Η εορτάζουσα κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης είχε σήμερα τριπλή γιορτή. Πανηγύριζε την εορτή της εκκλησίας τους, γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και υποδεχόταν για πρώτη φορά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος που την επισκέφθηκε και προεξήρχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Η τελετή της υποδοχής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τα παιδιά που τον προσφωνούν και τον καλωσορίζουν σε άπταιστα Ελληνικά και του προσφέρουν λουλούδια μόλις βγαίνει από το αυτοκίνητο, είναι μια σκηνή και μια εμπειρία συγκινητική όσες φορές και να επαναληφθεί. Ο Μακαριώτατος αφιέρωσε πολύ χρόνο και χαιρέτισε ξεχωριστά κάθε παιδί, γονιό και δάσκαλο που βρέθηκε στην είσοδο του ναού.

Στη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι Αρχιερείς που συνοδεύουν τον κ. Ιερώνυμο, Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και οι επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Φασιανής κ. Αντώνιος και Ζήλων κ. Σεβαστιανός και ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Λαρδάς. Παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος και η γενική πρόξενος της Κύπρου κ. Κούλα Σοφιανού. 

«Είναι πολύ φτωχή η γλώσσα μας για να εκφράσουμε το μέγεθος της τιμής που μας κάνετε Μακαριώτατε με την παρουσία σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρουσιάζοντας τον Μακαριώτατο στο Εκκλησίασμα. 

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για την ζωή του Αγίου Κωνσταντίνου και του Σαούλ, δηλαδή του Αποστόλου Παύλου και την μεταστροφή και μετάνοιά τους, τονίζοντας  ότι η μετάνοια, η αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, είναι κάτι που χρειάζεται να συμβεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε: «Η παρουσία μας εδώ μας έδωσε πολύ δύναμη και θα προσπαθήσουμε να τη μεταφέρουμε πίσω στην Ελλάδα, διότι έχουμε ρίζες κοινές και πρέπει όλοι μαζί να τις ποτίζουμε, να τις καλλιεργούμε και να τις ενισχύουμε».

Στο τέλος της Λειτουργίας o Μακαριώτατος προσέφερε δώρο ένα σταυρό ευλογίας για τον Ναό, εις ανάμνηση της ημέρας και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Εκπρόσωπος του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος του Brooklyn Marty Markowitz προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μια επιτραπέζια μινιατούρα της Γέφυρας του Brooklyn. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανακοίνωσε την ανύψωση του ιερατικώς προϊσταμένου του Ναού π. Ιωάννη Λαρδά από Οικονόμο εις Πρωτοπρεσβυτέρο και ο Μακαριώτατος προεχείρισε τον νέο πρωτοπρεσβύτερο. Τέλος, Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χαιρέτισε όλους τους πιστούς, τον κάθε ένα ξεχωριστά καθώς πρσέρχονταν με τάξη και ευπρέπεια να λάβουν από τα χέρια του αντίδωρο. Ακολούθησε εορταστικό γεύμα που παραχώρησε για όλους η κοινότητα στην κοινοτική αίθουσα.

Το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η συνοδεία του, συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και μέλη της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μετέβησαν στο τόπο της τρομοκρατικής επιθέσεως της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που έκτοτε έγινε γνωστή ως Ground Zero. Εκεί έχει ανεγερθεί ήδη, αλλά δεν έχει ακόμη τελειώσει, ένας νέος ουρανοξύστης με την ονομασία One World Trade Center, 104 ορόφων, που φτάνει το συμβολικό ύψος των 1776 ποδών (546 μ.) και είναι το ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο κ. Steven Plate, γενικός υπεύθυνος της ανάπλασης και ανοικοδόμησης της περιοχής ξενάγησε τον Μακαριώτατο στο νέο κτίριο και από τον 26ο όροφο εξήγησε την γεωγραφία της περιοχής, το που ακριβώς βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι και το πως αναπλάθετε η περιοχή συμπεριλαμβανομένου και του σημείου όπου σύντομα πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Ο Μακαριώτατος τέλεσε σύντομη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Plate να υπογράψει ένα από τους τοίχους του κτιρίου. 

Φωτογραφίες: Ι.Α. Αμερικής/Πανάγος Δ.