Επενδύσεις άνω των 50 δις € και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, μπορεί να προσελκύσει ο τομέας της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ καθ. Γιάννης Μανιάτης στην ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη.

 Την εκδήλωση με τίτλο «Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική. Προκλήσεις και Προοπτικές» τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των άλλων, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ, Βουλευτής Β. Κεγκέρογλου, ο Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Έργου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Βουλευτής Γ. Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου, o Αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός ο Πρύτανης ΑΣΟΕΕ καθ. Εμ. Γιακουμάκης,  ο Πρύτανης του ΕΜΠ Δρ. Ι. Γκόλιας, οι πρώην Υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης, οι βουλευτές Χ. Κεφαλίδου, Γ. Αρβανιτίδης, Θ. Παπαθεοδώρου, από τις Κινήσεις Πολιτών ο Ν. Διακουλάκης, το Δ.Σ. και μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, ο καπετάν Π. Τσάκος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, κ.ά.

Ο Γ. Μανιάτης καταγράφοντας, τόσο τις πρωτοβουλίες του ως Υπουργού το διάστημα 2013-2014, όσο και τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ», αναφέρθηκε στους 10 άξονες προτεραιοτήτων που πρέπει να διαμορφωθούν εν όψει του νέου Παραγωγικού Μοντέλου της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος Δημοσιονομικού Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, με στόχο την παραγωγή νέου εθνικού πλούτου και νέων θέσεων απασχόλησης. Η Ενεργειακή Ασφάλεια, η Ενεργειακή Δημοκρατία, η Ενεργειακή Φτώχεια, η “πράσινη” οικοδομή, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το ΙΓΜΕ – Ορυκτός Πλούτος, οι έρευνες  υδρογονανθράκων, οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι Έξυπνες Πόλεις, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελούν τους άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα μπορεί να προσβλέπει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ. Μανιάτη, οι επενδύσεις στους άξονες προτεραιότητας διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 10 δις € Αγωγοί Φυσικού Αερίου (TAP, Eastmed, IGB – Vertical Corridor + υπόγεια αποθήκη Πρίνου + αναβάθμιση Ρεβυθούσας + FSRU Αλεξανδρούπολης + Euroasia Interconnector + ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κυκλάδων + λοιπά νησιά Αιγαίου + μικρή – μεγάλη διασύνδεση με Κρήτη)
  2. 5 δις € ιδιωτικοποιήσεις + απελευθέρωση αγοράς (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα V και νέα μονάδα Φ.Α.) + Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη τη χώρα (αγωγοί ή CNG ή LNG)
  3. 3 δις € Α.Π.Ε. + Αποθήκευση (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες)
  4. 1-2 δις € Συμψηφισμός Ενέργειας (Net Metering) + Ενεργειακές Κοινότητες + ΤΟΕΒ (60% μείωση ενεργειακού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων για 400 ΤΟΕΒ + 300.000 αγρότες)
  5. 5 δις € για Smart Grids + 4η Βιομηχανική Επανάσταση (ΑΙ, ΙοΤ, …) + Έξυπνη Ενέργεια + Έξυπνες Πόλεις + Έξυπνα Κτίρια
  6. 10 δις € «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (ΕΣΠΑ + Juncker + Φοροαπαλλαγές) → 8.000.000 κτίρια + διαμερίσματα → 500€ / έτος εξοικονόμηση
  7. 1-2 δις € αξιοποίηση Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.)
  8. 20 δις € (2 ×10) ανάπτυξη εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, αφού ο τομέας της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου μπορεί να μετεξελιχθεί, στο νέο σκληρό “εθνικό νόμισμα”, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε με τον τουρισμό, σε μια νέα μεγάλη προοπτική της χώρας με συμβολή έως και 10% στο ΑΕΠ. 

Μετά το τέλος της ομιλίας του Γ. Μανιάτη ακολούθησε διάλογος.