Toυ Θοδωρή Κατωπόδη*

Τους τελευταίους εφτά μήνες γίναμε μάρτυρες μιας έντονης και σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. 

Η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκρούστηκε με τις πιο αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν και μοναδικό στόχο, την υπεράσπιση του δίκιου του Ελληνικού λαού. Μέσα σε αυτό το διάστημα το ευρωπαϊκό και εγχώριο πολιτικό κατεστημένο έκαναν τα πάντα προκειμένου η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη να γίνει αριστερή παρένθεση. Με τον πιο ακραίο και φασιστικό τρόπο εκβίασαν και τρομοκράτησαν τον ελληνικό λαό, τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ξεκινώντας με συκοφαντίες για την αριστερά, την τρομοκρατία των εργοδοτών, απειλώντας τους εργαζομένους ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν, με αποκορύφωμα βέβαια το πρωτοφανές οικονομικό και μιντιακό πραξικόπημα σε συνεργασία με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης και όλους τους απέναντι μας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε ότι στα τελεσίγραφα των δανειστών, ο ελληνικός λαός απαντάει με δημοκρατία. Είναι εκείνη λοιπόν η στιγμή που οι νέοι άνθρωποι με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν μπροστάρηδες των εξελίξεων με μαζικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, με χαμόγελα και ελπίδα. Τοίχοι σε ταξικές γειτονιές γέμισαν με όχι, με ποσοστό κοντά στο 80% σε Κερατσίνι και Πέραμα, ενώ σε Κηφισιά και Εκάλη μόλις 15%. Και αυτό το όχι, το μεγάλο όχι του λαού και της νεολαίας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.

Τα πολιτικά ζόμπι που ονειρεύονται η Ευρώπη και τα ντόπια συμφέροντα να κυβερνήσουν την Ελλάδα, είναι αυτοί που είπαν, ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο έπρεπε να το είχαν εφεύρει. Είναι αυτοί που 5 χρόνια υποτίμησαν την εργασία μας, τις ζωές μας, την υγεία και την παιδεία μας, αυτοί που δεν διστάζουν να λένε να αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνιγούν. Έχουν ονόματα ιστορία και παράδοση. Είναι ο Μεϊμαράκης με τα 23 ακίνητα και τα σκάνδαλα, είναι ο Άδωνης και ο Βορίδης της φασιστικής δεξιάς, είναι ο Θοδωράκης με τα 25.000 ανα επεισόδιο στην ΕΡΤ, είναι ο Βενιζέλος της λίστα Λαγκάρντ. Είναι όλοι αυτοί που θεωρούν άχρηστους τις απολυμένες καθαρίστριες, τα μέλη ΔΕΠ, τους σχολικούς φύλακες. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι η δημόσια υγεία η παιδεία πρέπει να παραδοθούν στα χέρια των ιδιωτών, είναι αυτοί που διώχνουν τις νέες γενιές από τη χώρα μας, αυτό το πολύτιμο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Γι’αυτούς τους λόγους την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να παραδώσουμε τη χώρα στα χέρια των πολιτικών εγκληματιών, που κατέστρεψαν και καταλήστεψαν το λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Να συνεχίσουμε να ζούμε με ψηλά το κεφάλι και να καταφέρουμε βγαίνοντας από το περιθώριο να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να δώσουμε ξανά ελπίδα και όραμα στους νέους ανθρώπους και στις νέες γενιές.

Στόχος μας παραμένει να είναι η αποδόμηση των μνημονίων. Μερά τη μέρα να ακυρώνουμε κάθε αντιδραστικό νόμο, οτιδήποτε μη κοινωνικό, με ισοδύναμα- αντισταθμιστικά μετρά, μέχρι τη ολοκληρωτική αποδόμηση της φιλοσοφίας των μνημονίων τους, που είναι η λιτότητα. Ότι δηλαδή έγινε και στο εφτάμηνο της διαπραγμάτευσης. Κανείς δε θα ξεχάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναπρόσληψη 1500 ιατρών στα νοσοκομεία μετά από 6 χρόνια, το νομοσχέδιο για τις ράδιο τηλεοπτικές συχνότητες, τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, τη κάρτα αλληλεγγύης, το λουκέτο  στις σκουριές, τη δυνατότητα οι μετανάστες δεύτερης γενιάς να αποκτήσουν χαρτιά.

Απέναντι στο παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατάξει το νέο και το καινούριο, το οποίο θα ξεκινάει και θα τελειώνει με το σταμάτημα της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Απέναντι στο καθεστώς της απαξίωσης της εργασίας μας τα πέντε χρόνια του μνημονίου (ανεργία των 6 στους 10 νέων, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα voucher της σκλαβιάς δίχως ωράριο και συνδικαλισμό) που συνετέλεσαν σε μαζική μετανάστευση πάνω από 100.000 Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρατάξει το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αξιοποιώντας ότι πιο πολύτιμο παράγει και εξάγει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, τους νέους επιστήμονες, αποφοίτους των σχολείων και πανεπιστημίων της πατρίδας μας.

Στις 20 του Σεπτέμβρη αφήνουμε το παλιό στη σκόνη του χρόνου. Μαζί με το νέο που ξεπροβάλλει στη χώρα, μαζί με τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη, να αρχίσουν να ξεπροβάλλουν και γνώριμα μας πρόσωπα, οι φίλοι και οι φίλες, τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μας από το εξωτερικό.

*Ο Θοδωρής Κατωπόδης είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γεννήθηκε το 1986 στο Βύρωνα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 και μετέπειτα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε για 3 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Τώρα εργάζεται ώς επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.