτά χρόνια. Μηδέν. Ούτε τέλη διαφήμισης, ούτε συχνοτήτων, ούτε αδειοδότησης. Μηδέν. Μόνο δίνατε «αέρα». Μας κατηγορήσατε, λοιπόν, γιατί; Διότι εισπράξαμε –λέει- από τέσσερις.

Μα, δεν το γνωρίζετε; Είστε και της φιλελεύθερης σχολής. Πρόκειται για οικονομία της αγοράς. Δεν γνωρίζετε ότι η περιορισμένη προσφορά αυξάνει το τίμημα; Αν είχαμε οκτώ ή δέκα ή «ελάτε και όσοι δώσετε ό,τι προαιρείστε πάρετε», θα έρχονταν όλοι, θα έβαζαν από ένα εκατομμύριο και τελείωνε η ιστορία. Πόσοι ήταν; Δέκα επί ένα εκατομμύριο; Δέκα εκατομμύρια.

Ακριβώς επειδή περιορίσαμε την προσφορά, δημιουργήσαμε αυτό τον μεγάλο ανταγωνισμό και κλείστηκαν επί τρία μερόνυχτα μέσα στη Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν και οι ίδιοι πού έφτασε ο λογαριασμός, όταν έβγαιναν έξω, και γι’ αυτό πήραμε τα 258. Αυτός είναι ο λόγος. Τώρα κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι με αυτά τα επιχειρήματα μπορείτε να πείσετε κάποιο μέσο πολίτη που μας ακούει;

Μας είπατε ότι, εν πάση περιπτώσει, θα τα ρύθμιζε η αγορά, αν δίναμε περισσότερες άδειες. Παρακάμπτω το θέμα του τιμήματος. Θα ρύθμιζε η αγορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όπως το ρύθμισε για είκοσι επτά χρόνια η αγορά, έτσι; Είδαμε τι μέσα ενημέρωσης είχαμε που με το πρώτο που εφαρμόστηκε ο νόμος και σταμάτησαν τα «θαλασσοδάνεια», άρχισαν να πηδάνε από τα παράθυρα οι μέτοχοι. Αυτό ρύθμισε η αγορά.

Φυσικά, βούλιαξαν όλα τα κανάλια τόσα χρόνια στα χρέη μαζί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για να πληρώνουν τον «αέρα» οι φορολογούμενοι με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Λέτε και ξαναλέτε, λοιπόν, ότι ο στόχος μας είναι να στήσουμε τη δική μας διαπλοκή, να ελέγξουμε τα μέσα ενημέρωσης.

Κύριε Μητσοτάκη και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –απευθύνομαι σε όλους- αυτό που κάνουμε έχει μια πολύ μεγάλη γενναιότητα. Και άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν. Αναφερθήκατε εσείς στην περίοδο του βασικού μετόχου, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να είχατε υπερασπιστεί το βασικό μέτοχο.

Και άλλες κυβερνήσεις προσπάθησαν και έκαναν πίσω. Ξέρετε γιατί; Δεν είναι εύκολο πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι, να διαστρεβλώνουν τα πάντα.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε απέναντι φυσικά αυτούς που βγήκαν από το διαγωνισμό γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, φυσικά αυτούς που δεν πήραν την άδεια γιατί δεν είχαν λεφτά να βάλουν και φυσικά αυτούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν πάνω από εξήντα έως εβδομήντα-εβδομήντα πέντε εκατομμύρια. Φυσικά και τους έχουμε απέναντι. Όλους απέναντι τους έχουμε.

Και θέλει πραγματικά γενναιότητα ψυχής για να το κάνει κανείς αυτό. Όμως, εμείς δώσαμε μια υπόσχεση απέναντι στον ελληνικό λαό: Θα πάμε μέχρι τέλους. Κι αυτό που μας ενώνει είναι η εντιμότητα και η καθαρότητά μας, το γεγονός ότι κανένας δεν μας έχει στο χέρι. Εσείς είστε για την καρέκλα. Αυτή χάσατε και γι’ αυτό κάνετε έτσι. Δεν αντέχετε. Ούτε ενάμιση χρόνο δεν αντέχετε.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν κάναμε αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, αν τους λέγαμε, «Ελάτε, δώστε από ένα εκατομμύριο, πάρτε όλοι», δεν θα μας λιβανίζατε από το πρωί μέχρι το βράδυ όπως έκαναν και σε εσάς; Αυτό δεν σας έκαναν; Κατάλαβε κανείς σε αυτή τη χώρα ότι υπήρξε μνημόνιο πρώτο και δεύτερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Θυμήθηκαν ποτέ αυτοί οι κύριοι που βγαίνουν τώρα στις πρωινές εκπομπές, ότι αυτός ο τόπος δεινοπάθησε πέντε ολόκληρα χρόνια, ότι έχασε το 25% του ΑΕΠ; Το θυμήθηκαν ποτέ; Έβγαιναν, όμως, και έλεγαν από το πρωί  μέχρι το βράδυ ότι είναι ευλογία και μονόδρομος.

Ξαφνικά σήμερα – γιατί θα σας μιλήσω και γι’ αυτό – ανακάλυψαν ότι υπάρχει και ζήτημα πλειστηριασμών στη χώρα. Βεβαίως! Και ήρθε και ο κ. Μητσοτάκης εδώ, σε ένα κρεσέντο πολιτικής – επιτρέψτε μου – υποκρισίας, να πει, «Τι κάνατε για τους πλειστηριασμούς;».

Και λέω «υποκρισίας», γιατί τον άκουγα την προηγούμενη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να μιλάει στον ΣΚΑΪ, στον κ. Παπαχελά, και να λέει το εξής: «Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά και σε εξοχικά σπίτια επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν χρέη στις τράπεζες;». Εσείς τα είπατε αυτά. Εσείς τα είπατε αυτά. Εδώ!

Όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά και σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρείες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Είναι καταγεγραμμένα. Αλίμονο. Είναι καταγεγραμμένα. Και έρχεστε σήμερα, λοιπόν, να μας κατηγορήσετε.

Θέλω, λοιπόν, εδώ να σας δώσω τα επίσημα στοιχεία, για να δούμε πότε, πώς και ποιοι πλειστηριασμοί έγιναν στη χώρα. Το 2008 έγιναν στη χώρα σαράντα τρεις χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων σε τράπεζες. Το 2009 έγιναν στη χώρα πενήντα δυο χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων σε τράπεζες. Το 2010 έγιναν σαράντα οκτώ χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων στις τράπεζες. Το 2011, σαράντα τέσσερις χιλιάδες εκατό. Το 2012, είκοσι έξι χιλιάδες. Το 2013, δεκαεννιά χιλιάδες διακόσιοι. Το 2014, δεκαέξι χιλιάδες. Το 2015, κανένας. Είχαν κοινοποιηθεί οκτώ χιλιάδες επτακόσιοι, αλλά δεν έγιναν γιατί ήμασταν εμείς Κυβέρνηση και το 2016 έχουν γίνει πεντακόσιοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όμως, ο ελληνικός λαός τώρα έμαθε ότι υπάρχει θέμα πλειστηριασμών.

Σας έπιασε ο πόνος τώρα! Αλλά είχατε τη μνημονιακή δέσμευση. Είχατε τη μνημονιακή δέσμευση της πέμπτης αξιολόγησης κι απέναντι σε αυτές τις υπογραφές είχαμε να αντιπαρατεθούμε και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Τις δικές σας υπογραφές, ότι δεν θα προστατευθεί καθόλου η πρώτη κατοικία. Και καταφέραμε και προστατεύσαμε το 98% της πρώτης κατοικίας μέχρι 280.000 ευρώ.

Και τώρα – επαναλαμβάνω – όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γιατί  υπάρχουν και ζητήματα – εγώ δεν θέλω να κρύψω τίποτα – δεν αφορούν πλειστηριασμούς που βγαίνουν από  τις τράπεζες, αλλά από ΔΟΥ σε συνεργασία με δήμους. Και πράγματι είναι ένα ζήτημα και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με τους δήμους. Άκουσα τον κ. Πατούλη να κάνεις κάποιες θετικές δηλώσεις. Ελπίζω να συνεργαστούν και να δούμε με ποιο τρόπο όπως προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των φτωχών ανθρώπων από τους πλειστηριασμούς προς τις τράπεζες, έτσι να τους προστατεύσουμε κι από τα χρέη προς το δημόσιο.

Σας άκουσα, όμως, κύριε Μητσοτάκη, να κάνετε και μια γενικευμένη επίθεση με τον γενικό τίτλο ότι παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Η παρέμβασή μας στη Δικαιοσύνη, ποια ήταν; Ότι βγήκα εγώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είπα ότι πιστεύω πως ο νόμος είναι συνταγματικός και δεν θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακολούθως, η φράση αυτή συνεχίστηκε από τη φράση, «Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Αυτή ήταν η παρέμβαση.

Δηλαδή, τι θέλατε να βγω και να πω; Θέλατε να βγω και να πω ότι, ξέρετε, ο νόμος μας δεν είναι συνταγματικός και θα εκπέσει. Αυτό θέλατε να πω. Και ήταν αυτή παρέμβαση! Ενώ όταν εσείς είχατε βγει και είχατε πει ακριβώς τα ίδια και χειρότερα -σας θυμίζω ότι στη συνέντευξή σας, πάλι, στον κ. Παπαχελά, είχατε πει ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας- αυτό, το δικό σας, ήταν κρίση, ενώ το δικό μου παρέμβαση!

Δεν είναι, όμως, αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα, από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του, στην πραγματικότητα έκανε μία ακόμα απόπειρα, να το πω αγγλιστί, bullying, προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Διότι αυτό έκανε. Και ξέρετε κάτι; Είμαι σίγουρος ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα δώσουν σημασία σε αυτό, γιατί υφίστανται bullyingαπό το πρωί μέχρι το βράδυ από τα κανάλια και υφίστανται και από σας από το Βήμα της Βουλής.

Κατηγορήσατε εμένα και την ηγεσία των δικαστηρίων, διότι ήρθαν και με επισκέφτηκαν. Και γιατί ήταν αυτό παρέμβαση και συναλλαγή μάλιστα; Διότι με επισκέφτηκαν για ζητήματα που αφορούν τα μισθολογικά τους. Δεν γνωρίζετε ότι τα μισθολογικά των δικαστών δεν είναι αμιγώς οικονομικό συνδικαλιστικό θέμα, αλλά θεσμικό θέμα με βάση το άρθρο 8, παράγραφος 2 του Συντάγματος; Δεν το γνωρίζετε αυτό, ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι για το ίδιο ακριβώς θέμα είχαν ζητήσει -το 2012, αν δεν κάνω λάθος- συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και τους είχε δεχτεί; Δεν το γνωρίζετε ούτε αυτό;

Και αν δεν γνωρίζετε αυτό, πείτε μου κάτι: Όταν θεσμικά, για θεσμικά ζητήματα –επαναλαμβάνω, θεσμικά ζητήματα, υπάρχει και μισθοδικείο και υπάρχουν οι διατάξεις του Συντάγματος- ζητάει η ηγεσία των δικαστών συνάντηση με την εκτελεστική ηγεσία, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε, «όχι, δεν σας συναντάμε»; Τι ακριβώς λέτε;

Και, βεβαίως, δεν έφτανε η επίθεση σε μας, κάνατε κι ένα βήμα παραπάνω. Επιτεθήκατε από αυτό το Βήμα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι είχε κατ’ εσάς το θράσος, κατά τη δική μας εκτίμηση τη γενναιότητα, να βγει και να πει, «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία». Προσέξτε. Δεν είπε το λαϊκό αίσθημα. «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία». Και του επιτεθήκατε γι’ αυτό. Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι και αυτό επίσης είναι συνταγματικό αυτονόητο, άρθρο 1, παράγραφος 3: «Όλες οι εξουσίες ασκούνται από τον λαό και πηγάζουν από τον λαό».

Οτιδήποτε έχει σχέση με τον λαό, το έχετε ξεχάσει ακόμα κι αν γράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα, κύριε Μητσοτάκη.

Αναφερθήκατε, επίσης, με λόγια απαξιωτικά στην πρωτοβουλία που έχουμε πάρει για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και είναι πραγματικά κρίμα, κύριε Μητσοτάκη. Και είναι κρίμα, γιατί αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και αναφερθήκατε με λόγια απαξιωτικά παρά το γεγονός ότι ξέρετε τα εξής:

Πρώτον, ότι η Επιτροπή Διαλόγου είναι επιτροπή διαλόγου και όχι επιστημονική επιτροπή.

Δεύτερον, ενώ γνωρίζετε ότι στην Επιτροπή Διαλόγου έγινε προσπάθεια και συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι από όλο το φάσμα και των κοινωνικών εκπροσωπήσεων, αλλά και των ιδεών και έχουμε στόχο να διεξαγάγουμε έναν ανοιχτό διάλογο πριν έρθει το θέμα στη Βουλή. Δεν παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Η διαδικασία θα γίνει, όπως το Σύνταγμα ορίζει, μέσα στη Βουλή. Αλλά πριν έρθει στη Βουλή, η κοινωνία δεν πρέπει να ακουστεί; Δεν πρέπει να πάρουμε το σφυγμό της κοινωνίας για μεγάλα θέματα, για κρίσιμα θέματα;

Πιστεύετε ότι η συζήτηση για το ζήτημα του Συντάγματος, δηλαδή για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί η χώρα στην επόμενη εικοσαετία, τριακονταετία -δεν αλλάζει κάθε μέρα το Σύνταγμα- είναι υπόθεση μόνο των ειδικών και των κομμάτων; Αυτό πιστεύετε; Η κοινωνία και οι φορείς της δεν πρέπει να έχουν άμεσο λόγο;

Έχετε υπόψη σας, κύριε Μητσοτάκη, την άποψη των κορυφαίων συνταγματολόγων ήδη από το πρώτο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα, του Φαίδωνα Βεγλερή, του Γιώργου Κουμάντου και του Αριστόβουλου Μάνεση, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί ότι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς πρέπει να έχουν γνώση και δικαίωμα υποβολής προτάσεων για το Σύνταγμα; Γιατί, λοιπόν; Τι σας φοβίζει αυτό; Η λαϊκή βούληση σας φοβίζει σε κάθε της έκφραση. Σας φοβίζει να ακούσουμε τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συντεταγμένα, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Γιατί σας φοβίζει; Εσείς υποτίθεται ότι είστε φιλελεύθερος;

Ξέρετε, όμως, γιατί σας φοβίζει; Σας φοβίζει και αντιδράτε για τον λόγο του ότι εσείς θέλετε τώρα σώνει και καλά να διαμορφώσετε μια εικόνα άρνησης σε όλα. Λέτε «όχι» σε όλα. Και φαντάζομαι να μην διαπληκτίσετε – δημοσίως τουλάχιστον – μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τον πολιτικό σας χώρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου πριν κλείσω να ασχοληθώ και λίγο με την άλλη πτέρυγα εδώ, του ΠΑΣΟΚ.

Κατ’ αρχάς άκουσα τον κ. Λοβέρδο. Κύριε Λοβέρδο, συνήθως προσέχω αυτά που λέω, ακόμα κι αν συνηθίζω πολλές φορές -όπως και τώρα- να μιλώ εκτός κειμένου. Και ξέρετε κάτι; Αυτά που είπα, είναι σωστά και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί όλα στο θέμα που αναφέρατε, ξεκίνησαν με μια απόφασή σας για πρόσληψη εκατόν δεκαεπτά ατόμων για ενίσχυση δομών του ΟΚΑΝΑ, τα οποία, όμως, δεν προσελήφθησαν ποτέ, γιατί ποτέ δεν βγήκε η ΠΥΣ. Με την απόφασή σας, όμως, πήραν απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ να συνάψουν προγραμματική σύμβαση και μάλιστα να προκαταβάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ 10.000.000 προς τον ΟΚΑΝΑ για να γίνει η επέκταση των μονάδων. Το συνολικό κόστος ήταν -νομίζω- 20.000.000, που τα 15.000.000 θα πήγαιναν για προσωπικό και τα 5.000.000 για λειτουργικές δαπάνες.

Μέσα σε εννέα μήνες, όμως, τα 10.000.000 αυτά καταναλώθηκαν χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας νέος εργαζόμενος από τους εκατόν δεκαεπτά. Και το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, στο οποίο αναφέρεστε, λέει ξεκάθαρα ότι για τα 5.000.000 από τα 10.000.000 δεν υπάρχουν τιμολόγια για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα και για τα άλλα 5.000.000 λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν με βάση την σύμβαση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είπα, κύριε Λοβέρδο, είναι ότι ερευνάται από την Δικαιοσύνη και ότι ελπίζω να βρεθεί άκρη.

Πάμε στο επόμενο θέμα, το οποίο είναι πιο σοβαρό. Άκουσα την κ. Γεννηματά, η οποία αυτοσυστήθηκε. Δεν είναι ανάγκη να συστηθεί σε εμένα. Αν έχει σε κάποιον ανάγκη να συστηθεί, είναι μάλλον στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έρχεται και παρεμβαίνει ως αρχηγός στη θέση της σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Δεν την άκουσα, όμως, να πει κουβέντα και αυτή, όπως ο κ. Μητσοτάκης, για το τι θα γίνει με τα «θαλασσοδάνεια» και αν ποτέ θα τα επιστρέψετε στον ελληνικό λαό.

Είπε, όμως, και αυτή την ίδια βαριά κουβέντα, την ίδια βαριά κουβέντα που είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, οι ομιλίες τους μοιάζανε πολύ.

Είπε, λοιπόν και αυτή ξανά, κάτι το οποίο αναμασάται ως καραμέλα ξανά και ξανά, για τα περιβόητα «ορφανά» του Τσοχατζόπουλου που δήθεν έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν τα έχουμε περιθάλψει. Προσέξτε, τι εννοεί κανείς όταν το λέει αυτό; Δεν εννοεί τους συνεργάτες του πρώην Υπουργού, διότι όλοι όσοι συμμετείχαν στα κυβερνητικά όργανα ή στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ ήταν συνεργάτες. Φαντάζομαι ότι αφήνει υπονοούμενα για συνενόχους στα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Δεν είναι εδώ η κ. Γεννηματά. Απευθύνομαι σε όλο το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως στην ίδια να απαντήσει κάποια στιγμή στη δευτερολογία της. Οφείλετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις, διότι αν δεν μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις είστε κοινοί συκοφάντες. Και δεν συκοφαντείτε το ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε! Θίγετε υπολείψεις ανθρώπων.

Το κυριότερο, όμως, θίγετε χιλιάδες αγωνιστές, που κάποια στιγμή, μέσα στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έβλεπαν ούτε τον εαυτό τους ούτε τα ιδανικά που ανιδιοτελώς υπηρετήσαν με αγώνες για χρόνια και συνάντησαν το ΣΥΡΙΖΑ. Κι έρχεστε σήμερα εσείς συλλήβδην! Πείτε ονόματα! Ποιοι είναι; Ποιοι είναι οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου, οι συνένοχοι, που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ;

Ξέρετε κάτι; Δεν έχετε το δικαίωμα! Δεν έχετε το δικαίωμα, ειδικά εσείς, να μιλάτε αόριστα! Δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε αόριστα και να θίγετε υπολείψεις. Και σας προκαλώ να μην ρίχνετε λάσπη και να μιλήσετε με ονοματεπώνυμα, με ονόματα και διευθύνσεις.

Όμως, ξέρετε κάτι; Ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Το οξύμωρο είναι να μιλάτε εσείς για «ορφανά» Τσοχατζόπουλου, όταν είστε τα φυσικά και αναγνωρισμένα τέκνα και όχι τα «ορφανά» των πολιτικών επιλογών της περιόδου Τσοχατζόπουλου. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ξέρετε, την περίοδο που εξετράφησαν αυτά τα σκάνδαλα -το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, το σκάνδαλο, δηλαδή, των εξοπλισμών και της μίζας, το σκάνδαλο της SIEMENS, γιατί μαζί ήσασταν- την περίοδο, δηλαδή, Τσοχατζόπουλου, Μαντέλη, την περίοδο Παπαντωνίου, δεν ήμουν εγώ Πρωθυπουργός. Άλλος ήταν Πρωθυπουργός. Και είναι στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Και δεν είναι εδώ η κ. Γεννηματά για να της πω ότι μαθαίνω τώρα τελευταία ότι οργανώνει και δείπνα με βασικό μενού την ίδια. Δεν ξέρω, βεβαίως, αν σε αυτά τα δείπνα συμμετέχουν και γάτες Ιμαλαΐων. Έτσι ακούω, ότι συμμετέχουν και γάτες Ιμαλαΐων. Δεν είναι εδώ, λοιπόν, η κ. Γεννηματά να μας κάνει την τιμή. Ελπίζω να απαντήσει.

Θα της πω, όμως, ένα πράγμα: Δεν ομιλώ για σκελετούς στις ντουλάπες. Δεν είναι σκελετοί στις ντουλάπες. Είναι τα καλά σας, τα βασικά σας πολιτικά φορέματα. Δεν είναι οι σκελετοί. Και μην νομίζετε ότι επειδή τώρα τελευταία έρχεστε εδώ στη Βουλή και μιλάτε μια γλώσσα που μοιάζει περισσότερο σε αυτά που λέει ο κ. Λαφαζάνης, δεν φοράτε αυτά τα φορέματα. Αυτά τα φορέματα φοράτε. Τα φορέματα των κυβερνήσεων Σημίτη και των σκανδάλων εκείνης της περιόδου που θα σας κυνηγάνε πολιτικά, επαναλαμβάνω. Πολιτικά!

Και πρέπει να δώσετε, επιτέλους, μια απάντηση και να σταματήσετε τη συκοφαντία απέναντι στους αγωνιστές που δεν έβρισκαν πια τον εαυτό τους στο ΠΑΣΟΚ και συναντήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και κλείνω την ομιλία μου με το θέμα της SIEMENS. Επιστρέφω στην ταμπακιέρα. Κύριε Μητσοτάκη, δεν απαντήσατε. Ούτε για τη SIEMENSαπαντήσατε, ούτε για τον «Κήρυκα Χανίων».

Περιμένουμε να ακούσουμε μια απάντηση, διότι αν δεν απαντήσετε, μάλλον η κοινή εκτίμηση όλων όσων σας παρακολουθούν, θα είναι ότι για εσάς δεν υπάρχει σκάνδαλο SIEMENS, ότι δεν δωροδοκήθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από τον φίλο σας τον κ. Χριστοφοράκο, δεν υπήρξε στον τόπο ποτέ αυτή η ταρίφα του 2% για όλες τις δουλειές που έκανε η SIEMENSστη χώρα προς τα κομματικά σας ταμεία, δεν υπήρξε καμία ανάθεση έργου από τους αντίστοιχους Υπουργούς στην εταιρεία, δεν υπήρξαν «μαύρα» ταμεία που πλήρωσαν ακόμη και το τηλεφωνικό σας κέντρο, δεν επισπεύσατε τον επαίσχυντο και χαριστικό εξωδικαστικό συμβιβασμό για να καλύψετε άρον-άρον τα ίχνη των εγκληματικών ενεργειών σας, δεν κωλυσιέργησαν δικαστικοί λειτουργοί τη διαδικασία της μετάφρασης για να μην γίνει η δίκη και φυσικά, δεν είχατε ποτέ πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο.

Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Και δεν θέλω να επεκταθώ, διότι ξέρετε κάτι; Τι να πω εγώ, όταν σήμερα ακόμα και ένας διαδικτυακός ιστότοπος -τα έμαθα από την ομιλία του κ. Καμμένου, δεν τα ήξερα-, ο οποίος απηχεί και υποστηρίζει τις ιδέες του κ. Σαμαρά, σας εγκαλεί για τα ίδια πράγματα.  Είναι, βεβαίως, εσωκομματικά σας ζητήματα να τα λύσετε. Ελπίζω να τα λύσετε.   

Εγώ, όμως, θέλω να σας πω ένα πράγμα, κύριε Μητσοτάκη. Αν θέλετε συμφωνίες αλήθειας, πρέπει να έχετε το θάρρος να ανέβετε στο Βήμα της Βουλής και να πείτε αλήθειες, διότι δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός. Τριακόσιες πενήντα έξι φορές λέει στο ημερολόγιό του ο κ. Χριστοφοράκος -ο οποίος διέφυγε επί των ημερών σας και είναι στη Γερμανία και δεν θα μάθουμε τις δικές του αλήθειες για το τι ακριβώς έγινε στον τόπο, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο- ότι υπήρξαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με μέλη της οικογενείας σας και με εσάς προσωπικά. 

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θέλω να σας προκαλέσω για άλλη μια φορά, όταν λέτε «συμφωνία αλήθειας», να έρθετε στο Βήμα και να το αποδείξετε.

Να σας πω και κάτι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ποιοι είναι οι εκπρόσωποι ενός παλιού πολιτικού συστήματος που καταδίκασε τον ελληνικό λαό, ποιοι έχουν βάλει την υπογραφή τους σε εγκλήματα που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν, σε πολύ μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, να αποδώσουν δικαιοσύνη, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, κρατώντας την κοινωνίας όρθια.

Και τολμάτε εσείς να έρχεστε εδώ και να μας κατηγορείτε, με έωλα επιχειρήματα, περί διαπλοκής, για να αποδώσετε τη ρετσινιά σε όλους, όταν γνωρίζετε ότι η Βουλή έχει πνιγεί από τις δικές σας δικογραφίες. Σε λίγο δεν θα χωράμε να μπούμε μέσα εμείς για να κάθονται οι δικογραφίες του κ. Παπαντωνίου, του κ. Μηταράκη, εσάς, του κ. Λοβέρδου, του κ. Μαυραγάνη, του κ. Βενιζέλου και άλλων. Δεν ξέρω πού θα καταλήξουν. Ας ελπίσουμε ότι θα αθωωθείτε, αλλά έχει γεμίσει δικογραφίες η Βουλή. Και δεν μιλάω για κατασκευασμένα και πληρωμένα δημοσιεύματα. Μιλάω για δικογραφίες.

Στη χώρα, λοιπόν, συγκρούονται δυο κόσμοι. Από τη μια είναι ο κόσμος της διαπλοκής, της διαφθοράς, της μίζας, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, ένας εσμός χρεοκοπημένων εκδοτών και διαπλεκόμενων καναλαρχών και πολιτικών και από την άλλη, οι ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου που παλεύουν για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισοτιμία και την ισονομία, να είναι όλοι σε αυτόν τον τόπο ίσοι απέναντι στους νόμους.

Αυτή τη μάχη, να ξέρετε, με κάθε κόστος θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος. Θα πάμε μέχρι το τέλος και θα τα καταφέρουμε!

 

Σύντομη παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή των Ελλήνων

Ζητάω τον λόγο για να αποκατασταθεί στην ώρα της μια αιχμή που αφορά ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα, γιατί το θέμα του Eurogroupείναι ένα κρίσιμο θέμα. Όσοι παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση και δεν την παρακολουθούν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και πολλοί έξω από την Ελλάδα, διαμορφώνουν μια εντύπωση. Θα αξιοποιήσω, λοιπόν, την τρίτη ομιλία μου σε σύντομο χρόνο να απαντήσω σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλω μονάχα να πω το εξής: Κύριε Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτό τα οποία είπατε εσείς πριν από λίγο, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε σας παρακαλώ αναλυτικά τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroupτου κ. Νταϊσελμπλουμ, τις επίσημες δηλώσεις, το επίσημο ανακοινωθέν. Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, τα οποία υπολείπονταν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Η δόση, λοιπόν, η οποία είναι 2,8 δισεκατομμύρια, είναι 1,1 δισεκατομμύριο χρήματα τα οποία θα πάνε για την αποπληρωμή χρεών και 1,7 δισεκατομμύριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να δοθούν τα χρήματα, το 1,7 δισεκατομμύριο που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να υπάρξει –και είναι ένα τεχνικό ζήτημα αυτό και έτσι αναφέρεται και στο ανακοινωθέν και σε ό,τι είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup- πλήρης αναφορά όχι μονάχα για τη χρηματοροή των ληξιπρόθεσμων οφειλών Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, αλλά και Σεπτέμβριο που ήταν όλοι οι μήνες που δώσαμε κατά το προηγούμενο διάστημα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι δεν υπάρχουν οι εκθέσεις για τον Σεπτέμβρη, ενώ Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο έχουν δοθεί κανονικώς οι χρηματοροές, δηλαδή δίδουμε ληξιπρόθεσμα και υπερβαίνουν αυτά που δίδουμε αυτά που δημιουργούνται, πρέπει να αποτυπωθεί και θα αποτυπωθεί στις επόμενες μέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι το ίδιο ισχύει και για το μήνα Σεπτέμβριο. Τεχνικώς δεν ήταν δυνατόν να δοθεί και το 1,7 δισεκατομμύριο που είναι σε ληξιπρόθεσμα και θα δοθεί όχι σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά σε μια τυπική συνεδρίαση του Euro Working Group.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κύριε Μητσοτάκη, δεν είπε αυτό το οποίο είπατε εσείς. Ήταν συκοφαντικό αυτό που είπατε. Δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα. Είπε ότι δεν έχουμε άμεση αποπληρωμή ομολόγου το επόμενο διάστημα, όχι ότι δεν έχουμε και δεν χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα.

Κύριε Μητσοτάκη, να είστε, λοιπόν, λίγο πιο προσεχτικός όταν αναφέρεστε εδώ στη Βουλή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία.

Βεβαίως, να τα χαίρεστε τα τρία σας πτυχία, αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ δεν πήγα σε ξένα πανεπιστήμια, δεν έχω τρία πτυχία, αλλά γνωρίζω ότι ο Ρουσσώ δεν μίλησε για διάκριση των εξουσιών. Ο Ρουσσώ μίλησε για το Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Εγώ σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγα. Το ξέρω τουλάχιστον αυτό, κύριε Μητσοτάκη.

Τα υπόλοιπα στο τέλος, στην τρίτη ομιλία μου.

 

Τριτολογία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή των Ελλήνων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

νομίζω ότι όσοι παρακολούθησαν τη σημερινή συζήτηση πρέπει να έχουν βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και για αυτά που μάθαμε σήμερα και για αυτά που δεν μάθαμε.

Εγώ θα έλεγα, βέβαια, ότι αυτά που δεν μάθαμε μάλλον είναι περισσότερα. Διότι παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη στις επίμονες ερωτήσεις που αφορούσαν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, διαρκώς επιχειρούσε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Διαρκώς και επιμόνως και στην πρώτη μου ομιλία και στη δεύτερη ομιλία τον ρώτησα πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και οι απαντήσεις που έδωσε στο τέλος είναι απαντήσεις οι οποίες δεν μπορούν να πείσουν κανέναν και θα εξηγηθώ γιατί.

Με δυο λόγια θα έλεγα ότι οι τοποθετήσεις του μου θύμισαν την ωραία, παλιά επιθεώρηση, την περίφημη επιθεώρηση «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Σε αυτήν την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μάθαμε, όμως, από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο SIEMENSκι αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος.

Σε αυτήν την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά μού έκανε επίσης εντύπωση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι επέλεξαν να απουσιάσουν τρία κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, που έχουν διατελέσει Πρωθυπουργοί της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και μου κάνει εντύπωση αυτή η επιλογή της απουσίας τους. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι αυτή η απουσία έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, αλλά εγώ δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά της άλλης παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν τη συνεδρίαση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη στιγμή που εγώ πήρα «το δαχτυλίδι» από τον Αλαβάνο, να απογαλακτιστεί από το όνομα το βαρύ που κουβαλάει και να είναι ένας αυτοδημιούργητος πολιτικός. Βέβαια, εγώ δεν ξέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλούς αυτοδημιούργητους, παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλά πτυχία και σπουδάζουν στο εξωτερικό -ίσως ισάριθμα και περισσότερα από αυτά του κ. Μητσοτάκη-, μόλις έρχονται στη χώρα να αποκτούν δουλειά στην Εθνική Τράπεζα με 15.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα. Και το λέω αυτό γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Μητσοτάκη, μας ακούει ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός πράγματι ξέρει και τις διαδρομές μας και τις περπατησιές μας και τα βήματά μας.

Όταν εγώ στην πρώτη μου ομιλία σας είπα ότι με κατηγορήσατε για τα βιώματά μου, στην προηγούμενη συνεδρίαση, ακριβώς αυτό εννοούσα, ότι με κατηγορήσατε ότι ήμουν στους κοινωνικούς αγώνες και στις καταλήψεις, ενώ εσείς την ίδια εποχή κάνατε τα πρώτα σας βήματα στην πολιτική ζωή του τόπου αξιοποιώντας, όσο κι αν θέλετε να το κρύψετε, το πολύ σημαντικό πολιτικό βάρος της οικογένειάς σας και το όνομα του πατέρα σας, αλλά και το γεγονός ότι είχατε μια σειρά από διευκολύνσεις, στις οποίες εγώ αναφέρθηκα. Και είπατε ότι εγώ κατέβασα το επίπεδο και μίλησα με χυδαία λόγια. Γιατί είναι χυδαία αυτά τα λόγια; Δεν έχουν συμβεί;

Είπατε, επίσης, κύριε Μητσοτάκη, ότι αποπληρώνετε το δάνειο του κόμματός σας. Εγώ θα ήθελα με έναν πρόχειρο υπολογισμό να πω και να ενημερώσω το Σώμα ότι ακόμα κι αν το 100% της κρατικής χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία εκχωρούνταν στις τράπεζες σήμερα -που εδώ υπάρχει μια αντίφαση διότι εσείς λέτε, και το είπατε και τον Μάρτιο, ότι θα φέρετε πρόταση για το 100%, ενώ μαθαίνω ότι εκπρόσωποί σας μιλούν για το 60%-, ακόμα κι αν εκχωρηθεί το 100% της από εδώ και στο εξής κρατικής χρηματοδότησης -που εδώ είμαστε να συζητήσουμε και τον νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν ξέρω αν θα είναι αυτή- σήμερα όμως η κρατική χρηματοδότηση, τακτική και ερευνητική, είναι 1.712.738 ευρώ για τη Νέα Δημοκρατία και 428.204 ευρώ για το ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι και το 100% να εκχωρηθεί στις τράπεζες, δεν αποπληρώνετε τα δάνειά σας, εσείς ούτε σε εκατόν είκοσι δύο χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε τετρακόσια σαράντα τρία χρόνια!

Χρειάζονται, κύριε Μητσοτάκη εκατόν είκοσι δύο χρόνια για εσάς και τετρακόσια σαράντα τρία για το ΠΑΣΟΚ! Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

 Όπως επίσης, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι τον Απρίλιο του 2012 αυτό το οποίο συνέβη στη Βουλή των Ελλήνων με την τροπολογία Γιαννίτση, ήταν ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, ένα τεράστιο σκάνδαλο, διότι τότε όλοι γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν αυτά τα τεράστια ποσά για τις επιχορηγήσεις και ότι τα ποσοστά των κομμάτων σας έχουν συρρικνωθεί. Παρ’ όλα αυτά αποφασίσατε να κάνετε εκλογές, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έχει έναν δανεισμό. Δεν είναι ούτε διακόσια δέκα εκατομμύρια ούτε εκατόν ογδόντα εκατομμύρια. Είναι γύρω στα οκτώ εκατομμύρια, τα οποία εξυπηρετούνται. Εξυπηρετούνται όλα, δεν έχουμε «κόκκινα» δάνεια.

Επίσης, κύριε Μητσοτάκη, είπατε ότι γίνονται πλειστηριασμοί στη χώρα, ότι τους κάνουμε εμείς, και αναφερθήκατε πάλι σε ένα δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος». Διαρκώς δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος». Εγώ, λοιπόν, έκανα μια πρόχειρη έρευνα, για να δω αν πράγματι υπάρχουν εργατικές κατοικίες στον Εύοσμο, γιατί μιλήσατε για τις 19 Οκτώβρη για εργατικές κατοικίες. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Ευόσμου, τον κ. Πέτρο Σούλα, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία εργατική κατοικία στον Εύοσμο. Να δούμε, λοιπόν, ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και σε άλλη επικοινωνία που είχαμε με την Πρόεδρο Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, κ. Μπιλίση-Χρουσαλά Ιωάννα, μας δήλωσε ότι από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα δεν έχει πλειστηριαστεί καμία πρώτη κατοικία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Πάμε παρακάτω.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εγώ ρίχνω το επίπεδο και ότι σήμερα αποφάσισα να μιλήσω χυδαία. Επίσης, είπε ότι σήμερα είπα ψέματα και ότι πρέπει να ντρέπομαι γι’ αυτά τα ψέματα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων» και της Siemens. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ τρίτη φορά, αλλά δεν επρόκειτο να αφήσω έτσι, κύριε Μητσοτάκη, ούτε το «χυδαίος» ούτε το «ψεύτης» ούτε το «συκοφάντης». Από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτό λέτε. Θέλω, λοιπόν, να σας πω, κύριε Μητσοτάκη, ότι σήμερα επίσης μάθαμε κάτι για τον «Κήρυκα Χανίων». Παραδεχθήκατε ότι θα μπει σε ρύθμιση -έπρεπε να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δέκα χρόνια-, αλλά αλλάξατε απολύτως θέση, τη θέση που είχε διατυπώσει ο πατέρας σας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις 13 Ιουλίου του 2016, σε σχέση με το δάνειο αυτό. Να δούμε τώρα ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθειες; Με γραπτή του ανακοίνωση έλεγε ότι τον Μάρτιο του 2005 εν πάση περιπτώσει το δάνειο αυτό το ανέλαβε ένας εκ των εγγυητών. Και νομίζω ότι με αυτά που είπατε στη Βουλή δεν εκθέτετε τον εαυτό σας, αλλά τον πατέρα σας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το δάνειο είχε παραχωρηθεί σε τρίτον.

Η αλήθεια, λοιπόν, για το δάνειο αυτό είναι ότι λήφθηκε το 2005 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, δέκα χρόνια, δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Τυπικά το δάνειο αυτό έπρεπε να έχει καταγγελθεί από την Τράπεζα Πειραιώς σε ενενήντα μέρες από την πρώτη επιστολή για το ότι πρέπει να αποπληρωθεί, από την πρώτη επισήμανση, σε ενενήντα μέρες χρέους, δηλαδή το 2006. Επίσης, η προσημείωση του ακινήτου είναι β΄ σειράς, δηλαδή έχει προσημειωθεί ήδη μία φορά σε άλλα δάνεια, αν δεν κάνω λάθος, από την Παγκρήτια Τράπεζα.

 

Και έπρεπε, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τόσα χρόνια να έλθει το 2016 σε μία Επιτροπή της Βουλής για ένα ξεχασμένο δικό σας δάνειο εδώ και δέκα χρόνια, να το θέσει στη Βουλή και να παραδεχθείτε ότι θα μπει σε ρύθμιση. Κι εσείς έρχεστε τώρα εδώ και λέτε ότι εγώ είμαι ο ψεύτης, εγώ είμαι ο συκοφάντης και ότι εγώ πρέπει να ντρέπομαι! Όχι, κύριε Μητσοτάκη, δεν πρέπει εγώ να ντρέπομαι.

Κλείνω με το περιβόητο θέμα της Siemens, όχι γενικά και αόριστα, διότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει ταλανίσει την πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει συμπεράσματα. Χυδαία εγώ δεν μίλησα. Άλλοι κάνουν αναφορές που αφορούν άλλα ζητήματα. Εγώ δεν μιλάω ποτέ για οικογενειακή ευθύνη. Όταν σας μιλάω, σας μιλάω προσωπικά και για τις δικές σας ευθύνες, για τα δικά σας πεπραγμένα. Αναζητήστε τους σε ιστότοπους φιλικούς προς τη Νέα Δημοκρατία, σε εφημερίδες που έχουν δημοσιεύσει, όχι σε μένα. Όμως ήλθατε και είπατε πάλι ότι πρέπει να ντρέπομαι, ότι ρίχνω το επίπεδο, ότι είμαι πάρα πολύ χυδαίος, διότι είπα κάτι αυτονόητο: «Πείτε μας αν υπάρχει σκάνδαλο Siemensκαι ποια είναι η συμμετοχή σας σ’ αυτό».

Είπατε, λοιπόν, ότι λέω ψέματα διότι δεν είχατε καμία διευκόλυνση από τον κ. Χριστοφοράκο, παρά το γεγονός ότι στο ημερολόγιό του ο άνθρωπος-κλειδί της υποθέσεως αυτής, που βρίσκεται στο εξωτερικό -βρίσκεται στη Γερμανία- γιατί δεν μπορεί να δικαστεί δυο φορές για το ίδιο θέμα – αυτή είναι η οικονομική δικαιολογία για την οποία δεν έρχεται εδώ να δικαστεί και να μιλήσει – ο κ. Χριστοφοράκος, λοιπόν, ο άνθρωπος-κλειδί, στο ίδιο του το ημερολόγιο αναφέρει ότι είχε συναντήσεις εξήντα φορές με εσάς, τριακόσιες πενήντα έξι με την οικογένειά σας. Και λέτε ότι όλα αυτά είναι ψέματα και ότι εγώ είμαι συκοφάντης διότι δεν σας πλήρωσε ποτέ εξοπλισμούς γραφείου όταν εσείς κάνατε τα βήματά σας, αυτοδημιούργητος κατά τα άλλα.

Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα να πω την αλήθεια και μόνο. Για κανέναν άλλο λόγο δεν καταθέτω αυτό που καταθέτω στη Βουλή.

Εσείς πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, αποπληρώσατε τον τεχνολογικό εξοπλισμό που αφορούσε το γραφείο σας, αλλά μόνον όταν «έσκασε» στη δημοσιότητα το σκάνδαλο αυτό.

Για του λόγου το αληθές, θέλω να καταθέσω στη Βουλή την αντίστοιχη επιστολή της κ. Τσακάλου, της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, προς τον κ. Χριστοφοράκο, που έχει ημερομηνία 25/1/2008, η οποία λέει: «Κύριε Χριστοφοράκο, ο κ. Φίσερ μού ανέθεσε να σας ενημερώσω ότι η Siemens AEδεν αναλαμβάνει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Διονύσιος Μιχαλόπουλος εκ μέρους της Fujitsu-Siemens».

Ποιος είναι ο κ. Φίσερ; Τα κεντρικά. Ενημέρωνε, δηλαδή, η κ. Τσακάλου, η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, ότι έλαβε το μήνυμα από κεντρικά ότι τα αιτήματα του κ. Χριστοφοράκου για την πληρωμή του εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη δεν θα ικανοποιηθούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο μ’ αυτή την υπόθεση. Θέλω να πω μόνο ένα πράγμα: Ο καθένας σ’ αυτόν τον τόπο έχει και τη διαδρομή του, έχει και την περπατησιά του.

Εγώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα έφτανα ποτέ στο σημείο να ασχοληθώ με το τι κάνατε το 2008, αν εσείς δεν ήσασταν αυτός που ερχόσασταν εδώ στη Βουλή για να μιλήσετε για προσωπικές διαδρομές και προσωπικά βιώματα. Εγώ θα ασχολούμαι πάντα με το να κρίνω τα πεπραγμένα σας και αυτά κρίνω, τα τωρινά πεπραγμένα.

Τα τωρινά σας πεπραγμένα είναι ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας συμμαχήσατε με τις πιο ακραίες και διαπλεκόμενες δυνάμεις του μιντιακού κύκλου μ’ έναν και μόνο στόχο, να ρίξετε μια Κυβέρνηση η οποία είχε εκλεγεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Ήλθε, λοιπόν, η ώρα να δούμε ποιος έχει σχέση με τη διαπλοκή και ποιος θέλει να βάλει τάξη και να φέρει την κάθαρση σ’ αυτόν τον τόπο. Και όσο και αν κάποιοι που τους στηρίζετε και σας στηρίζουν θέλουν σήμερα να πιστεύουν ότι αυτή η Κυβέρνηση είτε θα τρομοκρατηθεί, είτε θα εκβιαστεί, είτε θα κάνει πίσω, ένα μήνυμα θέλω να τους δώσω:

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω παρά μονάχα για να πάρουμε φόρα. Θα τελειώσουμε την υπόθεση της κάθαρσης. Θα τελειώσουμε την υπόθεση των Μέσων Ενημέρωσης και της αδειοδότησης και η διαπλοκή στον τόπο, που έχει ονοματεπώνυμο, επιτέλους θα βρει τον μάστορά της. Η διαπλοκή στον τόπο θα τελειώσει και θα τελειώσει με θεσμικό τρόπο!

Θα ήθελα να ήσασταν σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς επιλέξατε να είστε απέναντι. Θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Και πιστεύω ότι μας κρίνει και από τη σημερινή συζήτηση και όταν έρθει η ώρα. Γιατί οι εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο, κύριε Μητσοτάκη.

Εκλογές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζει το Σύνταγμα, παρεκτός κι αν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και όπως έχουμε αποδείξει, στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και θα μείνει ως το 2019, όπου θα κάνουμε εκλογές και τότε θα συγκρίνουμε τα πεπραγμένα.

Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα αποδώσει ξανά την ετυμηγορία του με ευθυκρισία.

 

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σιγοντάρετε τη διαπλοκή για να μας ρίξετε