"Χωρίς ένα ενωτικό μήνυμα των G20 από την Μόσχα, το οποίο θα ηρεμίσει τις αγορές, η συναλλαγματική αστάθεια είναι πιθανό να συνεχίσει", τόνισε από την Ουάσινγκτον την περασμένη Δευτέρα, ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Tim Adams, στην πρώτη συνέντευξη τύπου  που παραχώρησε με αφορμή την επιστολή του οργανισμού προς τον Ρώσο υπουργό των οικονομικών Anton Siluanov, εν όψει της συνάντησης των G20 στην Μόσχα. 

Ο νέος Γενικός Διευθυντής του IIF, έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού σε δυο βασικά πεδία: πρώτον, στο (οικονομικό) κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο, τον επαναπροσδιορισμό και την επαναδέσμευση των ηγετών για ένα παγκόσμιο (με οικονομικούς όρους) αρμονικό και συνεπές περιβάλλον, ταυτόχρονα με την καταπολέμηση του κατακερματισμού και της "βαλκανιοποίησης" του οικονομικού ρυθμιστικού πλαισίου, γεγονός που υπονομεύει την εκτός συνόρων οικονομική συνεργασία, και δεύτερον: στην ανάγκη να εστιάσουν σε οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί ή που έχουν αυξημένο ρόλο την τελευταία εξαετία  (FSB-FinancialStabilityBoard/ Συμβούλιο οικονομικής σταθερότητας/ ΔΝΤ). Για το FSB, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι οι G20 πρέπει επαναδεσμευτούν απέναντι του ως το συντονιστικό όργανο επίβλεψης της ανάπτυξης και των διεθνών πολιτικών για το κανονιστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο, θεωρώντας ότι το Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για την αντιμετώπιση μονομερών μέτρων ή ρυθμίσεων προστατευτισμού εκ μέρους μεμονωμένων χωρών.  

Σχολιάζοντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην Ευρώπη για τα όσα μέχρι στιγμή έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο νέος επικεφαλής του IIFφάνηκε να διατηρεί επιφυλάξεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι "αν και η πρόοδος τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το όλο projectδεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχίσουμε να τονίζουμε με έμφαση στους ευρωπαίους φίλους μας ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει σε διάφορους τομείς. Περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση με τις αντίστοιχες συνιστώσες (κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκρινίσεις για τους ιδιώτες επενδυτές, κα) και δημοσιονομική ενοποίηση". Σύμφωνα με έκθεση του πρόσφατη IIF, το 2013 θα είναι μια ακόμη χρονιά ύφεσης για την ευρωζώνη, με τον TimAdamsνα τονίζει ότι "οι ευρωπαίοι φίλοι μας πρέπει να εστιάσουν στην βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, χωρίς να χάσουν τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής".

Στην συνέντευξη τύπου τέθηκε και το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο ο νέος Γενικός Διευθυντής του IIFχαρακτήρισε περίπλοκο, ότι διαθέτει όλες τις δυσκολίες που είχαν οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισλανδίας και ότι "θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία για αυτούς που χαράσσουν πολιτική, ιδίως σε μια περίοδο επερχόμενων εκλογών στην Ιταλία και Γερμανία. Είναι μια υπόθεση την οποία παρακολουθούμε στενά".

Δ.Σ.