protothema.gr

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την εξεύρεση οριστικής λύσης για την χώρα έως το τέλος του έτους, θέλουν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόϊ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου από το Παρίσι την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισαν ότι είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
  
«Ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία έχουμε την ίδια θέση για τα ραντεβού που μας περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και εξήγησε ότι μεγάλη προτεραιότητα και για τους δύο είναι «να προχωρήσει, κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, όσο αυτό είναι δυνατό, η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη».

 
«Θα πρέπει επίσης να βρούμε λύση για την Ελλάδα, με το που θα παραλάβουμε την έκθεση της τρόικας. Εφόσον η Ελλάδα επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση, Γαλλίας και Ισπανίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
 
«Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε και ο Μαριάνο Ραχόϊ.

«Όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι 
«όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

ΔΝΤ κατά Ευρωπαίων ηγετών για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης

Την ίδια ώρα πάντως, το ΔΝΤ παροτρύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
 
Ο αυστηρός τόνος του ΔΝΤ για τα της ευρωζώνης στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική ευρωστία βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, καθώς το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς έχει κατευνάσει τις άμεσες ανησυχίες για την επιβίωση του ευρώ.
 
«Παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει από τους πολιτικούς, το χρονοδιάγραμμα παραμένει κρίσιμα ημιτελές, αφήνοντας έκθετη την ευρωζώνη σε μία πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, στους φόβους για διάλυσή της και για οικονομικό μαρασμό» υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (GFSR), που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα (Διαβάστε περισσότερα εδώ)