Πρωτοβουλίες για την εξειδίκευση και υλοποίηση των έργων που απαιτούνται από τις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου αυτοί να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία και η χώρα να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, θα αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Άνθιμος Θωμόπουλος, λέγοντας ότι η τράπεζα είναι απολύτως έτοιμη να λειτουργήσει κάτω από το καθεστώς περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκε χθες το βράδυ.

Υπό κανονικές συνθήκες, όπως είπε ο κ. Θωμόπουλος, η εκτελεστική επιτροπή της τράπεζας θα εξέταζε σήμερα τους τρόπους επανάκτησης, μέσα στο β’ εξάμηνο, των καταθέσεων που χάθηκαν στο προηγούμενο διάστημα, “ευελπιστώντας ότι σήμερα θα βλέπαμε λύση και όχι αδιέξοδο”. Όπως είπε, τα γεγονότα ανατρέπουν πλήρως τους σχεδιασμούς της τράπεζας. Για την Τράπεζα Πειραιώς οι εκροές ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ, με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας να αντισταθμίζονται μέχρι σήμερα από το Ευρωσύστημα.

“Έχουμε ελπίδα ότι όταν και εφόσον επανέλθει η ομαλότητα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας, ο οποίος για το 2015 θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με δύο προτεραιότητες: βελτίωση της ρευστότητας με ανάκτηση των καταθέσεων, όταν στοιχειωδώς ομαλοποιηθεί η κατάσταση και συνέχιση της προσπάθειας διαχείρισης των επισφαλειών”.

Ο κ. Θωμόπουλος ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους της τράπεζας για την αντοχή, τη σύνεση και την επιμέλειά τους σε εξαιρετικές συνθήκες, καθώς επίσης και τους μετόχους της τράπεζας για τη συμπαράστασή τους γιατί, όπως είπε, “το να έχεις μετοχές τραπεζών σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα”.

Πηγή: Capital.gr