Θανάσης Τσίτσας: Δεν απηχούν τις απόψεις μου και δεν με εκφράζουν τα σχόλια του κ. Λυκομήτρου και της ιστοσελίδας το ΚΑΛΑΜΙ εναντίον του Αλ. Στεφανόπουλου στην χρόνια μεταξύ τους αντιδικία.

Απρόσμενα και απροσδόκητα αίσιο τέλος είχε η ποινική δίωξη του δημοσιογράφου και ανταποκριτή της "Ελευθεροτυπίας" και του Αντέννα στην Νέα Υόρκη Θανάση Τσίτσα, ο οποίος πρωτόδικα στις 4 Ιουνίου 2012 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της Δια Του Τύπου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσίτσας με ρητή δήλωσή του (δηλαδή συμβιβαστική πράξη κατά την νομική ορολογία) κλείνει την υπόθεση και ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι στο επίδικο συκοφαντικό και δυσφημιστικό δημοσίευμα της 25ης Ιουνίου 2010, το οποίο αναπαρήχθη και αναδημοσιεύτηκε σε άλλα sitesκαι blogs, σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε τον συνάδελφό του, Αλέξανδρο Στεφανόπουλο. Ολόκληρη η δήλωση συμβιβασμού του δημοσιογράφου Θανάση Τσίτσα, ενώπιον του δικαστηρίου έχει ως εξής:

Δήλωση στο δικαστήριο

Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το κρινόμενο δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στις 25 Ιουνίου 2010, δεν αναφέρεται στον εγκαλούντα Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, όπως ρητά είχα αναφέρει στην από 19-12-2011 έκθεση προσφυγής μου και επαναλαμβάνω και ενώπιόν σας και ενώπιόν του. Με το σχόλιο αυτό θέλησα να καυτηριάσω μια νοσηρή κατάσταση που διαδραματίζεται την τελευταία δεκαετία στην Νέα Υόρκη, όπου 4-5 bloggers, με όπλο την ατιμωρησία, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αθέμιτους σκοπούς.  Στην συνέντευξη αυτή παραβρέθηκαν 23 δημοσιογράφοι εκ των οποίων 4 δραστηριοποιούνται μόνο στο διαδίκτυο, δηλαδή βρέθηκαν και πρόσωπα που με αυτή τους την ιδιότητα αναρτούν σχόλια σε διαδικτυακούς ιστότοπους. Επαναλαμβάνοντας λοιπόν την αρχική μου θέση και ενώπιον του δικαστηρίου σας, δηλώνω ότι (α) Το δημοσίευμα δεν αναφέρεται στον εγκαλούντα, (β) οι θέσεις και οι απόψεις του Γεωργίου Λυκομήτρου που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα στο "ΚΑΛΑΜΙ" αφορούν τον κο Λυκομήτρο και την μεταξύ αυτού και του εγκαλούντα χρόνια αντιδικία και δεν απηχούν με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικές μου απόψεις, (γ) δεν αμφισβητώ ότι ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος εργάστηκε και εργάζεται ως δημοσιογράφος, (δ) τιμώ και σέβομαι τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο.

Η παρούσα δήλωση γίνεται για να καταχωρηθεί στα πρακτικά του Δ' Τριμελούς Εφετείου Αθήνας.

Ο Δηλών

Αθανάσιος Τσίτσας

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο συνάδελφος δημοσιογράφος, επικεφαλής έκδοσης και διαχειριστής της ηλεκτρονικού πρακτορείου GreekAmericanNewsAgency, Αλέξανδρος Στεφανόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Για μένα προσωπικά, την ομάδα μας και τους συναδέλφους που στέκονται δίπλα μου αποτελεί άλλη μια προσωπική δικαίωση και απάντηση στον οργανωμένο πόλεμο λάσπης, ύβρεων και κατασυκοφάντησης που έχω δεχτεί τα τελευταία 12 χρόνια δυστυχώς και από μερίδα ανθρώπων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.  Η δήλωση του κ. Τσίτσα με καλύπτει πλήρως. Είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν αφήνει ίχνη, σκιές και γκρίζα ή θολά σημεία για παρερμηνεία. Γι' αυτό και συναίνεσα στο αίτημά του για συμβιβαστική πράξη, αποδεχόμενος και εμπράκτως την παύση της ποινικής του δίωξης (φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή) που του είχε ασκηθεί πρωτόδικα. Περισσότερα θα αναφέρω σε σχετικό άρθρο μου και στο ειδικό ρεπορτάζ που θα αναρτηθεί τα προσεχή 24ωρα".

Τέλος να αναφερθεί ότι όλα τα δικαστικά έξοδα ανάκλησης της έγκλισης (μήνυσης) ανέλαβε να καλύψει ο κ. Θανάσης Τσίτσας.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αξίζει να τονιστεί ότι:

Μάρτυρες υπεράσπισης είχαν προσέλθει η συνάδελφος δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου από τον ΣΚΑΙ και από την Νέα Υόρκης, ο ομογενής και πρώην μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Απόστολος Σκοτίδας.

Στις 6 Ιουνίου 2012 δικάστηκε η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον Θανάση Τσίτσα με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή,

Στις 12 Οκτωβρίου 2012, κατατίθεται από τον Θ. ΤΣίτσας ενώπιον του Α' Τριμελούς Εφετείου Αθηνών αίτημα αναβολής εκδίκασης της έφεσης που άσκησε κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον εγκαλούντα (δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο).

Στις 26 Νοεμβρίου 2012, ο Αθανάσιος Τσίτσας καταθέτει ενώπιον του Γ' Τριμελούς νέο αίτημα αναβολής. ΚΑι αυτό το αίτημα γίνεται δεκτό από τον εγκαλούντα (δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο).

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 κατατίθεται από τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Τσίτσα δήλωση συμβιβασμού ενώπιον του Δ' Τριμελούς Εφετείου. Γίνεται δεκτή από τον εγκαλούντα (δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο) και κλείνει η υπόθεση.      

* Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου της δήλωσης του Θανάση Τσίτσα, ο τελευταίος  (Θ.Τ.) ζήτησε από το δικαστήριο αυτή η δήλωση-δέσμευσή του να μην δημοσιοποιηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο και πάντως να μην επιτραπεί η ανάρτησή της στο διαδίκτυο, κάτι που απέρριψε αμέσως και με πολύ συγκεκριμένα σχόλια ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.