Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών ενθάρρυνε τους φορείς της αγοράς ακινήτων να επαναδιατυπώσουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την κρίση και να επιχειρήσουν να αποτρέψουν τις σχεδιαζόμενες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ήταν η πρώτη που απηύθυνε γραπτό υπόμνημα στον νέο υπουργό κ. Ευ. Βενιζέλο, ξεκινώντας από μια οικεία προς τον ίδιο διατύπωση, καθώς γίνεται λόγος για την αντισυνταγματικότητα που ενέχει η υπερφορολόγηση της απρόσοδης περιουσίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «φορολογικές διατάξεις που οδηγούν όχι σε φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά σε απαλλοτρίωση διά της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων είναι αντισυνταγματικές όχι μόνον γιατί παραβιάζουν τόσο το άρθρο 4 όσο και το άρθρο 17 που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, καταργώντας τον «πυρήνα» του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αλλά γιατί αγνοούν ότι η πραγματική «δύναμη», δηλαδή η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, συναρτάται απόλυτα με τα εισοδήματά του».


 

Οσον αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ και εικάζεται ότι με βάση τις παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα ξεκινά από τις 200.000 ευρώ ατομικής ακίνητης περιουσίας (με βάση τις αντικειμενικές αξίες) από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων του ΦΑΠ και την εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων, ώστε να είναι δυνατή η εξόφληση του σχετικού φόρου. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του ΦΑΠ, ή άλλων φόρων ακινήτων, μέσω της εκχώρησης ακινήτου προς το Δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης που θα γίνεται από το ΚΕΠΥΟ, με στόχο τη διά συμψηφισμού εξόφληση των οφειλών του φορολογουμένου.

Σε αυτό πάντως που φαίνεται να υπάρχει, μερική έστω σύγκλιση απόψεων μεταξύ των ιδιοκτητών και του οικονομικού επιτελείου είναι η άποψη για το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάνουν λόγο για μη αύξηση των αντικειμενικών από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, τη στιγμή που η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο ακόμα και για μείωσή τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως παλαιών διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, οι αντικειμενικές είναι σήμερα μεγαλύτερες των αγοραίων αξιών. «Ζητούμε την άμεση μείωση των τιμών ζώνης και ιδιαίτερα των συντελεστών εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτισμάτων», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.