Ημερίδα: Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την αιγίδα των Συλλόγων Κυπρίων, Ποντίων και Σαρακατσάνων Ξάνθης
Όσα συμβαίνουν και απειλούν τον σύγχρονο Ελληνισμό σε μια Ημερίδα με διακεκριμένους ομιλητές

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται στο πλέον ενδιαφέρον σημείο μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.
Η θέση αυτή ενισχύεται από τις εν εξελίξει ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις – ανακατατάξεις, αλλά και από την εποπτεύουσα θέση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Μία θέση που εκτός των άλλων έχει και τεράστιο ενεργειακό ενδιαφέρον, με τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νότια – νοτιο-ανατολικά της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Προστιθέμενη αξία στην χώρα προσδίδουν οι ενεργειακοί αγωγοί που θα ξεκινούν από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα εμπλουτίζονται από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου και αναμένεται να παράσχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην Ευρώπη.
Τόσο τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και η «πειρατική» πολιτική της «ασταθούς» Τουρκίας, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες και δυνητικούς κινδύνους τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Το υφιστάμενο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, οι ελληνοτουρκικές «σχέσεις», οι εξελίξεις στην Κύπρο, στο Ελληνικό Αιγαίο, την Θράκη, την Βαλκανική αλλά, την Ευρώπη και ευρύτερα την Μέση Ανατολή, θα αναλυθούν από έμπειρους διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης και αιτιολόγησης των όσων συμβαίνουν και απειλούν τον σύγχρονο Ελληνισμό, που βάλλεται από την Κύπρο έως και την Θράκη.
 
Η Ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα τωνΣυλλόγων Κυπρίωνκαι Ποντίων Ξάνθης στην αίθουσα παρουσιάσεων – ομιλιών του ξενοδοχείου Natassa (1 χλμ. Εθνικής Οδού Ξάνθης – Καβάλας), στις 18 Μαρτίου 2017.
 
Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι οι:
Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυςε.τ.
Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, Καθηγήτρια – πρώην Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργείου Συντονισμού, της ΥΠΑΒΕ, του ΟΟΣΑ των Παρισίων, μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια του CEDIMES Ελλάδας και Πρόεδρος του ιδρύματος “Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη”.
Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης θέματα Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Το συγγραφικό επιστημονικό του έργο σχετίζεται κυρίως με ζητήματα σλαβικών εγκαταστάσεων και εθνολογικών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια κατά τη Μεσαιωνική Περίοδο. Έχει διδάξει Ιστορία στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ., καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. 
Δρ. Ιωάννης Νομικός, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), Εditor, JournalofMediterraneanandBalkanIntelligence (JMBI)
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, ερευνητής δημοσιογράφος
Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
 
Στον συντονισμό της Ημερίδας θα είναι η δημοσιογράφος – αρθρογράφος Μαρία Σταματιάδου
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Σάββατο 18 Μαρτίου2017
 
17:00: Προσέλευση εισηγητών και συμμετεχόντων
17:20: Χαιρετισμοί εκπροσώπων των συλλόγων που διοργανώνουν την Ημερίδα
17:25: Εισήγηση συντονίστριας Ημερίδας
17:30: Εισηγητές:
  • Ιωάννης Κοραντής, «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια»
  • Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης»
  • Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα»
  • Ιωάννης Νομικός, «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή» 
  • Νεκτάριος Δαπέργολας, «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια»
  • Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη  και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό – δόγμα του ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν»
  • Ειρήνη Μαρούπα, «Το μεν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον»
19:45: Ερωτήσεις προς τους εισηγητές
20:15: Ολοκλήρωση της Ημερίδας: 
Ανακεφαλαίωση – Συμπεράσματα
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής
στο e-mail imerida@protonmail.com