Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη, μία ημέρα μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ, με δηλώσεις της« στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Η πρώην υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής και άφησε νέες αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι πήρε μία απόφαση χωρίς να συγκαλέσει τα συλλογικά όργανα και να ακούσει τη γνώμη των βουλευτών».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ δεν είχε συνεδριάσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες. “Οι βουλευτές δεν είχαν τη δυνατότητα να πουν τη γνώμη τους. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να τους ακούσει. Δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουν. Αυτή η εικόνα αδικούσε τους βουλευτές”.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε της επιλογής της να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου για τα μέτρα, σημειώνοντας ότι εάν η Ελλάδα απέρριπτε τη στήριξη της Ε.Ε και του ΔΝΤ δεν θα είχε λεφτά να πληρώσει τις συντάξεις την 1η Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, απάντησε πως είναι πρόωρο να μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις της χωρίς όμως να αποκλείσει μια τέτοια εξέλιξη.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι πολύ πρόωρο. Τα κόμματα δημιουργούνται όταν οι συνθήκες είναι ώριμες. Θα δούμε τι θα φέρει ο χρόνος. Τώρα σημασία έχει η χώρα».

Υπέρ της στάσης της κ. Μπακογιάννη τάχθηκε, εμμέσως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε πως:«είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ψήφισε κατά του νομοσχεδίου, ακολουθώντας την κομματική πειθαρχία, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση.

Τη δυσαρέσκειά του για τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη εξέφρασε ανοιχτά, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως: “τέτοιου είδους διαγραφές γίνονται στα σταλινικά καθεστώτα”.

“Είμαι κατά των διαγραφών. Αν χρειάζονταν 180 ψήφοι για να εγκριθεί η συμφωνία θα ψήφιζα κι εγώ υπερ”.

ΕΝΕΤ