Η αυστηρότητα και η… φαντασία!

Ολα τα όπλα του νομικού πολιτισμού εξαντλεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι, στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται επιτέλους με όρους νομιμότητας μετά από 25 χρόνια ανομίας, η δημοκρατία θα λειτουργεί απόλυτα θωρακισμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών έχει προβλέψει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο σχετικά με το ποινικό μητρώο όλων των εμπλεκομένων.

Ολοι όσοι εμπλέκονται με τις επιχειρήσεις που διεκδικούν μια τηλεοπτική άδεια, όλα τα φυσικά πρόσωπα-μέτοχοί τους σε ποσοστό άνω του 1%, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών υποχρεούνται να καταθέσουν το ποινικό τους μητρώο, επί ποινή αποκλεισμού της υποψηφιότητάς από το διαγωνισμό.

Αναλυτικά, από τη διαδικασία διεκδίκησης μιας τηλεοπτικής άδειας αποκλείεται όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία, δόλια χρεωκοπία, όπως και για οποιοδήποτε κακούργημα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν νομικοί που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του διαγωνισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν κενά σε φακέλους υποψηφίων, η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού «τα στύλωσε» και εξάντλησε την αυστηρότητά της. Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητα της επιτροπής να μην παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τα προβλεπόμενα, ειδικά στα θέματα που αφορούσαν στο ποινικό μητρώο των υποψηφίων, των μετόχων και των στελεχών τους, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους επίδοξους καναλάρχες οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει να καταθέσουν άψογους φακέλους από άποψη ποινικών μητρώων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά ένας από τους υποψηφίους που αποκλείστηκαν στη φάση της προεπιλογής –επειδή ο φάκελός του είχε «κενά» και στο επίπεδο των ποινικών μητρώων- αντέδρασε με τρόπο που χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον «ανοίκειος» από τους αποδέκτες του θυμού του.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι πρόσθεταν ότι, ασφαλώς, η εξάντληση των όπλων του νομικού μας πολιτισμού προκειμένου να θωρακισθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο σε επίπεδο πόθεν έσχες δεν μπορεί να φθάσει μέχρι και το σημείο που κάποιοι… ευφάνταστοι προτείνουν, να αποκλείονται δηλαδή από το διαγωνισμό ακόμη και όσοι έχουν εις βάρος τους ποινικές διώξεις, ακόμη κι αν δεν έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί για κάποιο από τα αδικήματα που συνεπάγονται αποκλεισμό. Τυχόν επιλογή αποκλεισμού υποψηφίων που δεν τους βαραίνουν αμετάκλητες καταδίκες, εκτός του παραλόγου της, θα συνιστούσε και ξεκάθαρο λόγο κατάπτωσης του διαγωνισμού και σε νομικό επίπεδο, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κάτι που, βέβαια, θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους καναλάρχες οι οποίοι εκπέμπουν –αντλώντας ισχύ και χρήμα- χωρίς άδειες, επί 27 χρόνια, αλλά και τη ΝΔ που φαίνεται να λειτουργεί ως εκπρόσωπός τους.

TO XΩΝΙ