135.000$ έφτασε τελικά το ποσό που μάζεψε με πρωτοβουλία της  η μόλις  18χρονη ΕλληνοΑμερικανίδα έφοιβη Χριστίνα Λεβέντη. Μια μικρή Ελληνοπούλα στην ψυχή και στο πνεύμα η οποία όμως είπε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ «το έκανα γιατί δεν αντέχω αυτές τις εικόνες. Δεν αντέχω να βλέπω όλη αυτή την κατάσταση. Φίλους μου στην Ελλάδα να μην περνάνε καλά. Να μη χαμογελάνε… όπως πριν… ήθελα και θέλω να προσφέρω… να βοηθήσω την πατρίδα μου…» Το ποσό αυτό, των 133.500 για την ακρίβεια χωρίς να  έχουν υπολογιστεί και κάποια ακόμα check τα οποία ακόμα καταμετρώνται  δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.  Μάλλον αρκετά σοβαρή προσπάθεια μπορεί να θεωρηθεί και ένας μικρός προσωπικός άθλος της  νεαρής Χριστίνας, αν σκεφτεί κανείς το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για περισυλλέγει , με χίλιες δυο μικρές προσωπικές θυσίες όλη της παρέας που έτρεξε πόρτα- πόρτα για να μαζέψει αυτό το ποσό.  

Η  οικονομική εκστρατεία   ουσιαστικά διήρκησε  μόλις ένα μήνα και από  ότι φαίνεται μάλλον υπάρχει αντοχή θέληση και υπομονή και επιμονή παρά τις όποιες δυσκολίες να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα από άλλες δραστηριότητες να προσφέρουν στην πατρίδα με όποιες δυνάμεις διαθέτει η ίδια και η ομάδα της. Δηλαδή οι αδερφές οι φίλες και φυσικά οι γονείς της.  Τα χρήματα ουσιαστικά μαζεύτηκαν από τον Σεπτέμβριο που άνοιξαν τα σχολεία, γιατί παιδιά είναι οι συγχρηματοδότες  της εκστρατείας αυτής και μάλιστα κυρίως Αμερικανάκια πολλών εθνικοτήτων και κυρίως πολλά Εβραιόπουλα τα οποία συνεισέφεραν με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τις οικονομίες και το χαρτζιλίκι τους. Τελικά και ενώ κάποιες στιγμές υπήρξαν πέρα του δέοντος δύσκολες με ανυπέρβλητα εμπόδια  από τα κάθε είδους γραφειοκρατικά προβλήματα και τις απογοητεύσεις τα κατάφεραν.  Για παράδειγμα κάποιος έλληνας είχε υποσχεθεί να παραχωρήσει την αίθουσα δωρεάν και την τελευταία στιγμή ζητούσε 15.000$ και έτσι κατέληξαν να ζητήσουν την κεντρική αίθουσα του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδος στο Manhattan όπου εν τέλει οργανώθηκε η εκδήλωση στις  19 Οκτωβρίου που έγινε το μεγάλο και όντως πολύ πετυχημένο  event. Η αίθουσα της Εκκλησίας γέμισε με περισσότερα από 200 άτομα τα οποία συνεισέφεραν στην εκστρατεία της Χριστίνας.

Οι προσκεκλημένοι,   κόσμος δηλαδή που αγόρασε την πρόσκληση για να στηρίξει την οικονομική εκστρατεία της Χριστίνας εκτός από την πρόσκληση που πλήρωσε συμβολικά για να παραβρεθεί είχε την δυνατότητα να κάνει και αγορές με λαχειοφόρο αγορά για αντικείμενα συμβολικής αξίας που κατάφεραν και μάζεψαν οι φίλοι και η παρέα της Χριστίνας προκειμένου να συγκεντρωθεί και από άλλες δραστηριότητες το τελικό ποσό.  Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και έχει την δική αξία και σημασία για αυτό και το σημειώνουμε όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των Π το 37% προέρχεται από μη έλληνες!

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν   με πολύ κόπο και αρκετές δυσκολίες ουσιαστικά  με σκοπό να ενισχυθεί το  ελληνικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού   «κάνε μια ευχή».  Η Χριστίνα, ένα χαμογελαστό κορίτσι γεμάτο αισιοδοξία για την ζωή και πολύ αγάπη –ειλικρινή,  αυθεντική, ανόθευτη και χωρίς υποκρισία-  αγάπη για την Ελλάδα  βρίσκεται στην τελευταία τάξη του αντίστοιχου με το Αμερικάνικο σχολείο, Ελληνικού λυκείου. Είναι δεύτερης γενιάς ΕλληνοΑμερικανίδα και μιλά άπταιστα Ελληνικά σε αντίθεση με πολλά παιδιά  ελληνικής καταγωγής της γενιάς της.  Χωρίς τρακ γεμάτη λαμπερό χαμόγελο μας λέει εν μέσω προετοιμασιών για την υποδοχή και αντιμετώπιση του τυφώνα sandy :   «πάω κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μιλώ στο σπίτι με τους γονείς μου Ελληνικά. Πολλές φορές ο πατέρας μου για να με μάθει την Ελληνική γλώσσα όταν του μιλούσαμε αγγλικά που για εμάς εδώ είναι η μητρική γλώσσα αφού εδώ γεννηθήκαμε, δεν απαντούσε προσποιούμενος πως δεν μας καταλαβαίνει για να μας κάνει να συνηθίσουμε να μιλάμε την Ελληνική. Αγαπώ την πατρίδα μας. Γνωρίζω την ιστορία όχι αυτή που μαθαίνουμε στο σχολείο αλλά αυτήν που με έμαθαν οι γονείς μου. Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παλιά ερχόμουν για διακοπές και πέρναγα καλά όμως το τελευταίο διάστημα έχουν όλα αλλάξει. Ήθελα να κάνω κάτι… αυτό που μπορώ… ήταν δύσκολο κυρίως μέχρι να πάρουμε την ειδική άδεια από το IRSγια να μπορέσουμε να μαζέψουμε χρήματα γιατί εδώ απαγορεύεται να κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια για χρήματα αν δεν πάρεις πρώτα αυτή την άδεια. Όμως τα καταφέραμε με τους φίλους μας και πετύχαμε. Βοήθησε αρκετός κόσμος  μα πρέπει να σας πω πόσο πολύ μας βοήθησε ο fatherAlexKarloutsosαυτός ο άνθρωπος γνωρίζει τους πάντες! Δεν υπάρχει κάποιος που δεν το ξέρει. Έκανε πολλά για την προσπάθεια μας και τον ευχαριστώ θερμά για όσα έκανε. Βοήθησαν και άλλοι μα ο fatherAlexήταν πραγματικό στήριγμα για εμένα με τόσες δυσκολίες…»  Πρόκειται για τον κληρικό που το όνομα του στην Ελληνική κοινότητα της Αμερικής  αποτελεί ένα μύθο. Γνωστό σε κάθε ισχυρό της ελληνικής  πολιτικής σκηνής  και το κλειδί για το Λευκό Οίκο και τις πόρτες των κέντρων εξουσίας των ΗΠΑ είτε λέγεται γερουσία είτε βουλή των αντιπροσώπων είτε πόρτες άλλων λιγότερο γνωστών  κέντρων. Αυτός ο άνθρωπος στάθηκε δίπλα στην προσπάθεια,   όπως μας είπε η νεαρή Χριστίνα και έτσι κάπως εξηγείται και ο θαυμασμός που τρέφει για τον fatherAlexKarloutso.   

Στον ελεύθερο  χρόνο της Η Χριστίνα  παίζει τένις κάνει σκι και φυσικά διαβάζει πολύ. Έλκει την καταγωγή της από την Αθήνα αλλά έχεις ρίζες από Σάμο και Χίο. Νησιά που δεν έχει πάει και κάποια στιγμή θα πάει. «θα ήθελα να πάω σε όλα τα νησιά. Πάμε στην οίο κάθε καλοκαίρι. Εκεί είναι οι φίλοι μας».  Της αρέσει το μάθημα της ελληνικής ιστορίας και γενικά να ενισχύει τις γνώσεις της για την Ελλάδα. Διαβάζει πολλά εξωσχολικά βιβλία εκτός από τα μαθήματα του σχολείου της.  Η  νεαρή Χριστίνα είναι   μια μικρή ακτιβίστρια από πολύ μικρή. Πριν χρόνια μαζί με τον Φίλιππο τον υιό της καλής συναδέλφου Αλεξάνδρας Σπυριδάκη, κατάφεραν να μαζέψουν πάλι ένα επίσης αρκετό σοβαρό ποσό για ένα σχολείο σε κάποιο ξεχασμένο χωριό της Αιγύπτου.   

Η Χριστίνα γεμάτη ευαισθησίες πηγαία, αδόλευτη και ειλικρινή εθελοντική  θέληση για προσφορά στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος θρησκείας ή άλλων διαχωριστικών που βάζει η σκληρότητα της κοινωνίας, πέρα από την καθαρή ελληνική αγωγή και διαπαιδαγώγηση που έχει λάβει από τους γονείς της- δυο ευγενέστατοι χαρακτήρες, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον πατέρα της ο οποίος  διευθύνει μια από τις πιο γνωστές μεγάλες  εταιρίες   τεχνικών έργων που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα Γιώργος Λεβέντης και η μητέρα της με επίσης  ανώτερες  σπουδές την έμαθαν να αγαπά την Ελλάδα χωρίς υποκρισία-  είναι μια γνήσια Ελληνίδα που με το έργο την δράση και την προσφορά της θα λαμπρύνει όχι μόνον το όνομα της οικογένειας της αλλά κυρίως  το όνομα της Ελλάδος γιατί τέτοια παιδιά βγάζει η πατρίδα μας.

 Έχει μάθει  να λέει αυτό που σκέπτεται αλλά κυρίως, και μη σας κάνει εντύπωση η επισήμανση αυτή, να βρίσκεται τόσο όσο χρειάζεται, δηλαδή  μακριά και αγαπημένα από την «οργανωμένη» ελληνική κοινότητα! Μια κοινότητα που δυστυχώς, κατ αναλογία και αντιστοιχία  είναι μια σμικρογραφία και καθρέπτης  της  Ελλάδας που φεύγει(…) φυσικά και με τις μεγάλες φωτεινές εξαιρέσεις της όπως η οικογένεια της Χριστίνας. Η ίδια η Χριστίνα   ανήκει σε εκείνη την γενιά των παιδιών που δεν θα τα ακούσεις να λένε ποτέ  «εμείς αγαπάμε περισσότερο την Ελλάδα από τους Έλληνες» αλλά δεν μιλούν ούτε μια λέξη ελληνικά!  Χαρακτηριστική φράση που ακούς παντού όταν πρωτο έρχεσαι στην  Αμερική αλλά λίγες ώρες φτάνουν για να σε προσγειώσουν ανώμαλα και άτσαλα για το  πόσο  και αν πράγματι αγαπούν την Ελλάδα όλοι αυτοί οι … «Έλληνες». Ομογενείς με ελληνική καταγωγή η έλληνες πρώτης γενιάς  οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία στάζουν χολή και φαρμάκι για την Ελλάδα και τους Έλληνες… Δεν ανήκει στα παιδιά αυτά και στην νοοτροπία εκείνη που λέει πολλά για την Ελλάδα αλλά όταν πλησιάζει τον ατλαντικό ξεχνούν… Η Χριστίνα Λεβέντη δεν  ανήκει σε αυτή την κατηγορία των Ελλήνων της Αμερικής που «αγαπούν» την Ελλάδα  αλλά δεν μιλούν ούτε μια λέξη ελληνικά  και συνήθως  η γλώσσα τους στάζει φαρμάκι για την Ελλάδα.  Αγωγή γεμάτη κατάλοιπα, που έχουν πάρει από τους γονείς τους 10αδες χιλιάδες παιδιά ελληνικής καταγωγής  που οι γονείς τους  ήρθαν με κάποιο από τα μεγάλα πολυπληθή μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του ΄60, ΄70 και του ’80 ή και του ΄90.  Η Χριστίνα Λεβέντη ανήκει σε εκείνη την νεότερη γενιά των παιδιών που ακόμα και αν δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα έχουν όμως ελληνική ψυχή και στο αίμα τους κυλά αίμα ηρώων και μαρτύρων.