Την δεύτερη ημέρα των "εργασιών" του ΣΑΕ Αμερικής, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου,  κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα γνωστά έκτροπα και τα πλέον σοβαρά επεισόδια στην ιστορία του θεσμού σε ολόκληρο τον κόσμο(βλέπε σχετικά αναλυτικά ρεπορτάζ) και ενώ το προεδρείο δεν έδινε το λόγο σε κανένα απολύτως-υπάρχουν μάλιστα και καταγγελίες ότι ο πρόεδρος του συνεδρίου Θ.Λαλιώτης αφαιρούσε τον λόγο και έκλεινε το μικρόφωνο ή το έπαιρνε από τα χέρια ομιλιτών- στο περιθώρειο όλων αυτών των θλιβερών καταστάσεων  ένας από τους πέντε εκπρόσωπους  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης   ο κ. Δημήτριος Δημητρίου κατόπιν  τηλεφωνικής εξουσιοδότησης του  κατέθεσε γραπτή πρόταση στα πρακτικά της γραμματείας του συνεδρίου  εκ μέρους του επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Βασίλειου Σταθάκου. Στο κείμενο των προτάσεων του επίτιμου προέδρου της Ο.Ε.Σ.Μ.Ν.Υ περιέχονται δυο προτάσεις.

Η πρώτη απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των τοπικών Ομοσπονδιών ως  δευτεροβάθμιων φορέων και αφορά στην διεύρυνηση της συμμετοχής των ομογενεών στις τοπικές αρχιεραισίες για την ανάδειξη εκπροσώπων και αντιπροσώπων στις ομοσπονδίες τους ενώ  η δεύτερη  απευθύνεται προς το σύνολο των φορέων της ομογένειας(πρωτοβάθμιους , δευτεροβάθμιους, τριτοβάθμιους  και άλλους φορείς της Ομογένειας) και αφορά στην οργάνωση ειδικού θεματικού συνεδρίου με κεντρικό θέμα την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ. Την γραπτή πρόταση παρέλαβαν και οι παριστάμενοι βουλευτές κ. Τσιαρτσώνης, καθώς και άλλα μέλη -εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι έλαβαν γνώση του περιεχομένου. Στην παρέμβαση του-η οποία θα πρέπει να πούμε ότι εστάλλει από το πρωί της Παρασκευής και ενώ ακόμα δεν είχαν πάρει αυτή την δυσάρεστη τροπή τα γεγονότα και οι εξελίξεις-  ο επίτιμος πρόεδρος αφήνει σαφείς αιχμές   κατά του συντονιστού του ΣΑΕ Αμερικής κ. Θ. Σπυρόπουλου ειδικά για τις ωμές παρεμβάσεις, στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωμ. Μείζ. ΝΥ-  παραβιάσεις του νόμου 3480/06 περί λειτουργίας του ΣΑΕ. Παραβιάσεις και υπερβάσεις καθηκόντων των κ. Σπυρόπουλου που δίχασαν ολόκληρη την ομογένεια με αποκορύφωμα τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στο Σικάκο και νωρίτερα στην φιλαφέλφεια με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2008 και τον Οκτώβριο αντίστοιχα του τρέχοντος έτους. Παραβιάσεις στις οποίες η μεν Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μειζ. ΝΥ υποχώρεισε-εξ αιτίας των δόλιων κινήσεων  του γνωστού  διδύμου της συμφοράς της Ομογένειας  Νικολάου Διαμαντίδη -Ντίνου Ράλλη -και των γνωστών κέντρων και παράκεντρων των οργανωμένων συμφερόντων της Ομογένειας – και ταπεινώθηκε ως οργανισμός  οικτρά  στα μάτια της Ομογένειας και των αντιπροσώπων που υποτίθεται εκπροσωπεί μετά τα όσα συνέβησαν αυτό το διήμερο στο Σικάκο.  Γεγονότα  που σε άλλη περίπτωση  κάποιοι που σήμερα σιωπούν ή κρύβονται θα μπορούσαν να μιλάνε τουλάχιστον για ηθική δικαιώση μετά τα όσα επακολούθησαν από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι σήμερα.  Η θρυαλίδα που αποκάλυψε τις συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους του κ. Σπυρόπουλου και της ομάδας του-είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι και αυτό θα φανεί στην δίκη  της "Ε" το προσεχές έτος-  ήταν η διοργάνωση του συνεδρίου  της Ομοσπονδίας με θέμα τον Ελληνισμό της Αμερικής τον 21ο αιώνα.  Παραβιάσεις που μεταξύ άλλων κατήγγειλαν επανειλημένα  και εγκαίρως στο Greek American News Agency  ήδη από τις 04.09.07 ο Father Κυρίτσης και Κ. Καραλέκας και εν συνεχεία το αποκορύφωμα των αντιδράσεων στο δικτατορικό τρόπο διοίκησης του Σπυρόπουλου και της ομάδας του ήρθε  με  την επιστολή τους προς τον Θ. Κασσίμη  τα οκτώ μέλη του  Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου.  Επιστολή η οποία ουδέποτε απαντήθηκε! Όπως και άλλες εν συνεχεία που απέστειλαν προς το υπουργείο άλλοι φορείς και ομογενείς οι οποίες επίσης ποτέ δεν απαντήθηκαν.  Πραβιάσεις  οι οποίες εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν από τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν και κορυφώθηκαν  τα τελευταία 24ωρα στο Σικάγο.

Ο Επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, έστω και αν κάποιοι του καταλογίζουν λάθη { ΛΑΘΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ}ΑΦΟΥ ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ} του παρελθόντος -μερικά εκ των οποίων έχει αποδεχθεί ο ίδιος και εμπρτάκτως επιχειρεί να επανορθώσει με πράξεις, λόγια και έργα, είναι αυτός που αν και με την φυσική του παρουσία απείχε -ίσως και καλύτερα έτσι όπως εξελίχτηκαν με όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν- εν τούτοις είναι εκείνος που για ακόμα μια φορά έβγαλε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ  στιγμιαία  και για λόγο ασπροπρόσωπη ως οργάννωση! Αυτή είναι αλήθεια είτε αρέσει είτε όχι, ενώ κάποιοι άλλοι εκ του ασφαλούς κρίνουν και επικρίνουν…ή ακόμα χειρότερα κρύβονται… Ας είναι. Η ιστορία  όμως θα είναι σκληρότερη μαζί τους πιότερο και από την δική μας περιστασιακή έστω και σκληρή κρητική. Σκληρή όχι τόσο με τους εφιάλτες, καταδότες, Μασώνους και προδότες του Ελληνισμού και της όποιας εμπιστοσύνης τους επέδειξαν -ή την υφάρπαξαν με δόλο  σκοπιμότητα  και υπουκινούμενοι- οι Ομογενείς, όσο με εκείνους που και ξέρουν και γνωρίζουν πολύ τις ευθύνες τους αφού και γνώση έχουν και εμπειρία στα κοινά και ευκαιρία είχαν…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑΘΑΚΟΥ       

Σικάγο 21 – 23 Νοεμβρίου 2008

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 

Προτάσεις  Βασίλειου   Σταθάκου

Επίτιμου προέδρου Οομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

 

Αξιότιμοι κύριες κύριοι,

Εντιμότατοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβερνήσεως

Κύριε πρόεδρε του ΣΑΕ,

Κύριε περιεφεριάρχη,

Μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΕ Αμερικής

Φίλοι συμπατριώτες αντιπρόσωποι εθνικοτοπικών φορέων της Ομογένειας.

 

Λόγοι σοβαροί δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι σε αυτή την σημαντική συνέλευση της Ομογένειας σε ένα οργανισμό που είναι μεταξύ των πρώτων από τους δευτεροβάθμιους ομογενειακούς φορείς και μάλιστα εκ των αρχαιοτέρων, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές και πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού που σήμερα μας έχει φέρει εδώ, από ιδρύσεως του. Δεν θα ήθελα ενώπιον σας να αναλύσω, ούτε είναι και θέμα της παρούσας συνάντησης,  γιατί πλέον κατά κοινή ομολογία και παραδοχή, μετά από 35 χρόνια και πλέον η σημερινή δομή της λεγόμενης  οργανωμένης ομογένειας κατ' ουσίαν δεν αντιπροσωπεύει ούτε στην πράξη ούτε και σε θεωρητική βάση την πλειοψηφία του Ελληνισμού δυστυχώς  ούτε καν αυτή την μειοψηφία. Δυστυχώς.  Τους λόγους τους γνωρίζετε και τους γνωρίζουμε όλοι μας.  Ξέρω ότι κάποιοι ίσως θελήσουν να αντιτείνουν επιχειρήματα σε αυτή την άποψη που ολοένα και πανθομολογείται απ άκρη σ άκρη στην Ομογένεια. Όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα που μόνο όσοι εθελοτυφλούν αδυνατούν να δουν και πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουν. Όλα αυτά όμως είναι συζήτηση και προβληματισμοί μιας άλλης συνάξεως ή συνεδρίου όπως αυτό που οργάνωσε το 2007 η Ομοσπονδία Ελλ. Σωματείων Μείζονος ΝΥ  και δυστυχώς  κάποιοι το πολέμησαν μανιωδώς, αν και ήταν η πρώτη οργανωμένη επαγγελματική δράση της ομογένειας μέσα από το κύτταρο της.  Ωστόσο επιτρέψτε μου σήμερα να καταθέσω κάποιες προτάσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες  ζυμώσεις σε όλους τους δευτεροβάθμιους και πρωτοβάθμιους οργανισμούς, ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα δραστικότερη δομή και επαναδιοργάνωση του Ελληνισμού της Αμερικής και των Κοινοτήτων της. Μια νέα  εσωτερική διοργάνωση με στόχο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της νέας γενιάς και να τους ανοίξουμε τους δρόμους συμμετοχής τους στα κοινά.

 

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ίσως είναι η πρώτη μεγάλη ομογνειακή οργάνωση που στους κόλπους της συμμετέχουν  στο Διοικητικό της Συμβούλιο για πρώτη φορά νέοι κάτω των 35 ετών! Ο αριθμός τους είναι ελπιδοφόρος και συμβολικός. Είναι επτά -στο σύνολο των 21 μελών- όλοι μαζί και τους εύχομαι ολόψυχα στην επόμενη  φάση να διπλάσιοι και πάντα να αυξάνονται με γεωματρική πρόοδο.  Νέοι που δρουν και συναποφασίζουν και αυτό είναι το παρήγορο και ελπιδοφόρο. Κάποιοι εξ αυτών σήμερα είναι εδώ ανάμεσα σας ως αντιπρόσωποι και τους συγχαίρω για την παρουσία τους εδώ ανάμεσα σας. Αυτό όμως δεν αρκεί για να ανανεώσει τους οργανισμούς μας. Δεν φτάνει για να τους δώσουμε την ευκαιρία να πάρουν την σκυτάλη στην πράξη και όχι στα λόγια. Δυστυχώς από λόγια και πράξεις βιτρίνας χωρίς ουσία έχουμε γεμίσει και αυτό είναι κάτι που οι νέοι μας το βλέπουν, το βαριούνται, και  τους διώχνει μακριά μας αλλά δυστυχώς το αντιμετωπίζουν καθημερινά.  Απαιτείται λοιπόν δραστική δομική αλλαγή σε όλους τους εθνικοτοπικούς οργανισμούς. Οφείλουμε στην πράξη να εφαρμόσουμε την δημοκρατία, μια ιδέα που γεννήθηκε και εφαρμόστηκε στην πατρίδα μας. Μια ιδέα για την οποία οι  πρόγονοι μας  σε όλες τις εποχές έδωσαν το αίμα τους και θυσίασαν τα πάντα για να έχουμε ελευθερία και δημοκρατία στην πράξη. Σήμερα όλοι οι λαοί προχωρούν ακόμα βαθύτερα σε αυτό που ονομάζουμε συμμετοχική δημοκρατία. Την άποψη αυτή έχουμε δει τελευταία  να κερδίζει έδαφος και στους κόλπους της ομογένειας. Έχω απο καιρό κατεθέσει σχετικές προτάσεις και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ. Προτάσεις που βρήκαν ευήκοον ους και σε άλλες πολιτείες.  Νομίζω ότι πλέον η Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ, η κοινώς λεγόμενη Ομογένεια είναι έτοιμη-ελπίζω και ώριμη- να προχωρήσει σε μια τέτοια πορεία. Μια νέα πορεία που θα αλλάξει άρδην την εσωτερική  δομή της οργανωμένης Ομογένειας. Σήμερα αυτό που λέμε οργανωμένη ομογένεια είτε το θέλουμε είτε όχι δυστυχώς  είναι κενό γράμμα! Δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο μερικούς από αυτούς που προσέρχονται ως αντιπρόσωποι στους δευτεροβάθμιους οργανισμούς. Δηλαδή μονάδες.  Και όταν προσέρχονται σε ομογενειακές συνελεύσεις προσέρχονται δυστυχώς  χωρίς προηγούμενη απόφαση και οδηγίες από τους πρωτοβάθμιους οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Στρουθοκαμηλίζουμε, αν δεν βλέπουμε αυτή την πραγματικότητα και προσερχόμεθα σε τέτοιες σοβαρές συναντήσεις, όπως η σημερινή. Η συμμετοχική δημοκρατία   είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα μας.      

Στο παρακάτω κείμενο παραθέτουμε με ένα σύντομο τρόπο τις βασικές και πρακτικές εκείνες  ενέργειες που εύκολα με μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις των καταστατικών των εθνικών ομοσπονδιών, μπορούμε να ξεκινήσουμε την νέα αναδιοργάνωση της εν Αμερική Ελληνικής Ομογενέιες.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ:

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ -ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ  ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

 

Στις υπάρχουσες εθνικές ομοσπονδίες όλα τα μέλη των οργανισμών μελών θα συμμετάσχουν στις εκλογές και θα πληρώνουν πχ την συνδρομή τους (30$) για την διετία, ενώ επίσης θα συμμετάσχουν και μη μέλη συλλόγων, αρκεί να είναι κάτοικοι της μείζονος περιφέρειας και να είναι έλληνες ή αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Εάν παρελπίδα μια τέτοια αναδιοργάνωση δεν επιχειρηθεί μέσα από τις σημερινές εθνικές ομοσπονδίες που, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιούνται στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού Αμερικής, τότε μια τέτοια διοργώνωση μπορεί να ξεκινήσει επί νέας βάσεως με ευρύτερο όραμα, αφού θα προβλέπεται μια καθολική συμμετοχή όλων στην πορεία της φυλής μας. Και τούτο πλέον με την ίδρυση των περιφερειακών κοινοτήτων, όπως πχ The Hellenic American community of greater NY, Inc,/ ελληνοαμερικανική κοινότητα Μείζονος ΝΥ και με παρόμοιες ενέργειες η ίδρυση κοινοτήτων στις υπόλοιπες μείζονες περιφέρειες του ελληνισμού. Όπως γίνεται αντιληπτό, χρειάζεται μια δομή για ευρεία συμμετοχή, όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας πχ των τριών πολιτειών που συνιστούν την μείζονα περιφέρεια της ΝΥ και που έχουν σαν βασικό χαρακτηριστικό την ελληνοαμερικανική ταυτότητα, ήτοι έλληνες με αμερικανική υπηκοότητα ή αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Τιμής ένεκεν πλέον κάθε κάτοικος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με την πίστη να διατηρηθούν οι μεγάλες αξίες της καταγωγής τους που είναι η διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και όπου έτσι πολιτικοποιούμενοι, θα αποκτούν την αναγκαία δύναμη παρέμβασης στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Αμερικής, επ' ωφελεία της χώρας που ζούμε και της Ελλάδας, της χώρας της ενδόξου καταγωγής μας.

Η επισημοποίηση της συμμετοχής σαν μέλος κάθε πλέον ελληνοαμερικανού ή ελληνομαμερικανίδας, γίνεται την ημέρα κάθε εκλογικής διαδικασίας με την ανάδειξη μιας δυναμικής ηγεσίας, όπου το μέλος πληρώνει την οικονομική του συνδρομή πχ 30$ και όπως ήδη ανεφέρθη για την θητεία των δυο χρόνων και δηλώσει ξεκάθαρα και πειστικά την διεύθυνση διαμονής του, οπότε αμέσως μέσω κομπιούτερ καταγράφεται κάθε φορά στην δύναμη συμμετοχής για την ευρύτερη λειτουργία και τα θέματα που απασχολούν τις μεγάλες μας κοινότητες, αλλά και όχι μόνο. Η αναδεικνυόμενη ηγεσία με ένα πχ 25μελές συμβούλιο θα έχει διετή θητεία -ή και 4αετή- και η ανάδειξή της γίνεται με ψηφοδέλτια τριών πλειοψηφισάντων που στην καθοριζόμενη αναλογική συμμετοχή τους θα αποτελούν πλέον μια ηγετική μορφή τοπικά ευρύτερης αποδοχής, αφού προκύπτει από μια κάθε φορά ευρεία συμμετοχή που προοδευτικά θα μέλλει να είναι και καθολική, αφού θα γεννιέται η ελπίδα του καθενός και κυρίως των παιδιών μας, ότι εκεί που πρωταρχικά ανήκω, εκεί και από εκεί ξεκινώ για ένα καλύτερο παρόν, αλλά και μέλλον για την αέναη προβολή και επιβολή του ωραίου και αγαθού στην κοινωνία μας. Οι μείζονες περιφέρειες κατοίκων ελληνικής καταγωγής, ιδρύουν με έναν πανομοιότυπο τρόπο τις ευρείες πλέον ελληνοαμερικανικές κοινότητες και δημιουργείται μια νέα μορφή οργανωτικής δομής με κύριο χαρακτηριστικό την ανεμπόδιστη ευρεία συμμετοχή ότι το μέλος είναι κάτοικος της περιοχής και του ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Από την νέα αυτή μορφή οργάνωσης που περικλείεται το κύριο στοίχειο της δημοκρατικής συμπεριφοράς και διακυβέρνησης και από τις ηγεσίες με τα ευρύτερα οράματα θα προκύπτει και η νέα δυναμική συνισταμένη, η νέα ηγεσία της ομογένειας που σαν πυραμίδα δεν θα είναι η κορυφή της με τα ξύλινα πόδια, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε σήμερα, αλλά θα είναι μια ηγετική εκπροσώπηση που θα αντλεί την δύναμή της από την ευρεία συμμετοχική ανάδειξη των δυναμικών ομογενειακών κοινοτήτων που ζουν, λειτουργούν και διαπρέπουν στις επιμέρους περιφέρειες (εθνικές εστίες). Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από την νέα προτεινόμενη οργάνωσή μας, τίποτε από τις σημερινές διάφορες οργανώσεις μας δεν αλλάζει, παραμένουν τα επιμέρους κύτταρα που λειτουργούν ενώ τα μέλη τους συμμετάσχουν πλέον σαν άτομα και στις νέες ευρείες κοινότητες.

Κατά συνέπεια άμεσα και ουσιαστικά και ανεμπόδιστα, όλοι και όλες δίνουν ένα γενικό παρών για την μελλοντική προοπτική όχι πχ μόνο με την ευαισθησία του τόπου καταγωγής των, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηπείρου, Μακεδονίας κτλ ελληνικών περιφερειών, αλλά και σαν μέλη της εθνικής μας υπόστασης και του γενικότερου χρέους. Μια τέτοια ριζική αναδίοργάνωση θα έχει τις πλέον θετικές επιπτώσεις στην πορεία των ομογενειακών δυνάμεων σ' όλη την αμερικανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα θα αποβεί και σαν κύρια διασφάλιση της διαιώνισης και λειτουργίας της ελληνικής ορθοδόξου πίστεώς μας, της εκκλησίας, όπως είναι σήμερα με επίκεντρο τις μητροπόλεις και το κέντρο που είναι η Αρχιεπισκοπή με έδρα της Νέα Υόρκη. Είναι φυσικό και αντιληπτό ότι και η εκκλησία θα αποκτήσει έναν αναπάντεχο δυναμισμό, στηριζόμενη στις συνεχείς και ανανεούμενες δυνάμεις μιας ζωντανής ευρείας ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Επίσης με ένα νέο τέτοιο εγχείρημα και οι όποιες σήμερα ευρύτερες οργανώσεις μας δεν θα λειτουργούν στηριζόμενες στις πολύ μικρές δυνάμεις συμμετοχής που καθημερινώς μειώνονται, αλλά στην βάση μιας δυναμικής πυραμίδας του ελληνισμού στο σύνολό του. Τα μέχρι σήμερα καλέσματα που έχουν ενδεικτικά μια διαπίστωση ανησυχίας για το πού πορεύεται η εδώ νεολαία μας, θα γίνουν αφ' εαυτά τρόπος συμμετοχής των νέων, αφού όλες οι νέες γενιές θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικούν με την συμμετοχή τους και της ηγεσίας της εκάστοτε κοινότητας με τις δικιές τους ικανότητες και δυνάμεις, πολιτικοποιούμενοι έτσι σε ένα ελληνικού τύπου δημοκρατικό σύστημα. Τέλος είναι πλέον φανερό ότι από τα τεκταινόμενα σήμερα και την εμπειρία του παρελθόντος που έχει την πορεία της η ελληνοαμερικανική κοινότητα, είναι ανάγκη να «μπολιάσουμε» το δέντρο για να περιμένουμε καλύτερη καρποφορία.                    

Ελπίζω και εύχομαι αυτές οι απόψεις να αποτελέσουν την βάση για ζυμώσεις και συζητήσεις στους οργανισμούς σας όταν επιστρέψετε στην βάση σας. Και όλοι μαζί την ενδεδειγμένη ώρα και στιγμή να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά την συνέχεια της φυλής μας εδώ σε τούτη τη γη. Τη γη που ανδρωθήκαμε και πετύχαμε. Είμαστε απόστολοι του Ελληνισμού και οφείλουμε να κάνουμε πράξη το όραμα μας για ένα ενωμένο και δυνατό Ελληνισμό μέσα σε τούτη την πολυπολιτισμική χώρα, όπου ισχυροί λαοί παραμένουν εκείνοι που έχουν ρίζες και ιστορία ως έθνος. Ο Ελληνισμός και ρίζες έχει και ιστορία χιλιάδων ετών. Μια ιστορία που κομμάτι-κομμάτι προσπαθούν να παραχαράξουν. Σήμερα είναι το όνομα της Μακεδονίας αύριο η Θράκη και μετά κάτι άλλο. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Εμείς οι Ομογενείς είμεθα οι νέοι ακρίτες του Ελληνισμού γιατί ο Ελληνισμός δεν έχει σύνορα!  

 

Από πλευράς μου θα είμαι στην διάθεση όλων, το ίδιο και οι συνεργάτες, σύμβουλοι και ένα μικρό επιστημονικό συμβούλιο, με το οποίο συνεργάζομαι το ίδιο και οι φορείς που συμμετέχω ή  αντιπροσωπεύω, για οποιαδήποτε υπηρεσία μου ζητηθεί προκειμένου να στηρίξω τέτοιες βαθιές, ριζικές και καινοτόμες  αλλαγές. Αλλαγές που θα φέρουν αναζωογόνηση. Θα τονώσουν την ελπίδα ότι οι νέοι μας θα παραλάβουν την σκυτάλη με ομαλό τρόπο αφού πρώτα έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στα κοινά και την ουσιαστική συμμετοχή τους. Ας δώσουμε κίνητρο ουσιαστικό στα παιδιά μας και αφήσουμε τα λόγια. Ας κάνουμε πράξεις.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Προτείνω λοιπόν προς την συνέλευση σας  και ζητώ και παρακαλώ  όλους σας να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε  την οργάνωση ενός παναμερικανικού συνεδρίου προβληματισμού και επικοινωνία  με  βασικό αντικείμενο και κεντρικό θέμα  την επαναδιοργάνωση της Ελληνικής κοινότητας  στις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς. Το concept υπάρχει έτοιμο στην διάθεση όλων σας. Όλη η προεργασία έχει γίνει.  Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ έκανε την αρχή το 2007 με την οργάνωση ενός  πολυθεματικού και πολυπρισματικού συνεδρίου όπως το είχε καταθέσει επίσημα  ο εμπνευστής και πνευματικός δημιουργός  της ιδέας αυτής του συνεδρίου για τον «Ελληνισμό του 21ου αιώνα στην Αμερική», με στόχο να συζητηθούν όλα αυτά τα καυτά ζητήματα που μας απασχολούν. Το συνέδριο αυτό δυστυχώς βρήκε αντιδράσεις και τορπιλίστηκε  ακόμα και από το ΣΑΕ Αμερικής, ενώ δεν θα έπρεπε, γιατί στο ΣΑΕ πρέπει εκ του νομοθετικού πλαισίου που το καθορίζει να αποτελεί συνεκτικό κρίκο και όχι ελεγκτικό μηχανισμό και  πολύ περισσότερο τροχοπέδη της ομογένειας.  Το πρόσχημα των αντιδράσεων ήταν ότι δεν είχε ζητηθεί επίσημα  η γνώμη του κάτι  που αφενός δεν αληθεύει διότι είχε προσκληθεί στον προσυνεδριακό διάλογο από τις 29 Μαϊου του 2007, και αφετέρου δεν απαιτείται η γνώμη κανενός για να οργανώσει κάποιος ανεξάρτητος και αυτόνομος αμερικάνικος φορέας μια εκδήλωση πολύ περισσότερο μια τόσο σοβαρή προσπάθεια που καθρεπτίζει την αγωνία του ελληνισμού για το μέλλον και την συνέχεια του.  Ωστόσο η συνέχεια καθώς θα γνωρίζετε όλοι ήταν δύσκολη για όλους μας. Ας τα αφήσουμε όλα αυτά όμως πίσω και ας κάνουμε μια νέα αρχή.  Σήμερα αν θέλετε, μπορεί  να ανοίξει μια νέα σελίδα και να παραμεριστούν όλα εκείνα που μας πλήγωσαν  μας διαχώρισαν  και μας δίχασαν βαθιά και οι πληγές ακόμα παραμένουν ανοιχτές. Έχουμε μια επιλογή και ένα δρόμο. Την ενότητα και την ομόνοια.  Ας επαναλάβουμε λοιπόν  το εγχείρημα όλοι μαζί! Σε μια νέα κοινή βάση συζήτησης. Μόνο μέσα από την διάλογο και την συνεννόηση βρίσκονται λύσεις. Την επικοινωνία και την συνεργασία, το σχέδιο και την στρατηγική, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της ομογένειας. Καταθέτω λοιπόν σχετική πρόταση για την διοργάνωση στην Νέα Υόρκη με βασικό οργανωτή όλες τις ομοσπονδίες και όλους τους φορείς της ομογένειας και την θετική στήριξη του ΣΑΕ. Απαιτείται η στήριξη όλων σας. Τις λεπτομέριες για τα πρακτικά της διοργάνωσης  θα τις βρούμε μέσα από συζήτηση και κοινή δράση. Αν το ΣΑΕ θέλει μαζί με άλλους τριτοβάθμιους οργανισμούς που κατά το πρόσφατο παρελθόν έσφαλαν τώρα μπορούν να επανορθώσουν στηρίζοντας αυτή την νέα πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΝΥ και οφείλει εκεί να πραγματωθεί για λόγους ηθικής τάξεως και επανόρθωσης κάθε άλλης βλάβης που ακούσια ή εκούσια προκλήθηκε. Ας πορευθούμε αυτή τη φορά ενωμένοι σωστά. Έχουμε την ευκαιρία να πραγματώσουμε στην πράξη την ομόνοια και την ενότητα.

 

 

Εντιμότατοι εκπρόσωποι της Ελλ. Κυβερνήσεως,

Κύριε, πρόεδρε του ΣΑΕ,

Κύριε περιφεριάρχα του ΣΑΕ Αμερικής,

Κύροι εκπρόσωποι των εθνικοτοπικών οργανισμών της ομογένειας,

 Τώρα η πρόταση έγινε επίσημα και ενώπιον σας! Και ενώπιον των αντιπροσώπων της οργανωμένης ομογένειας και αυτή είναι που οφείλει να αποφασίσει σε αυτή την μεγάλη και σημαντική οργάνωση για την αποδοχή ή απόρριψη  της πρότασης αυτής που κατατίθεται  σήμερα. Το σχέδιο και το πρόγραμμα υπάρχει έτοιμο. Το ίδιο και όλη προεργασία. Όλο όσοι εργάστηκαν για αυτή την πρωτοβουλία αυτή, το ίδιο ο εμπνευστής και δημιουργός αυτής της ιδέας, είναι το ίδιο έτοιμοι να στηρίξουν και να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια εκ νέου.  

 

Σας υπενθυμίζω ότι ήδη την πρωτοβουλία αυτή έχουν υποστηρίξει εμπράκτως οι πρόεδροι της Ελλάδος εντιμότατος κ. Κάρολος Παπούλιας και ο ομόλογος του της Κύπρου εκείνη την περίοδο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Το ίδιο και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Έχουμε χρέος και ηθική υποχρέωση να επιδείξουμε, σοβαρότητα, και πάνω από όλα σεβασμό στο ύπατο αξιώμα των αργηγών της Ελλάδος και της Κύπρου που αγκάλιασαν την προσπάθεια. Το ίδιο και προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και Κύπρου που επίσης αγκάλιασαν αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση και η θετική θέληση όλων μας. Η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ είχε την τόλμη και το χρέος να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία για να οργανώσει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια. Τώρα είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσουμε συλλογικά και με ευθύνη. Μόνον μέσα από τον διάλογο και την συνεννόηση θα βρούμε λύσεις. Οι ρήξεις και οι κόντρες δεν βοηθούν. Η άρνηση φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Τα είδαμε και τα είδατε. Η τόλμη είναι πράξη ανδρείας και ελευθερίας. Δεν έχουμε πολλές επιλογές μόνο να τολμήσουμε να ξεπεράσουμε τις μιρκότητες που μας διαχώρισαν και μας δίχασαν. Έχουμε χρέος και ευθύνη έναντι των επόμενων γεναιών. Να τους αφήσουμε κάποιες παρακαταθήκες και κάποια κείμενα που θα δείχνουν αν μη τι άλλο την αγωνία για λύση στα προβλήματα αυτά που κι εκείνοι με την σειρά τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ας δείξουμε επιτέλους σοβαροί με πράξεις που θα γράψει η ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Ας προσθέσουμε σε αυτή την ιστορία και φωτεινές σελίδες. Μπουρούμε όλοι μαζί να κάνουμε το όραμα πράξη. Κοινό όραμα είναι η ενδυνάμωση και ισχυροποίηση του Ελληνισμού σε τούτη τη γη. Είμεθα απόστολοι του ελληνισμού και των ιδεών που φέρουμε ως βαριά  ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.      

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ