Άρθρο του ευρωβουλευτή

Καθώς ο Ερντογάν εντείνει την επιθετικότητά του κατά της Πατρίδας μας και συνεχίζει να κρατά φυλακισμένους τους δύο Στρατιωτικούς μας ο Ελληνισμός σύσσωμος και ενωμένος σαν μια γροθιά οφείλει να συνεχίσει να προβάλλει ακόμη πιο αποφασιστικά τα εθνικά μας δίκαια στο διεθνές πεδίο και ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η θητεία του οποίου θα ανανεωθεί με τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Αναμφισβήτητα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ιστορική αφετηρία η οποία θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας και από αρκετά εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

Ως γνωστόν με τον Ν. 2193/1994 η 19η Μαΐου ανακηρύχθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία  αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας αφού στοίχισε τη ζωή σε 350.000 Ποντίους αδελφούς μας και ξερίζωσε πάνω από 400.000.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής  στις  24 Φεβρουαρίου 1994 αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα δικαίωσης.

Η Διεθνής Κοινότητα κατά το πρότυπο της αναγνώρισης των δύο άλλων γενοκτονιών, Εβραίων και Αρμενίων, οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να προασπίσει την ιστορική αλήθεια και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίωσης ενός ολόκληρου λαού.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία ο όρος  γενοκτονία σημαίνει τη μεθοδική, ολική ή μερική εξολόθρευση μιας εθνικής ή φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας η οποία εξοντώνεται όχι για κάτι που δήθεν έκανε αλλά για κάτι που είναι. Στην ουσία πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα που δεν έχει καμία συνάρτηση με διάφορες πολεμικές συγκρούσεις. Επομένως ορθώς μιλούμε περί γενοκτονίας γιατί η συστηματική εξόντωση των Ποντίων αδερφών μας τόσο από την Οθωμανική αυτοκρατορία όσο και εν συνεχεία από τους νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ έγινε ακριβώς επειδή επρόκειτο για Έλληνες και Χριστιανούς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει θέση και για τον λόγο αυτόν έχω θέσει ήδη το θέμα από τις 15 Απριλίου 2015 με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι τελικής δικαίωσης. Στο πλαίσιο αυτό πιστός στη δέσμευση που έδωσα κατά το Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας στις 14 Ιουλίου 2017, προχώρησα στη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για το κορυφαίο αυτό ζήτημα η οποία έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου 2018 σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσκεκλημένοι δεκάδες νέοι μέλη της ποντιακής νεολαίας καθώς και μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν εκτός του γράφοντος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης και ο δρ. Ευστάθιος Ταξίδης Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακολούθησε εκ μέρους μου παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαΐου 2018 στην οποία τόνισα ότι «η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα. Πολύ δε περισσότερο καθώς το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το 1919 μετά την απόβαση του ΚεμάλΑτατούρκ στην Σαμψούντα του Πόντου οι νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου».

Και συνέχισα: «Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας εξολόθρευσαν τους 350.00 συμπατριώτες μας του Πόντου. Και πρόκειται για Γενοκτονία, μια και οι Έλληνες του Πόντου εξολοθρεύθηκαν από την Τουρκία επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί».

Και κατέληξα επισημαίνοντας ότι «πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες διοργάνωσα ως μέλος του ECR εκδήλωση για την αναγκαιότητα αναγνώρισης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Να πράξει δηλαδή επιτέλους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ιστορικό του χρέος, με τη συμπλήρωση το 2019 των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».