Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία δέχθηκε χθες την προσφυγή περί ακύρωσης της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο φάκελος θα εξεταστεί στις 5 Ιουλίου. Η απόφαση, όποια μορφή και να έχει, θα επηρεάσει σοβαρά τις πολιτικές εξελίξεις. Η προσφυγή είχε γίνει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). Το ερώτημα είναι αν το Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης ή επί της διαδικασίας. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χθες δήλωσε ότι το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο τη διαδικασία και ότι δεν μπορεί να εξετάσει την ίδια την αναθεώρηση, προτού αυτή τεθεί στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι το Δικαστήριο θα εξετάσει μόνο τρία άρθρα του νομοσχεδίου περί αναθεώρησης και συγκεκριμένα αυτά που σχετίζονται με τη δομή και τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η αντιπολίτευση προτάσσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση με την αναθεώρηση αποσκοπεί στην «άλωση της Δικαιοσύνης». Πρόκειται για θέμα που υπήρξε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην Τουρκία. Κι αυτό σε σημείο που θεωρείται πολύ πιθανόν, σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση της αναθεώρησης από το Δικαστήριο, η κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προς τα τέλη του φθινοπώρου.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατηγορώντας το Δικαστήριο και την αντιπολίτευση για αντικατάσταση της Εθνοσυνέλευσης και της λαϊκής βούλησης από τα δικαστήρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ