Η συμφωνία του Eurogroup για τετράμηνη παράταση της ελληνικής διάσωσης την προηγούμενη εβδομάδα παρέχει στις τράπεζες της χώρας κάποιο περιθώριο για ανάσα εν μέσω επιδείνωσης της ρευστότητας, αναφέρει η Moody’s. 

 
“Αυτή η εξέλιξη (η συμφωνία για παράταση) παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα περιορισμένο περιθώριο για ανάσα δεδομένου του ότι η παράταση της διάσωσης συνεπάγεται επέκταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος, ενώ υπογραμμίζει πως “σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλοί”. 
 
Μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται από τις παραπάνω εξελίξεις είναι η Εθνική Τράπεζα (Caa2), η Πειραιώς (Caa2),η Alpha Bank (Caa2), η Eurobank (Caa3) και η Attica Bank (Caa3), τις συστάσεις των οποίων ο οίκος αναθεωρείς προς υποβάθμιση. 
 
Όπως αναφέρει η Moody’s, η τετράμηνη παράταση σημαίνει πως η ΕΚΤ μάλλον θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ELA. Υπογραμμίζει δε, πως ο ELA είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των σημαντικών εκροών καταθέσεων που βίωσαν τους τρεις προηγούμενους μήνες. 
 
Σύμφωνα με την Moody’s, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, εξαιτίας του πλήγματος που δέχτηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών τον Δεκέμβριο του 2014 εν μέσω αναζωπύρωσης της συζήτησης και των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
 
Εκτιμούμε πως η έγκριση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας θα κατευνάσει κάπως τις ανησυχίες των καταθετών για ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει ο οίκος. 
 
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Moody’s, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλοί, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τον Ιούνιο. 
 
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος για μεγαλύτερη περίοδο από ότι αρχικά εκτιμούσαν, γεγονός που είναι αρνητικός οιωνός για την πιστοληπτικής τους αξιολόγηση, σημειώνει ο οίκος. 
 
Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2015, καθώς οι επιδόσεις τους θα επηρεαστούν σημαντικά από την αναταραχή στην εγχώρια οικονομία και την σημαντική υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας από τις αρχές Δεκεμβρίου.
 
 
Πηγή:www.capital.gr