Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης  για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Νίκο Δένδια  αλλά και ειδικότερα για τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεόδωρου Δραβίλλα εγείρει η συνεχιζόμενη συνεργασία του Υπουργείου Προ.Πολίτη με τον Δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του Υπουργείου αλλά και της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Παππά. 

Ο κύριος Παναγιώτης  Παππάς συνεχίζει να ανήκει στους νομικούς συμβούλους του κράτους, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  την στιγμή που υπήρξε νομικός σύμβουλος υπουργού των (πάλαι ποτέ «ένδοξων» ) κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ  για κρίσιμες αποφάσεις   που η ελληνική δικαιοσύνη αυτή την περίοδο διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης παράνομων πράξεων   όπως η υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων επί υπουργίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου.  

 Ήταν δηλαδή ο άνθρωπος  δίπλα στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου  ο οποίος και λόγω θέσεως και ευθύνης θα  μπορούσε να έχει κάνει και τις ανάλογες νομικές εισηγήσεις –γνωμοδοτήσεις εκ των θεσμικών καθηκόντων του, ως νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Εθ. Άμυνας  για  αυτές ( και αν όχι για όλες τουλάχιστον  για κάποιες εξ αυτών) τις επίμαχες προμήθειες εκείνης της περιόδου  που σήμερα διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη… 

Μια υπόθεση που η δικαστική έρευνα εν έτη 2014 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ , σε ότι αφορά ειδικότερα τον ρόλο του κ. Παναγιώτη Παππά εκείνη την επίμαχη περίοδο όπου η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά τα έργα τις ημέρες τον βίο την πολιτεία και κυρίως τις υπουργικές αποφάσεις , δηλαδή  αν όλες οι προμήθειες έγιναν σύννομα καθώς επίσης και προς τα πού(;) και σε ποια(;) συγκεκριμένα πρόσωπα  αλλά και το  αν και το κατά πόσο  κατευθύνθηκαν αδήλωτα ποσά (ως μίζες) με αποτέλεσμα να υπέρ τιμολογηθούν και υπέρ κοστολογηθούν οι σχετικές προμήθειες επιβαρύνοντας σε κάθε περίπτωση τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Θεωρητικά δηλαδή είναι ένας  εκ  των βασικών παραγόντων αυτής,  της πέρα από θολής όσο και σκοτεινής  υπόθεσης –των προμηθειών του υπ. Εθ. Άμυνας-,  που όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στα πράγματα και να αμείβεται από το ελληνικό δημόσιο την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δια της ελληνικής δικαιοσύνης εγκαλεί  τον κ. Παπαντώνιου και τον διερευνά για μια σειρά ζητήματα… αυτής της φύσεως και με σοβαρότατες αποχρώσεις ενδείξεις  ενός ακόμα ζέοντος σκανδάλου κατασπατάλησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος..   

Ο κ. Παναγιώτης Παππάς ήταν βασικός συνεργάτης του κ. Γιάνου Παπαντωνίου το ίδιο και του κ. Χρυσοχοϊδη. Μια κατ αρχήν πολιτική σχέση που με τα χρόνια, τις διασυνδέσεις, τις πολιτικές γνωριμίες, τις ιδεολογικές και προφανώς τις κομματικές επιλογές και εκλεκτικές συγγένειες σφυρηλατήθηκε μέρα τη μέρα χρόνο το χρόνο στα χρυσά χρόνια του ΠΑΣΟΚ… Οι διασυνδέσεις με ανθρώπους όπως ο Γιάννος Παπανωντίου και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης άνθρωποι και οι δύο του κλειστού στενότατου πολιτικού  πυρήνα του π. πρωθυπουργού  Κώστα Σιμήτη, τον οποίο ουδείς αγγίζει , μόνο τυχαίες δεν είναι. Από την φύση τους έχουν πολιτική όσμωση..     Δηλαδή άνθρωπος με στενότατη  σχέση με αυτό που λέγεται βαθύ ΠΑΣΟΚ… 

Ο κ. Παναγιώτης  Παππάς τοποθετήθηκε ως νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη  και ανέλαβε επίσης και νομικός σύμβουλος της ΕΥΠ την ίδια περίοδο. Δηλαδή επί διοικήσεως Κων/νου Μπίκα.   Από τότε και παρά την αλλαγή ηγεσίας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρέμεινε  νομικός σύμβουλος. Γιατί όμως;

 Επίσης κάτι που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής του  έλληνα πολίτη –αναγνώστη, και είναι  άξιον απορίας, είναι το γεγονός –και αυτό ίσως  λέει πολλά για τις ενδεχόμενες  υπόγειες και πάντως σε κάθε περίπτωση σκοτεινές  διασυνδέσεις με συγκεκριμένες αυτόνομες και προφανώς  μη ελεγχόμενες   ομάδες μέσα στην ΕΥΠ,  (ανεξέλεγκτες ή όχι είναι ένα θέμα προς διερεύνηση)   ενδεχομένως όμως  και διασύνδεσης τους με διάφορα εσωτερικά  κυκλώματα μέσα στην ΕΥΠ , ότι με το που τοποθετήθηκε νομικός σύμβουλος της ΕΥΠ  ο εν λόγω δικηγόρος η «γνωστή»  ομάδα πράσινων φανατικών  συνδικαλιστών, με την οποία όπως  προκύπτει  φέρεται να  έχει πολύ στενές επαφές και η οποία είναι αυτή την περίοδο ακόμα  στην ηγεσία της ΟΜΕ ΕΥΠ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση υποδοχής! Στην ανακοίνωση αυτή μάλιστα  με την οποία τον καλωσορίζει τον κύριο Παππά (!) από τις δυο γραμμές γίνεται αμέσως αντιληπτή αυτή η στενή σχέση με τον συγκεκριμένο σκληρό κομματικό  πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.

 Αν είναι ποτέ δυνατόν! Και όμως είναι(…)  εξέδωσαν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ ΕΥΠ – Θ. Σπ και Κων. Ντ-   στις 06 03 2013 στην ανακοίνωση  μεταξύ άλλων  αναφέρονταν ειδικά για τον κ. Παππά και τα εξής σημαντικά «…θεωρούμε σημαντική την τοποθέτηση στην Υπηρεσία, ως νομικού Συμβούλου, τον μέχρι πρότινος σύμβουλο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δηλώνουμε δε, προς κάθε κατεύθυνση ότι για θέματα που άπτονται της διαφάνειας και της συνέχισης της κάθαρσης στην Υπηρεσία μας, τα οποία ακόμη εκκρεμούν αν χρειαστεί θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα. Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους συγκάλυψη». 

Το απόσπασμα αυτής της πρωτοφανούς για τα συνδικαλιστικά δεδομένα και χρονικά της χώρας συμπεριελήφθη μάλιστα στις 08 Απριλίου 2014  και στα αναγνωστέα έγγραφα στην πολύκροτη δίκη του Κώστα Αγγελάκη, πρώην διευθυντή κατασκοπίας της ΕΥΠ, κατά την διάρκεια της οποίας  υπήρξε και εντονότατο φραστικό επεισόδιο αφού ο κ. Παππάς εμφανίστηκε έκπληκτος ωσάν  να μην την γνωρίζει, αρχικά αντιμετωπίζοντας τον διάδικο (Κ.Α) με παγωμένο βλέμμα   ενώ στην συνέχεια αντιδρώντας οργισμένα για την καταχώριση αυτού του εγγράφου στην δικογραφία συνέχισε την έντονη αντιπαράθεση του με παράγοντες της δίκης.  Στην δίκη αυτή μάλιστα, όπου εκπροσωπεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως νομικός σύμβουλος του κράτος υπαγόμενος και στο Υπ. Πρ. του Πολίτη,  υπάρχουν πολλά σημεία εντονότατης τριβής με τον αντίδικο Κώστα Αγγελάκη που ενέχουν το στοιχείο της προσωπικής πια αντιπαράθεσης. 

Σε ότι αφορά την επίμαχη δήλωση με θετική αναφορά  μέσα στην συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΟΜΕ ΕΥΠ από τους κυρίους Θεόδωρο Σπ. και Κώστα Ντ, από πολλούς και μάλιστα βετεράνους της ΛΕ.ΒΕ-ΕΥΠ (Λέσχης Βετεράνων της  ΕΥΠ) αλλά και πολιούς διαπρεπείς συνδικαλιστές υψηλού κοινωνικού κύρους και μεγάλης κοινωνικής εμβέλειας με τους οποίους μιλήσαμε και ζητήσαμε να μας την σχολιάσουν μια λέξη χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι.  

Πρωτάκουστο! για συνδικαλιστές να υποδέχονται με ειδική ανακοίνωση –γιατί άραγε;- τον κ. Παππά, τον εκπρόσωπο δηλαδή της εργοδοσίας και εν προκειμένω το ελληνικό κράτος.  Αναφορά που δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά    όταν είναι ήδη γνωστό ότι υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις πέραν εκείνης  του νομικού συμβούλου του πρώην υπουργού προστασίας  κ. Χρυσοχοϊδη όπως αυτή του νομικού συμβούλου του π. Υπ. Εθνικής άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου.  

Σημειωτέον ότι την συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών κύριοι Θ. Σπ…της και Κων. Ντ…ας  που ηγείται της ΟΜΕ ΕΥΠ, ακόμα μέχρι και σήμερα,  δεν την  έχει αποδεχτεί ούτε και νομιμοποιήσει –προφανώς λόγω της πραξικοπηματικής  ιδιομορφίας που κατελήφθη η εξουσία της ομοσπονδίας της ΟΜΕ ΕΥΠ από την συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών – το ανώτατο όργανο στων συνδικαλιστών στην Ελλάδα η ΑΔΕΔΥ! 

Η οποία (ΑΔΕΔΥ) συν τοις άλλοις έχει διακόψει και αποκόψει κάθε επικοινωνία με την συγκεκριμένη ομάδα. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι γνωστή για τις φιλικές της σχέσεις επίσης με τον Μιχάλη Καρχιμάκη   καθώς επίσης και με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Σε άλλο ρεπορτάζ θα δούμε πως και με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών της ΕΥΠ  συνδέεται με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο –και αυτό προδίδει αόρατους προς το παρόν σκοτεινούς και θολούς συνδετικούς κρίκους – ότι στην ίδια υπόθεση  αντιδικίας της ΕΥΠ(επί διοικήσεων Κώστα Μπίκα και Φώτη Παπαγεωργίου) με τον κύριο Κώστα Α στα αναγνωστέα έγγραφα ο κύριος Παναγιώτης Παππάς συμπεριέλαβε και τις μηνύσεις +τα κείμενα του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη(… ) εναντίον του πρώην διευθυντή κατασκοπίας της ΕΥΠ με τον οποίο είχαν και φαίνεται να έχουν ακόμα  οι συνάδελφοι και κομματικοί  ομογάλακτοι και ομοτράπεζοι Θ. Σπ. και Κων. Ντ… οι οποίοι επίσης τρέφουν μεγάλη συμπάθεια και σεβασμό (και πολύ καλά κάνουν όντως εξαιρετικός και με βαθιά διείσδυση στις έρευνες του ο καλός  συνάδελφος ) προς τον Κώστα Βαξεβάνη…

Ερωτάται όμως  ο αρμόδιος υπουργός προστασίας του Πολίτη αξιότιμος κύριος  Νίκος Δένδιας αν έχει υπόψη του την υπόθεση και αν προτίθεται να ενημερωθεί και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ανάλογος όμως προβληματισμός θα έπρεπε να επικρατήσει και στην σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ (στον κ. Δραβίλλα δηλαδή) καθώς ο εν λόγω δικηγόρος είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε άσχετος με τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από πολλές υποθέσεις που σήμερα εκδικάζονται στην Ελληνική δικαιοσύνη και ξεκίνησαν επί των ημερών της θητείας των κ. Μπίκα και Παπαγεωργίου, ούτε όμως και ενεργεί αφ εαυτού και χωρίς εντολές άνωθεν… Δηλαδή χωρίς τις εντολές  της πολιτικής(Ν.Δένδιας) και φυσικής ηγεσίας(της ΕΥΠ) στην οποία υπάγεται.  

Εκτός αν όπως φημολογείται για αυτό ακριβώς το λόγο παραμένει σε αυτή την θέση (του νομικού συμβούλου της ΕΥΠ) καθώς προφανώς και γνωρίζει πολύ καλά τις υποθέσεις αυτές… Μια εξ αυτών και η πολύκροτη υπόθεση του Κώστα Α. πρώην  διευθυντή του τμήματος κατασκοπίας της ΕΥΠ… που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική δικαιοσύνη εδώ και μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της εισαγγελέως και φυσικά την απολογία του Κώστα Α που –εκτός απροόπτου – ξεκινά την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου στην σχολή Ευελπίδων ( στο προκατασκευασμένο ). Απολογία που αναμένεται να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί εμπλεκόμενοι και μη σε υποθέσεις της ΕΥΠ…   

Η παραμονή του κυρίου Παναγιώτη Παππά  σε αυτή την θέση-του νομικού συμβούλου του κράτους – πέρα από τους προβληματισμούς που εύλογα εγείρει όταν με την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Σαμαρά και τους συν(εταίρους του στην διακυβέρνηση της χώρας) τον Ιούνιο του 2012 άλλαξε η πλειοψηφία των προσώπων που υπηρετούσαν σε παρόμοιες νευραλγικής σημασίας θέσης του κρατικού μηχανισμού, εγείρει και πολλά ερωτηματικά για τις  πολιτικές και άλλες μυστικές ή όχι μένει να αποδειχθεί  «συμφωνίες» που έχουν προηγηθεί για κάποιους ανθρώπους του συστήματος που παρέμειναν στις θέσεις τους τι και αν άλλαξε κυβέρνηση…(;) 

Δηλαδή ο κ. Παππάς για γίνουμε σαφέστεροι  ακριβώς επειδή είναι κρατικός λειτουργός θα έπρεπε  μόνος του να έχει ζητήσει την αυτό εξαίρεση και απεμπλοκή  του από υποθέσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον ειδικά μετά την εντολή για δικαστική έρευνα για την υπόθεση των προμηθειών στο Υπ Εθ Άμυνας επί των ημερών του κ. Παπαντωνίου νομικός σύμβουλος του οποίου υπήρξε…  Αυτή την άμεση πρωτοβουλία όφειλε να αναλάβει για λόγους αν μη τι άλλο ηθικής τάξης. Ειδικά όταν είναι σε εξέλιξη μια τόσο σοβαρή δικαστική έρευνα η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον αφορά και είναι βέβαιον πως θα κληθεί να παράσχει συνδρομή είτε προδικαστικά είτε κατά την ακροαματική διαδικασία εκτός αν υπάρξουν νωρίτερα «εκπλήξεις» με γεγονότα και στοιχεία που θα μπορούσαν και να τον αφορούν…

Είναι προφανές λοιπόν  ότι η συνέχεια παραμονής του σε αυτή την θέση ειδικού πολιτικού και νομικού  βάρους εξυπηρετεί κάποιους στόχους, αν δεν  προδίδει πιθανές  υπόγειες διασυνδέσεις, ενδεχομένως και πολιτικές «άνωθεν» ή έξωθεν(της χώρας είναι δε γνωστότατες οι πέραν του δέοντος άριστες σχέσεις του πολιτικού του φίλου και υφιστάμενου του Μιχάλη Χρυσοχοιδη με χώρα πέραν του Ατλαντικού… )   πιέσεις ή και τυχόν  «δεσμεύσεις» της πολιτικής εξουσίας  της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου με  την  συγκυβέρνηση (Αντώνη Σαμαρά Ευάγγελου Βενιζέλου) άγνωστο προς ποιους(;) γιατι(;)  και με ποια (;) ανταλλάγματα…

Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι ως νομικός σύμβουλος του κράτους –και εν προκειμένω της ΕΥΠ – επιλεκτικά εμφανίζεται να αντιπροσωπεύει την ΕΥΠ μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική δικαιοσύνη  και που όλες αυτές έχουν ένα όνομα ως κοινό παρανομαστή…

Ο κύριος Παππάς όμως είναι και ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που αμφισβήτησε, την εγκυρότητα των Wiki Leaks( sic!!!) κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση του πρώην διευθυντή κατασκοπίας Κ. Α. Ο κ. Παππάς δεν το έκανε αυτό τυχαία… Θέλησε να μειώσει την πολιτική και διπλωματική και ενδεχομένως την ποινική αξία όσων προκύπτουν από την δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων της Αμερικανικής Πρεσβείας προς το State Department  προφανώς γιατί γνωρίζει το βάθος των πολιτικών και δικαστικών συνεπειών  όσων  έχουν προηγηθεί, με  όσα εν ήδη συζήτησης ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης «έδινε» ως πληροφορίες και εκτιμήσεις στον Αμερικανό πρέσβη κάθε φορά που τον επισκεπτόταν…

Πιθανά δηλαδή  μπορεί και να υποψιάζεται τι μπορεί να σημαίνει  αυτή η πράξη του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη- να ενημερώνει δηλαδή τον αμερικανό πρέσβη για καθαρά εσωτερικά ζητήματα της χώρας σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως λες και ο αντίστοιχος υπουργός στις ΗΠΑ καλεί για ενημέρωση τον Έλληνα Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον να τον ενημερώσει και να του κάνει κρίσεις και υποτιμητικά σχόλια για παράγοντες του αμερικανικού  κρατικού μηχανισμού… Κάτι  που σε άλλη περίοδο και με άλλη πολιτική και δικαστική  ηγεσία  θα είχε ενεργοποιήσει το άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας!  Αλλά και αυτό ακόμα το άρθρο 134 φρόντισαν  να το καταργήσουν πρόσφατα(σε τροπολογία που πέρασαν για την άρση χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής το 2013!)  για αυτό ο κύριος Παππάς  και επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να μειώσει το κύρος  και την αξιοπιστία των όσων αποκαλύπτουν τα Wiki Leaks ειδικά μέσα από τα τηλεγραφήματα για την Ελλάδα «πρωταγωνιστής»  των οποίων ο κ Χρυσοχοϊδης.  Τυχαία άραγε;   

Ο κύριος Παναγιώτης Παπάς μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρηθεί την στιγμή που το όνομα του ακούγεται σε  πολλά γραφεία των Αθηνών και για πολλές υποθέσεις  οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν κοινό παρανομαστή… Και συγκοινωνούντα πολιτικά δοχεία… Παρότι ανήκει στο νομικό συμβούλιο του κράτους…

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο με ισχυρότατες πολιτικές διασυνδέσεις στον κεντροδεξιό χώρο και ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ… που καταφέρνει όμως και επιβιώνει μέσα στο  πολιτικό εκδοτικό  οικονομικό σύστημα της χώρας.

Μοιάζει να είναι, και μάλλον αρκετά εμφανές πια,  και ξεκάθαρο,  αυτό που  όχι τυχαία λέγεται στις τάξεις των δικηγορικών συλλόγων πως εκτός των ισχυρών πολιτικών  διασυνδέσεων του ο κ. Παναγιώτης Παππάς  είναι  ένας  άνθρωπος  βαθιά χωμένος  στο «σύστημα»…