Το πορτρέτο και το προφίλ του ανθρώπου που επί των ημερών του αλώθηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Ζώντας στην Ελλάδα του μνημονίου, βιώνοντας σε καθημερινή βάση τον πολιτικό παραλογισμό, αλλά και -κυρίως- παρακολουθώντας ενέργειες ανθρώπων του «κρατικού μηχανισμού» τα τελευταία τραγικά για την χώρα, μνημονιακά χρόνια, διαπιστώνουμε και ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν να μην συνεχίζεται ο κατήφορος, τη στιγμή που επιβραβεύονται (ή και λησμονούνται) εκείνοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνήργησαν στην διεθνή απαξίωση της χώρας αλλά και, πρωτίστως, στην δημιουργία προβλημάτων στην Εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας.

Μία τέτοια περίπτωση, κρατικού υπαλλήλου (με εκ των εξελίξεων αποδεδειγμένες ισχυρές πολιτικές πλάτες), αποτελεί και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, και νυν πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Κ. Μπίκας.

Είναι ο άνθρωπος που ως διοικητής της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης ΓΑΠ συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να στερήσει την χώρα από ένα «υπερόπλο» συλλογής πληροφοριών (σύστημα GIS), είναι εκείνος δηλαδή που ζημίωσε με τις αποφάσεις του οικονομικά αλλά και εθνικά την χώρα, με την μη χρησιμοποίηση ενός απαραίτητου ηλεκτρονικού πληροφοριακού δορυφορικού γεωγραφικού συστήματος επιτήρησης των συνόρων, χρηματοδοτούμενου μάλιστα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι γυμνή τόσο στην συνεχώς αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη ροή εισόδου λαθρομεταναστών (και άλλων ύποπτων στοιχείων), όσο και στην επίσης ανεξέλεγκτη λαθραία εισαγωγή εμπορικών αγαθών (και όχι μόνο), με αποτέλεσμα την πολλαπλή ζημία της χώρας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Εθνικής ασφάλειας.

Είναι ο άνθρωπος που ως διοικητής της ΕΥΠ επέτρεψε (για λόγους που ποτέ δεν διευκρίνισε) την δημόσια διαπόμπευση στελεχών αλλά και το χειρότερο πληροφοριοδοτών – συνεργατών της ΕΥΠ (όπως για το σύστημα GIS επί του οποίου υπήρξε τελεσίδικη και ομόφωνη αθωωτική απόφαση από την πλευρά της Δικαιοσύνης) μέσω ενός κυκεώνα εσωτερικών υποθέσεων – διώξεων της τόσο ευαίσθητης αυτής κρατικής υπηρεσίας και που «παρέδωσε" άκριτα στο ακροατήριο ολόκληρες υποθέσεις της υπηρεσίας δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από πράκτορες ξένων (και δη εχθρικά διακείμενων προς την Ελλάδα) χωρών, αλλά και που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία ενός αρνητικού διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό της πλέον ευαίσθητης κρατικής υπηρεσίας, του οποίου την κορύφωση διαπιστώσαμε στο πρόσφατο Συνέδριο του ανώτατου Συνδικαλιστικού της φορέα…

Είναι ο άνθρωπος που «συνδιαχειρίστηκε» τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ο ίδιος ομολόγησε κατά την κατάθεσή του στη Βουλή λέγοντας ότι συμβούλευσε τον τότε πρωθυπουργό στο πως να χειριστεί την υπόθεση και είναι ο ίδιος άνθρωπος για τον οποίο διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του σε Δικαστήριο καθότι δεν παρουσιάστηκε σε κλήτευση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταθέσει σχετικά σε σημαντική υπόθεση…

Είναι ο άνθρωπος που ενώ ήταν εκλεκτός της «παρέας Παπανδρέου», παραδόξως επανερχόμενος στο Διπλωματικό Σώμα τοποθετήθηκε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως πρέσβης μας στο Λονδίνο μη έχοντας υπηρετήσει κατά το παρελθόν, ως επικεφαλής, σε κάποια άλλη μικρότερης σημασίας πρεσβεία μας στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στο εσωτερικό ( και όχι μόνο) του ΥΠΕΞ…

Τώρα, οι δικές μας -πολύ αξιόπιστες- πληροφορίες, μας αναφέρουν πως ετοιμάζεται και η περαιτέρω αναβάθμιση του κ. Μπίκα και συγκεκριμένα η μετακίνησή του από το Λονδίνο στο… Βερολίνο της κυρίας Μέρκελ, δηλαδή στην πρωτεύουσα όπου διενεργούνται ευαίσθητες επαφές και λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για όλη την Ευρώπη και, φυσικά για την Ελλάδα.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πως είναι δυνατόν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να πιστεύει την κριτική ικανότητα, αλλά και την ικανότητα διαχείρισης ευαίσθητων Εθνικά θεμάτων στον κ. Μπίκα, τη στιγμή που το παρελθόν του (σωρεία λαθών σε εκτιμήσεις, διαχείριση και υλοποίηση – εκτέλεση κρίσιμων θεμάτων) δεν συνάδει με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης, δηλαδή του πρέσβη της Ελλάδας στην Γερμανία.

Δεν αμφισβητούμε πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να υποπίπτει σε λάθη. Φυσικά δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα στην δεύτερη ευκαιρία για τον οποιοδήποτε…
Όμως, δεν πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους, η επανάληψη λαθών που δημιούργησαν ή επέτρεψαν να δημιουργηθούν λαβές, κενά ή ανώμαλες καταστάσεις, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για την δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων, εξέθεσαν επικίνδυνα ανθρώπους (κάποιοι μάλιστα πέθαναν σε φυλακές του εξωτερικού) ή δημιούργησαν αστάθεια (ή και ζημίες) σε θέματα ύψιστου Εθνικού ενδιαφέροντος, τα οποία έτυχαν της διαχείρισης του συγκεκριμένου κρατικού υπαλλήλου;

Με την ευκαιρία, θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονησία την απάντηση της κυβέρνησης στην επίκαιρη και πολύ καλή Ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου για το ποιος ευθύνεται και για το ποιος θα πληρώσει τα "σπασμένα" για την μεγάλη οικονομική ζημία και όχι μόνο που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τις παράνομες αποφάσεις του κ. Μπίκα (σύμφωνα και με την Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) αλλά και μετά το απαλλακτικό Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τους κατηγορούμενους από τον κ. Μπίκα για την υπόθεση του δορυφορικού γεωγραφικού συστήματος (GIS) της ΕΥΠ.