ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Υόρκη. Παλεύει με το χώμα. Με τα υλικά της γης. Το νερό. Την φωτιά.  Τον  Χαλκό και το Σίδηρο. Πέτρες και λίθους  πολύτιμους.  Δέρματα φιδιών. Τα χέρια της σμιλεύουν τα γήινα στοιχεία της φύσης. Μετουρσιώνει τα άλογα στοιχεία της φύσης. Τους εμφυσίει πνοή Ζώσα. Άμορφες μάζες που παίρνουν. Χρώμα. Μορφή. Πρόσωπα και γλυπτά που ξεπηδάνε από εποχές και κόσμους αλοτινούς. Απόκοσμους. Μακρινούς. Εποχές και ήρωες που ξανά ζωντανεύουν μέσα από τα περίεργα και μοναδικά γλυπτά που φτιάχνει η Έλενα Ζαβέρδα.  Μορφές και πρόσωπα πλασμένα και ζυμωμένα με την φωτιά. Το χώμα και την λάσπη.  

Τα κοιτάς και ταξιδεύεις σε κόσμους που όλοι έχουμε ονειρευτεί. Όλοι θα θέλαμε να πάμε. Μια στην άγρια ζούγκλα και τα θηρία που σου θυμίζουν τα δέρματα του βόα συνδυασμένα μέσα σε δέρμα και πυλό λάσπης. Ανακατεμένα με τον χαλκό και το σίδηρο. Την σκουριά που δίνει μια ξεχωριστή  εικόνα στα μοναδικά έργα. Έργα τέχνης που αφήνουν άναυδο για να μη πω άφωνο τον θεατή. Θεατή που στο άγγιγμα τους και μόνο μοιάζει να γίνεται μέτοχος  του έργου… Πρόσωπα και εκμαγεία μοναδικά μέσα από καλούπια χωμένα μέσα στην στάχτη και την φωτιά. Θαμμένα  μέσα στην μάνα γη μέχρι να ωριμάσουν. Να πάρουν μορφή.  Μια τέχνη πανάρχαια αλλά και σύγχρονη που  αποδίδει με τα έργα της μοναδικά,  ιδιαίτερα και σχεδόν προσωπικά   η νεαρή καλλιτέχνιδα Έλενα Ζαβέρδα. Έργα που φιλοξενούνται στο προσωπικό της ατελιέ στην πάτρα αλλά και ξεχωριστές ειδικές εκθέσεις που έχουν οργανωθεί προκειμένου να εκτεθούν τα σπάνια και μοναδικά αριστουργήματα της. Νέα μητέρα, με την κόρη της  συχνά πυκνά να αναζητά το μητρικό γάλα, και εκείνη είτε να διαβάζει για τους κόσμους που κάθε έργο της θα μας ταξιδέψει μοναδικά και απόκοσμα, είτε να δημιουργεί τους μοναδικούς άλλοτε υπερκόσμιους και άλλοτε απόκοσμους ήρωες της. βγαλμένους πότε από μυθικές εποχές και πότε μέσα από ερεθίσματα ιστορικά. Ταγμένη να μελετά πολιτισμούς τέχνες και θρησκευτικές επιρροές προκειμένου να εμπνευσθεί.  Να χτίσει τον χαρακτήρα του νέου κάθε φορά ήρωα της. Περισσότερα από 40 έργα μοναδικά αριστουργήματα που θα μπορούσαν να αποτελούν ενός κόσμους γεμάτου επιθυμίες με αντιθέσεις και συνθέσεις που θα μπορούσαν να υπακούσουν σε αμφιθυμίες.  ΑΜΙΦΙΘΥΜΙΕΣ –ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ λέγεται όχι τυχαία το σύνολο των συνθέσεων που ετοιμάζει με προσοχή. Υπομονή και επιμονή περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Κάθε έργο της θέλει χρόνο. Υπομονή. Επιμονή. Να ψηθεί στην φωτιά. Να  καταπλεύσει στο νερό που θα βυθιστεί αργά μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.

 Στις 23 Μαΐου ο Σύνδεσμος Φίλων Εστίας Παιδείας Επιστημών Πάτρας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεών του φιλοξένησε την έκθεσή της «Αμφιθυμίες – Επιθυμίες».
Όπως γράφει η ίδια,

Tα υλικά που συνθέτουν τα γλυπτά της έκθεσης, ο πηλός, τα μέταλλα, οι ημιπολύτιμοι λίθοι, το δέρμα, ο χρυσός, το ξύλο, οι πέτρες δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία. Είναι υλικά που πολλές φορές αγγίζουν τις επιθυμίες, τους φόβους, την ματαιοδοξία και τους πόθους μας, υλικά που ανάλογα πως θα τα αξιοποιήσεις θα σου φερθούν. Πολύτιμα υλικά, όπως ο χρυσός μπορούν να καταλήξουν σε κάτι πραγματικά άγριο και άσχημο, άχρηστο σαν τα σκοτεινά του μυαλού μας, ενώ ευτελή υλικά μπορεί να μετατραπούν σε κοσμήματα, πολύτιμα σαν τις ψυχές μας και να μας ολοκληρώσουν σαν ένα χρέος προς εμάς τους ίδιους και κανένα άλλον. Οι άνθρωποι τόσο ατομικά όσο και σαν κοινωνία πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με το καταστροφικό κομμάτι του εαυτού μας. Η δημιουργία και οι τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας πρέπει να επικρατήσουν…

 Η τέχνη και η επιστήμη μπορεί να συμβάλουν σε αυτό στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα που ζούμε αρκεί να τους επιτραπεί. ¨Κρίμα να χάνουμε τον χρόνο μας αλλού… Είναι σαν να τελειώνει η μέρα πριν καν σκοτεινιάσει κι όταν σκοτεινιάζει να είναι πια πολύ αργά…¨

Πριν από λίγο καιρό,  και ενώ η Ελλάδα κινούνταν στους τρελούς ρυθμούς των εκλογών η Έλενα Ζαβέρδα,   βρέθηκε προσκεκλημένη από φίλους που θαυμάζουν τα έργα της στην Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσει με γνωστούς οίκους τέχνης και πολιτιστικά κέντρα που αναζητούν το μοναδικό.  Ήδη οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες που γίνονται για μια έκθεση των μοναδικών στο κόσμο έργων της ελληνίδος καλλιτέχνιδας έχουν προχωρήσει αρκετά και το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι τελικές επιλογές που θα διασφαλίζουν  την μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση και προσέγγιση και από έλληνες που θα θέλανε να δουν τα έργα της.  Είχα  την τύχη  και την ευκαιρία να την γνωρίσω από κοντά για λίγες ώρες και να κάνω μια συνέντευξη μαζί της.  δείτε και ακούστε τι μου είπε και πως εξηγεί με το δικό της απλό τρόπο το έργο και τις μοναδικές δημιουργίες της.

{youtube width=”640″ height=”510″}GJ-kzQosfvM[/youtube]

 

Η Ελένη Ζαβέρδα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1974. Σπούδασε στο Λονδίνο κεραμική, ξυλογλυπτική, γραφιστική, μωσαϊκό και βιτρό όπου τον Μάιο του 2001 κερδίζει υποτροφία της Βρετανικής εταιρείας “THE WORSHIPFULL COMPANY OF GLAZIERS AND PAINTERS OF GLASS” ενώ μαθητεύει και μαρμαρογλυπτική, δίπλα στον γλύπτη Τ. Κοζόκο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ έργα και δουλειές της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Πάτρα, την Αθήνα και τον Βόλο, καθώς επίσης σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σήμερα ζει κι εργάζεται στην Πάτρα.

Διαβάστε σχετικά 

ΑμφιθυμίεςΕπιθυμίες” από την Ελένη Ζαβέρδα Κίτρου