Η είδηση για το μπαράζ βομβιστικών αποστολών με παγιδευμένα πακέτα βρέθηκε στο επίκεντρο των αμερικανικών έντυπων και ηλεκτρονικών μέσω ενημέρωσης με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για ένα κύμα από απόπειρες άνευ προηγουμένου, με στόχους ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες.

Η εφημερίδα Washington Post, σε σημερινό της δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πίσω από τις απόπειρες βρίσκονται ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες, αυτό και μόνο σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση για οργανώσεις, οι οποίες ποτέ δεν έχουν προσπαθήσει να χτυπήσουν στόχους στο εξωτερικό.

Οι New York Times σήμερα σε εκτενές άρθρο τους, πέρα από τα στοιχεία του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ιστορία στην εγχώρια τρομοκρατία από την εποχή της πτώσης της χούντας, με κορύφωση στη δεκαετία του 80, τονίζοντας ότι η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στάθηκε η αφορμή να εμφανιστούν νέες παραστρατιωτικές ομάδες, μερικές από τις οποίες εμπλέκονται με την τρομοκρατία.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wall Street Journal, Με την αναφορά στο μοιραίο γεγονός του Δεκεμβρίου του 2008, που οδήγησε στην αύξηση των επιθέσεων από κομουνιστές, αναρχικούς και άλλες αριστερές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Συνωμοσία των πυρήνων της Φωτιάς. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα κίνητρα των επιθέσεων δεν είναι γνωστά, αλλά στην περίπτωση του πακέτου προς την Γερμανία, το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό μπορεί να πυροδοτήσει την δημόσια οργώ των γερμανών προς την Ελλάδα, την οποία πολλοί Γερμανοί αντιμετωπίζουν ως αχάριστη για την βοήθεια που της παρέχει ο ευρωπαίος φορολογούμενος στην προσπάθεια να διορθώσει την οικονομία της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ειδικών σε θέματα ασφαλείας, όπως καταγράφεται στο αμερικανικό Christian Science monitor, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί στο διαδίκτυο αυξημένες συνομιλίες αναρχικών ομάδων, που επιθυμούν να κάνουν σαφείς τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χτυπώντας παράλληλα χώρες όπου οι αναρχικοί βρίσκονται στην φυλακή. πιθανότητα αυτό να δίνει μια εξήγηση, σύμφωνα με τον έγκυρο αμερικανικό ιστότοπο, για την επιλογή των συγκεκριμένων πρεσβειών που απεστάλησαν τα παγιδευμένα πακέτα.

Τέλος, το ινστιτούτο αναλύσεων Startfor, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ιδίως στα θέματα της τρομορατίας, σε εκτενή ανάλυσή του αναφέρει πως η επιλογή ξένων ηγετών όπως η Αγκελα Μερκελ και ο Νικολα Σαρκοζι, αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στο τρόπο που λειτουργούν οι αναρχικοί στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει, με την βεβαιότητα ότι πίσω από τις συγκεκριμένες απόπειρες βρίσκεται η συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς, ότι στον κύκλο αυτόν των επιθέσεων επελέγη η ποσότητα αντί της ποιότητας, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο. Το ινστιτούτο stratfor διαπιστώνει  μια σχετική επιθετικότητα στις απόπειρες των αναρχικών, εξηγώντας ότι ενώ στο παρελθόν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ελαχιστοποιούσαν το ενδεχόμενο ύπαρξης θυμάτων από τις επιθέσεις, η αλλαγή αυτή της τακτικής στο Mondus operendi της συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς ή άλλων αναρχικών ομάδων, μπορεί να σημαίνει περισσότερες ανθρώπινες απώλειες στο μέλλον.

Μέρος της ανάλυσης του ινστιτούτου Statrfor αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής.  

Targeting foreign leaders like Merkel and Sarkozy represents a change in Greek anarchists’ modus operandi. As mail security protocol has been increased at high-profile locations around the world, like governments and business centers, the rudimentary parcels discovered Nov. 1-2 are unlikely to succeed. It appears that the Conspiracy of Fire has sought quantity over quality in this round of attacks, and we will likely see more reports of suspicious packages turning up across Europe and perhaps elsewhere in the world. The latest string of attempts also stands out for its relative aggression: Greek anarchist groups previously largely sought to reduce death and injury by calling attacks in ahead of time. This change in tactics could mean the Conspiracy of Fire and other Greek anarchist groups will have a greater body count in the future.

 Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα για τις αναφορές στον διεθνή Τύπο. 

Η διεθνοποίηση της εγχώριας τρομοκρατίας

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τα παγιδευμένα πακέτα

Bόμβες Αθήνας vs εκλογές ΗΠΑ σημειώσατε 1