Των GARY CLYDE HUFBAUER, J. BRADFORD JENSEN & EUIJIN JUNG, Peterson Instutite

Ολα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στη σύναψη της «Δια-Ειρηνικού (Ωκεανού) Εμπορικής Συμφωνίας» (TPP), της μεγάλης περιφερειακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ 12 κρατών, παρέλειψαν να εντοπίσουν το μεγάλο νικητή (αυτής της συμφωνίας): το μεγάλο τομέα των αμερικανικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

» Η «WALL STREET JOURNAL» υπογράμμισε την αμερικανική γεωργία, τις κατασκευαστικές εταιρίες και αυτές της τεχνολογίας ως τους νικητές αυτής της συμφωνίας, παραλείποντας ωστόσο το σημείο ότι, αναφορικά με τις προβλέψεις για τα κέρδη από τις εξαγωγές, οι μεγαλύτεροι νικητές της TPP είναι αμερικανικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Ακόμη και η Goldman Sachs, ένας σημαντικός πάροχος υπηρεσιών, παρέλειψε να αναφέρει τον ευνοϊκό αντίκτυπο από την ευρύτερη πρόσβαση στις ασιατικές αγορές. Η παρούσα ανάλυση επιχειρεί να ασχοληθεί, ρίχνοντας φως στα οφέλη του μεγάλου τομέα της παροχής υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας.

» Ο ΠΙΤΕΡ ΠΕΤΡΙ και οι συνεργάτες του (το 2012) παρέχουν τις καλύτερες ποσοτικές προβλέψεις για τις οικονομικές επιδράσεις της TPP. Οι εκτιμήσεις τους δείχνουν ότι, για όλα τα κράτη-μέλη της εν λόγω συμφωνίας, οι εξαγωγές των κατασκευών θα αυξηθούν κατά 209 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία σε περίπου 10 χρόνια. Οι εξαγωγές από όλα τα μέλη της ΤΡΡ σε παροχές υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 99 δισεκατομμυρίων δολάρια μέχρι το 2025. Ωστόσο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μεγέθη αντιστρέφονται. Υπό το καθεστώς της TPP, οι αμερικανικές εξαγωγές σε παροχές υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 68 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση κάπως μεγαλύτερη από την αντίστοιχη προβλεπόμενη των 53 δισεκατομμυρίων στον αμερικανικό κατασκευαστικό τομέα. Στην πραγματικότητα, με την ΤΡΡ οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές σε παροχές υπηρεσιών.

» ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ λόγοι εξηγούν αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτον, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, απολαμβάνοντας μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές σε μεταφορές, ταξίδια, χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια τεράστια δεξαμενή με υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα των εν λόγω αμερικανικών υπηρεσιών συγκριτικά με τις άλλες χώρες της TPP. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα μειωθούν τα μεγάλα εμπόδια στην εισαγωγή υπηρεσιών και επενδύσεων που ισχύουν σήμερα στις χώρες TPP. Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση, ποσοστώσεις, περιοριστικές άδειες, εθνικούς κανόνες δημοσίων συμβάσεων και μεροληπτική πρόσβαση στα δίκτυα διανομής.

» ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ με τις περισσότερες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη παρέχουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τις ξένες εταιρίες στον τομέα των υπηρεσιών. Η «βαθμολογία» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στους «δείκτες για τους εμπορικούς περιορισμούς υπηρεσιών (STRI) είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε 11 τομείς. Για παράδειγμα, στις νομικές υπηρεσίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία (0,12), ενώ το Μεξικό έχει την υψηλότερη (0,53). Πολύ χαμηλές βαθμολογίες έχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας (0,06) και στις ηχογραφήσεις (0.05), αριθμοί που δείχνουν επίσης ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Κατ’ επέκταση, και τα άλλα μέλη-κράτη της TPP θα απελευθερώσουν την πρόσβαση στην αγορά των υπηρεσιών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

» ΕΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΣ υπολογισμός δείχνει ότι η εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρηματικές υπηρεσίες θα αυξήσει τις εξαγωγές παροχής υπηρεσιών κατά 300 δισ. δολάρια, όταν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία. Οι Fontagne, Guillin και Mitaritonna το 2011 μετέφρασαν τους εμπορικούς φραγμούς στον τομέα παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι επιβάλλονται από αρκετές χώρες. Στον τομέα των επικοινωνιών, οι φραγμοί στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη υπολογίζονται στο 63% σε δασμολογικά ισοδύναμα, ακολουθούμενοι από το Μεξικό με 56%. Η ολοκληρωτική αφαίρεση των δασμών του 56% ή του 63% θα προκαλέσει κραυγές χαράς. Η αποσυναρμολόγηση επιπλέον των ισοδύναμων κανονιστικών φραγμών θα πρέπει επίσης να αποτελέσει αιτία χαράς. Στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχει ακόμα περισσότερους περιορισμούς. Τέτοιοι φραγμοί αποτέλεσαν επί μακρόν μεγάλο εμπόδιο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών των ΗΠΑ στην πρόσβασή τους σε ξένες αγορές.

» ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΣ το παγκόσμιο αυτό μοντέλο, τα μέλη της ΤΡΡ συμφώνησαν να παράσχουν δίκαιη και ίση μεταχείριση στις ξένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εισέλθουν στις αγορές μέσω του εμπορίου, των επενδύσεων, ή και των δύο μαζί. Δεν επιτρέπονται νέοι περιορισμοί για την πρόσβαση στις αγορές, και οι ξένοι προμηθευτές δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν και σε άλλες χώρες της TPP, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις αγορές τους. Μια πλήρης κατάργηση των φραγμών στις εμπορικές και επενδυτικές υπηρεσίες ισοδυναμεί με την επίτευξη των τεσσάρων στόχων που απαριθμούνται στη Γενική Συμφωνία στο Εμπόριο για τις Υπηρεσίες (GATS): διασυνοριακές πωλήσεις, κατανάλωση, εμπορική παρουσία στο εξωτερικό, ελεύθερη διακίνηση ατόμων. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της TPP, η Ιαπωνία μπορεί να χρειαστεί να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία στον τομέα παροχής των υπηρεσιών της.

» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών (KORUS) προσφέρει ένα καλό προηγούμενο, διότι οι αμερικανικές εξαγωγές σε παροχές υπηρεσιών έχουν επιδείξει σταθερή ανάπτυξη, με δεδομένο ότι η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2012. Η Κορέα ήρε τους περιορισμούς για την πρόσβαση στις αγορές για τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως π.χ. οι περιορισμοί στον επιτρεπόμενο αριθμό εταιριών σε κάθε τομέα, καθώς και η μέγιστη αξία στις συναλλαγές. Με την KORUS, οι αμερικανικοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν επίσης επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της Κορέας. Οι αμερικανικές εξαγωγές σε παροχές υπηρεσιών στην Κορέα αυξήθηκαν από 16,7 δισ. δολάρια το 2011 σε 20,7 δισ. δολάρια το 2014, μια αύξηση της τάξεως του 24%.

» Η ΚΟΡΕΑ δεν είναι μέλος της TPP, αλλά η εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά της Κορέας δείχνει τα δυνητικά οφέλη σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, μόλις επικυρωθεί η TPP. Με αυτόν τον τρόπο, η TPP προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στην αμερικανική οικονομία.

*Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής