Νυν πρώτη κυρία των ΗΠΑ, δικηγόρος, διαχειριστής προβολής της κοινότητας εργαζομένων του Σικάγο και σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η Michelle LaVaughn Robinson Obama γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1964 στο Σικάγο του Ιλινόις.

Η 48χρονη Μισέλ μεγάλωσε στην νότια πλευρά του Σικάγο σε ένα απλό δυάρι και οι γονείς της Frasier Robinson, υποστηρικτής των δημοκρατικών, και η μητέρα της Marian, γραμματέας, δούλευαν, όπως η ίδια έχει δηλώσει, σκληρά για να δώσουν στα παιδιά τους τα καλύτερα εφόδια.

Η νεαρή Μισέλ αποφοίτησε το 1981 από το Whitney M. Young Magnet High School του Σικάγο επιτυγχάνοντας μάλιστα τη διάκριση να είναι εκείνη που έκλεισε την τελετή αποφοίτησης.

Μετά το λύκειο, ακολούθησε τα βήματα του αδερφού της και έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο του Princeton από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με άριστα στην Κοινωνιολογία, ενώ δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του πτυχίου της και συνέχισε για την απόκτηση πτυχίου νομικής από το πανεπιστήμιο του Harvard στο οποίο συμμετείχε συχνά σε κινητοποιήσεις που είχαν να κάνουν με την αύξηση του ποσοστού μειονοτήτων στο πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τελειώνοντας τη νομική, η Μισέλ Ομπάμα άρχισε να συνεργάζεται με το παράρτημα στο Σικάγο της νομικής εταιρείας Sidley Austin σε θέματα μάρκετινγκ και πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκεί συνάντησε και τον μελλοντικό της σύζυγο, Μπαράκ Ομπάμα, το 1989, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για την καλοκαιρινή περίοδο.

Η 44η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α.

Μετά από δύο χρόνια σχέσης, το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Trinity United Church of Christ στις 18 Οκτωβρίου του 1992. Στην πορεία του χρόνου, απέκτησαν δύο κόρες, την ανατροφή των οποίων "πολυδιαφημίζει" σε κάθε ευκαιρία.

Το 2005, η Μισέλ Ομπάμα διορίστηκε αντιπρόεδρος των δημοσίων σχέσεων του University of Chicago Medical Center, με το οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται περιστασιακά, ενώ παράλληλα διευθύνει διάφορα επιχειρηματικά προγράμματα και είναι μέλος σε 6 συμβούλια ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το γνωστό Chicago Council on Global Affaires και το University of Chicago Laboratory Schools.

Από το 2007 και μετά, αποφάσισε να μειώσει τις επαγγελματικές της δραστηριότητες ώστε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά της και στην εκστρατεία του συζύγου της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

 

Η Μισέλ και η πολιτική

Τα ζητήματα που την έχουν απασχολήσει περισσότερο, είναι η στήριξη των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών, η βοήθεια των εργαζόμενων γυναικών ώστε να καταφέρουν να ισορροπήσουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας καθώς και η ενθάρρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών. Στις ομιλίες της, ιδιαίτερη θέση λαμβάνει και η μάχη της κατά της παχυσαρκίας ενώ υποστηρίζει ανοιχτά τη χορτοφαγία.

Η σύζυγος του Μπάρακ Ομπάμα, είχε ανοίξει με ομιλία της το "χορό" του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε επισήμως το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και θεωρείται "ισχυρό χαρτί" στην προεκλογική του προσπάθεια, μιας και αντιπροσωπεύει το πρότυπο της μοντέρνας, χειραφετημένης και δυναμικής Αμερικανίδας γυναίκας.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά δημοτικότητας της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα του νυν Προέδρου των Η.Π.Α.

Η κ. Ομπάμα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις ημέρες της πρώτης της προεδρικής εκστρατείας το 2008, όταν είχε προκαλέσει αίσθηση, αλλά και αρνητικά σχόλια, λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που ένιωσε ποτέ υπερήφανη για τη χώρα της ήταν λόγω της επιτυχίας του συζύγου της.

Συντηρητικοί σχολιαστές, της είχαν επιτεθεί τότε για έλλειψη πατριωτισμού, υποχρεώνοντας την εκστρατεία Ομπάμα να υποβαθμίσει τον προεκλογικό ρόλο της. Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, η κ. Ομπάμα αναδείχθηκε σε αξιόπιστο εκπρόσωπο του συζύγου της, προσελκύοντας πλήθη στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Η Μισέλ Ομπάμα και οι θέσεις της στο Twitter.

Ανν Ρόμνεϊ: Το αντίπαλο δέος της Μισέλ Ομπάμα

Νοικοκυρά, μάνα πέντε αγοριών, γιαγιά με 18 εγγόνια και μια γυναίκα που δεν έχασε το κουράγιο της όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο του μαστού. Η 63χρονη σήμερα ξανθιά Αμερικανίδα με ουαλικές ρίζες και ανατροφή από Μορμόνους γονείς (όπως άλλωστε και ο σύζυγος της), αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο όπλο του Μιτ Ρόμνεϊ στη σκληρή μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ.

H Ανν Ρόμνεϊ, είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος (στο Belmont το 1977), πολύ πριν ο σύζυγός της ασχοληθεί με την πολιτική και θεωρείται η πλέον κατάλληλη για την προβολή της "μαλακής" πλευράς του υποψηφίου λόγω της προσωπικής της ιατρικής περιπέτειας.

Η ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς του Ρόμνεϊ ή το "ξεπάγωμά" του, ήταν, εξάλλου, και ο κύριος στόχος της ομιλίας της Αν Ρόμνεϊ στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων κατά το οποίο ο Μιτ πήρε το χρίσμα.

Το πρότυπο της "καλής μητέρας"

Στις περισσότερες συνεντεύξεις της επιλέγει να εμφανίζεται μαζί με τον σύζυγό της, περισσότερο ως "μητέρα" και σύζυγος, αναπαράγοντας το πρότυπα της μεγάλης, θρήσκας και πατριωτικής αμερικανικής οικογένειας.

Αγαπημένη της ατάκα: "Έκανα μια επιλογή. Να μείνω σπίτι και να αναθρέψω πέντε αγόρια. Πιστέψτε με, ήταν σκληρή δουλειά".

Αντιθέτως, η Μισέλ Ομπάμα, παρουσιάζεται πολύ πιο δυναμική, ενώ προεκλογικά εμφανίσθηκε σε πολλές συνεντεύξεις μόνη της, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για πολιτική κι επέλεξε αρκετά περιοδικά που απευθύνονται σε νεότερες γυναίκες, όπως το "Us Weekly".

 

Μαζί από την εφηβεία

Οι Ρόμνεϊ είναι παντρεμένοι εδώ και σαράντα δύο χρόνια και ο Μιτ δεν παραλείπει στις περισσότερες ομιλίες του να επαναλαμβάνει στο κοινό πώς γνώρισε τη γυναίκα του. Εκείνη ήταν δεκαέξι ετών και αυτός έπεισε έναν φίλο του να του επιτρέψει να την πάει στο σπίτι της ύστερα από ένα πάρτι.

Την είχε δει χρόνια νωρίτερα, αλλά του φαινόταν μικρή. Στα δεκαέξι ωστόσο έκρινε πως ήταν μια καλή ηλικία να την προσεγγίσει.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετείται επί των πολιτικών ζητημάτων, πρόσφατα δήλωσε πως αν ο σύζυγος της χάσει, τόσο εκείνος όσο και η ίδια, θα αποσυρθούν από την πολιτική.

Στην τελευταία της πάντως προεκλογική εμφάνιση την Παρασκευή, η Ανν Ρόμνεϊ ανέφερε πως το 2008 είχε αποκαλύψει στον άνδρα της ότι "δεν θα λάβει μέρος ποτέ ξανά σε προεκλογική εκστρατεία" για να λάβει την… εξής απάντηση από τον υποψήφιο Ρεπουμπλικάνο: "Μετά από κάθε εγκυμοσύνη, τα ίδια λες".

Η Ανν Ρόμνεϊ και οι θέσεις της στο Twitter.

πηγή