Οι αναφορές του Πρέσβη σε Brexit και προσφυγικό- Αβρότητες, και “παρέλαση celebrities”!

Πήγαμε στη γιορτή της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας: Διπλωματία, φιλία, cupcakes και λίγος σουρεαλισμός
Γράφει η Δέσποινα Τριβόλη

Η Δέσποινα Τριβόλη βρέθηκε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης των Η.Π.Α στην Αθήνα, κύριος David Pearce για την επέτειο της 4ης Ιουλίου. Ο κύριος Pearce στην τελευταία του χρονιά στην Αθήνα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δύσκολη πορεία της Ε.Ε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ εξήρε και την προσφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το ρεπορτάζ της Δέσποινας Τριβόλη από την HufingtonPost

Υπάρχουν κάποια απαραίτητα συστατικά για την καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. που έγινε χτες (6/6) το απόγευμα. Η βραδιά ξεκινά με την ιεροτελεστία των χαιρετισμών- μια ουρά από καλεσμένους σχηματίζεται στην είσοδο της οικίας του Πρέσβη προκειμένου να χαιρετήσουν. Ακολουθεί η «κάθοδος των μυρίων» προς τον κήπο και την πισίνα: Διπλωμάτες, υπουργοί -πρώην και νυν-, πολιτικοί, επιχειρηματίες Έλληνες και Αμερικάνοι στρατιωτικοί με τις στολές τους (δυστυχώς, φέτος δεν είδαμε Σκωτσέζο με κιλτ), συνωστίζονται στο γκαζόν κάτω από τα πεύκα.

Και υπάρχει φυσικά και το «σοβαρό» κομμάτι της βραδιάς: H παράδοση της σημαίας, οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών (τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών τραγούδησε η Annika Betancourt, καλλίφωνη economic officer της Πρεσβείας αλλά και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου), και φυσικά ο λόγος του Πρέσβη των Η.Π.Α. Η χτεσινή δεξίωση ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες, μιας και ήταν η τελευταία γιορτή της Ανεξαρτησίας του David Pearce στην Αθήνα, πριν αποχωρήσει για να δώσει τη θέση του στον «μπαρουτοκαπνισμένο» Τζέφρει Πύατ. «Η σημερινή επέτειος της Ανεξαρτησίας της χώρας μου θα είναι και η τελευταία για εμένα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα», ανέφερε μάλλον συγκινημένος στο λόγο του, ένα λόγο που εκτός από ευχαριστίες στη γυναίκα του Leyla που τον ακολουθεί όπως είπε «35 χρόνια», είχε έντονες αναφορές στο προσφυγικό, και ακόμα εντονότερες στη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Ξέρω ότι η πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Και η επόμενη χρονιά θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για την Ευρώπη. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ΕΕ έχει παράσχει τη βάση για δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας σε αυτήν την ήπειρο , και είναι σήμερα ο στρατηγικός εταίρος μας στο εμπόριο , την ασφάλεια, καθώς και σε μια σειρά σημαντικών περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων. Βλέπουμε την Ελλάδα ως ένα ζωτικό μέρος αυτής της εικόνας», είπε χαρακτηριστικά.

Η βασική διαφορά με πέρσι πάντως, ήταν στο κλίμα που επικρατούσε- πέρυσι η δεξίωση είχε γίνει τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και επικρατούσε έντονη παγωμάρα. Φέτος, είχαμε λίγο παραπάνω χρόνο να χαζέψουμε ένα πραγματικά ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων – από τον Ηλία Ψινάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη (με γένια 3 ημέρων), μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και υπουργούς (όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος) να πίνουν ποτά κάτω από τα πεύκα, τρώγοντας μεταξύ άλλων cupcakes που σχημάτιζαν την αμερικάνικη σημαία, και μίνι χοτ-ντογκ. Ήταν, όπως πάντα, μια ζεστή βραδιά ελληνοαμερικάνικου σουρεαλισμού.

 

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Πηγή