Τις μεγάλες αλήθειες για τη ρευστότητα των τραπεζών ομολογούν τραπεζίτες με βαθειά γνώση του εγχώριου και ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, μιλώντας στο Capital.gr. Το θέμα της ρευστότητας βρίσκεται στην κορυφή της αγωνίας των τραπεζών και πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς κρίνεται όχι από τα πραγματικά στοιχεία των τραπεζών, αλλά από την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

 
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες τονίζουν τα εξής:
 
–    Οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις περίπου 26 δισ. ευρώ και θα είναι άθλος να τις επανακτήσουν, έστω και αν αυτές βρίσκονται κατά τα ¾ εντός Ελλάδος ή σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. Το να φέρουν πίσω καταθέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ορίζοντα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2016, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο για τις τράπεζες, καθώς θα τους δώσει πραγματική ανάσα ρευστότητας.
 
–    Τα collaterars των τραπεζών για τη χρηματοδότησή τους από τον ELA έχουν μειωθεί στα 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όσο διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και απαξίωσης, μειώνεται η αξία των ομολόγων αυτών, τα οποία κατ΄ ακολουθία θα υποστούν και μεγαλύτερο «κούρεμα» από την ΕΚΤ. Λιγότερα ενέχυρα με μικρότερο αντίκρυσμα σε ρευστότητα θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη «ασφυξία» τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματοδότησή τους από τον ELA δεν θα πρέπει να θεωρείται λύση επ΄άπειρον, αφού ήδη η εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ και το 65% του ΑΕΠ. 
 
–    Ο ELA συνιστά τη μόνη πτυχή βοήθειας που μπορεί να προσδοκά κανείς από την ΕΚΤ, καθώς αφορά αποκλειστικά στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και όχι του κράτους. Πρόκειται για ευρωπαϊκό κανόνα και όχι για παραξενιά του Draghi ή δυσμενή μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, η απαγόρευση περισσότερων αγορών εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Το θέμα αυτό είχε επισημάνει το Capital.gr από τις 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία του πρώτου κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ποιόν όρο θέτει η ΕΚΤ για τη χρήση του ELA», αναφέραμε ότι η έγκριση για πρόσθετο ELA 5,6 δισ. ευρώ τότε (υπενθυμίζεται ότι σήμερα επανεξετάζεται το όριο του ELA, το οποίο διαμορφώθηκε σε μόλις 400 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα), δόθηκε με την αυστηρή επισήμανση ότι δεν πρέπει η ρευστότητα αυτή να χρησιμοποιηθεί για αγορές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. «Στο πλαίσιο αυτό», γράφαμε, «οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για στενή επιτήρηση της ΕΚΤ, η οποία καταγράφει ακόμη και τους κωδικούς των ομολόγων που οι ελληνικές τράπεζες κάνουν repos στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πάρουν ρευστότητα από τον ELA». Χθες, δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι το δ.σ. και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν να περάσουν πρόταση που κατατέθηκε από τις εποπτικές αρχές στην Κεντρική Τράπεζα για να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι πρόσφατες προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει στις ελληνικές τράπεζες κατά της αύξησης του βραχυπρόθεσμου χρέους ή των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.
 
Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι όλες οι τιτλοποιήσεις δανείων στις οποίες είχαν μετά κόπων προβεί οι τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, έχουν κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου στην απορρόφηση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
 
–    Στο δια ταύτα, στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου έχει χαθεί μία μονάδα από το ΑΕΠ της χώρας, 50.000 θέσεις εργασίας και πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση των κινήσεων που θα θέσουν ξανά σε τροχιά την Οικονομία. Το κόστος της καθυστέρησης αντανακλάται στην κατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών από την οποία θα κριθεί και η ικανότητα επανεκκίνησης της Οικονομίας. Με τις τράπεζες να αναπνέουν «με το καλαμάκι», δεν μπορεί να υπάρξει καμία χρηματοδότηση σε κανένα τομέα και άρα καμία ανάπτυξη.
 
 
Πηγή:www.capital.gr