Ράλι σημειώνεται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για τη μετοχή της Finansbank το τελευταίο τριήμερο ενώ χθες διεκόπη προσωρινά, σύμφωνα με τον κανονισμό του συγκεκριμένου χρηματιστηρίου η διαπραγμάτευση της μετοχής λόγω των υψηλών της διακυμάνσεων. 

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου λίγο μετά της 2.00 το μεσημέρι. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ μικρή διασπορά των μετοχών της Finans στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η οποία ανέρχεται μόλις σε 0,2%.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενισχύθηκε σημαντικά και η σεναριολογία εντάθηκε για τις επικείμενες εξελίξεις που αφορούν τη διαδικασία πώλησής της, η οποία είναι θυγατρική της ΕΤΕ κατά 90%.

Η Εθνική επρόκειτο να προχωρήσει σε πώληση του 27% μέσω αύξησης κεφαλαίου άμεσα, διαδικασία που «πάγωσε» λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών που δεν επέτρεψαν στη μητρική να αποκτήσει το τίμημα που επιθυμούσε.

Τα σενάρια που ενισχύουν το ράλι, όπως σημείωναν κάποιες χρηματιστηριακές πηγές, είναι μία πιθανή αλλαγή σχεδίων από την πλευρά της ΕΤΕ και το ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου της τράπεζας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας απέδιδαν χθες κατ’ αρχήν τη διακοπή της διαπραγμάτευσης σε απολύτως τεχνικό θέμα που άπτεται του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Αλλωστε παρόμοιους «κόφτες» σε αντίστοιχες διακυμάνσεις διαθέτουν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια όπως και το ελληνικό.

Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της ΕΤΕ και το εγκεκριμένο από τη DG Comp σχέδιο το οποίο δεν μεταβάλλεται -όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας- η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην πώληση του 26,9% της Finansbank.

Εξάλλου η Εθνική αναμένεται να ξεκινήσει πάλι τη διαδικασία για τη διάθεση του ποσοστού αυτού, αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων.

Με βάση το αρχικό πλάνο η διάθεση του παραπάνω ποσοστού έπρεπε να έχει διενεργηθεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς. Οι προσφορές, όμως, που πρόσφερε το σχήμα των αναδόχων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μετατεθεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να διαθέσει το 40% του ελεγχόμενου από την ίδια μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ως το τέλος της χρονιάς.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν η Finansbank «πέτυχε» σημαντική άνοδο της χρηματιστηριακής της αξίας, στοιχείο το οποίο ενδέχεται να φέρει νωρίτερα από τον Ιούλιο την πώληση του παραπάνω ποσοστού της συγκεκριμένης τράπεζας. Η Finansbank θεωρείται το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο -από απόψεως θυγατρικών- της ΕΤΕ, γι΄αυτό και η τράπεζα θέλει να προχωρήσει στην πώληση αποκομίζοντας το σημαντικότερο δυνατό όφελος.

Πηγή: Ημερησία