Μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα για το μάθημα των Θρησκευτικών από το Αντίβαρο

Κλήση για μελέτες και αρθρογραφία σχετικά με το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολείο.

Το Αντίβαρο ξεκινά ένα αφιέρωμα στα Θρησκευτικά.

Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και ειδικότερα στην παρουσίαση του υλικού του για το μάθημα των θρησκευτικών. Είναι αυτό το υλικό που προωθεί ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης.

Επίσης, παραπέμπουμε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για τα θρησκευτικά, στην οποία κάνει εκτενή αναφορά στο εν λόγω υλικό.

Καλούμε τους φίλους, συνεργάτες και αναγνώστες του Αντίβαρου να διαβάσουν το υλικό του ΙΕΠ, να το μελετήσουν και να καταθέσουν εμπεριστατωμένα τις απόψεις τους για το υλικό αυτό, επισημαίνοντας ό,τι νομίζουν αξιοσημείωτο για το θέμα.

Μπορεί το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουγού και των υπουργών, με κλιμάκιο της Εκκλησίας να συνοψίζονταν στο ότι η κυβέρνηση  υποχώρησε επειδή δέχθηκε να γίνει η διδασκαλία του μαθήματος από τα ίδια βιβλία, όμως αυτό δεν συνιστά υποχώρηση. Το πρόγραμμα σπουδών συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ και το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να σχεδιάζει την αντικατάσταση του διδακτικού υλικού βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος.

Συνεπώς, αξίζει τον κόπο να αναλυθεί και να αξιολογηθεί το υλικό αυτό, το οποίο άλλωστε είναι και το κύριο έργο του εν λόγω Ινστιτούτου, και οι απορίες παραμένουν: ποιος είναι ο ρόλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου; παρακάμψθηκε; αγνοήθηκε; με ποια απόφαση; ποιος και πότε παρήγγειλε και ποιος και πότε ενέκρινε το εν λόγω υλικό; με ποιες παιδαγωγικές διαδικασίες;

========================================================

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ