Τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης συνεχίζει να βελτιώνει τη δημοσιονομική της θέση, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέο της report για την ευρωζώνη.

 Ωστόσο, όπως τονίζει, εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία η οποία έχει υποστεί τεράστιες πιέσεις για την έλλειψη δημοσιονομικής προσπάθειας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η C.E τονίζει ότι πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά οι επιδόσεις είναι χειρότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί το 2016.

Τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι το εποχικά διορθωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε από το 1,0% του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου στο 1,2%. Ωστόσο, το έλλειμμα εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σχέση με την ιστορία. Στο μεταξύ, το δημόσιο χρέος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 89,1%. Τα χρέη των περιφερειακών χωρών παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με εξαίρεση την Ιρλανδία.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι στο τέλος του 3ου τριμήνου, οι περισσότερες περιφερειακές χώρες βελτίωσαν τις δημοσιονομικές τους θέσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως επισημαίνει η Capital Economics.

Κατά τους εννέα μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, η Ιρλανδία παρουσίασε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα μείωσαν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Αλλά στην Ιταλία, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τον Αύγουστο, το έλλειμμα του κράτους διευρύνθηκε. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι η αύξηση των εσόδων υπερέβη την αύξηση των δαπανών.

Παρά την επιδείνωση τον Αύγουστο, η Ιταλία εξακολουθεί να φαίνεται πιθανό να επιτύχει τον στόχο της Κομισιόν για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φέτος. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που είναι το μέτρο που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται επίσης ότι θα περιοριστεί. Ωστόσο, η Κομισιόν έχει επικρίνει την ιταλική κυβέρνηση για την έλλειψη διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής στον προϋπολογισμό του 2018, αντανακλώντας εν μέρει την ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ. Τελικά, όμως, η εμπειρία δείχνει ότι οι Βρυξέλλες θα αφήσουν την Ιταλία να την γλιτώσει, επισημαίνει η C.E.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε επίσης ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία (μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο) κινδυνεύουν να χάσουν τους στόχους για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2018. Η Ισπανία σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από 3,1% του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 είναι πιθανότερο να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξο. Επιπλέον, καθώς η Καταλονία συμβάλλει σε ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο της φορολογίας, κάθε κίνηση για να παρασχεθεί στην περιοχή μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα για την Ισπανία, προειδοποιεί η Capital Economics. Και, εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, η καταλανική κρίση ανέβαλε την έγκριση του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018.

Ενώ η Κομισιόν σημείωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες της Πορτογαλίας θα αυξηθούν κατά περισσότερο από το στόχο το 2018, η κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να συγκρατήσει τις δαπάνες τα τελευταία χρόνια και η ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ της παρέχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία. Η οικονομική βελτίωση έχει μεταφραστεί σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα, ιδίως όσον αφορά τον φόρο εταιρειών και τον ΦΠΑ.

ιι

Εν τω μεταξύ, τα δημοσιονομικά ισοζύγια της Ελλάδας κινήθηκαν σύμφωνα με τον στόχο, αν και υπήρξε επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τον στόχο, γεγονός το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών απέδωσε στις αυξημένες επιστροφές φόρων και την αναβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακίνητης περιουσίας από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Ιρλανδία εξακολουθεί να αποδίδει καλά. Βεβαίως, τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι δαπάνες ήταν περαιτέρω κάτω από το στόχο.

Ελευθερία Κούρταλη