Της Silvia Merler

 

Η ΕΚΤ δημοσίευσε την συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ό,τι είχε συμφωνηθεί στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτή η άσκηση θα αποτελέσει την βάση για την επιχείρηση ανακεφαλαιοποίησης που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος, και που θα πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα.

Όπως και το 2014, η άσκηση περιλαμβάνει δύο μέρη: μια αξιολόγηση της ποιότητας των assets (AQR) και ένα stress test.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των assets είναι μια έγκαιρη αξιολόγηση της ακρίβειας της αποτίμησης των τραπεζικών assets στις 30 Ιουνίου 2015, και παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για τα stress tests. Η άσκηση αποδίδει ένα –προσαρμοσμένο με βάση το AQR- δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1), σε σχέση με το όριο του 9,5% (το οποίο επίσης χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τα stress tests).

Τα stress tests παρέχουν μια άποψη για την ανθεκτικότητα της φερεγγυότητας των τραπεζών στα διαφορετικά επίπεδα δοκιμής, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πληροφορίες για το AQR. Το βασικό σενάριο των stress tests, συνεπάγεται την ελάχιστη απαιτούμενη αναλογία για το CET1 στο 9,5%, ενώ το δυσμενές σενάριο συνεπάγεται ένα ελάχιστο ποσοστό του 8%.

Αυτές οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των stress tests του 2014, δηλαδή 8% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 5,5% με το δυσμενές. Η ΕΚΤ θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό σαφέστερα και πιο ρητά. Ως αποτέλεσμα, η άσκηση κατέληξε σε συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ και συνολικά, η αξιολόγηση εντόπισε κεφαλαιακές ανάγκες μετά το AQR, ύψους 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο.

Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις στα stress tests, και χρειάζεται 4,93 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα (4,6 δισ. ευρώ), την Alpha Bank (2,7 δισ. ευρώ) και την Eurobank (2,1 δισ. ευρώ). Η επίδραση του AQR ήταν μεγαλύτερη στην Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank δεν κατέγραψε κάποιο έλλειμμα που σχετίζεται με το AQR.

Τα σχέδια των τραπεζών να καλύψουν την κεφαλαιακή τρύπα, θα πρέπει να ανακοινωθούν στην επόμενη εβδομάδα, και τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha Bank έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες ήδη. Η Πειραιώς προσφάτως ξεκίνησε μια προσφορά ανταλλαγής 1,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και senior, ενώ η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σχέδιο για ανταλλαγή ομολόγων 1,1 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που δεν μπορούν να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές, φέρεται ότι θα καλυφθούν από το ΤΧΣ με ένα μείγμα νέων μετοχών και CoCos. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που πέρασε από την ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, καλύπτει ακριβώς αυτά τα θέματα.

Πέρα από το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο αποτέλεσε θέμα συζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες, κάποια πράγματα παραμένουν ασαφή. Πρώτον, η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, ίσως να μην έχει ληφθεί υπόψη και πάλι. Η άσκηση δεν ασχολείται με την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τις αρκετά μεγάλες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs). Για κάποιες τράπεζες, αυτό αντιστοιχεί στο 50% του CET1 (όπως συζητήθηκε προηγουμένως). Οι DTAs δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, και το ζήτημα έχει τελικά τις ρίζες του στον προσδιορισμό του κεφαλαίου στο ρυθμιστικό μας πλαίσιο, επομένως δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα για την ΕΚΤ να αλλάξει τον κανόνα μόνο για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την άσκηση. Αντί να επιλύει το πρόβλημα, αυτό θα καθυστερούσε την εξεύρεση λύσης.

© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr.