Της Δέσποινας Συριοπούλου-Τύπος της Κυριακής (19/1/14)

Χαρακτηριστικά διαμάχης και έντονης σύγκρουσης με απρόβλεπτες διαστάσεις , που πλέον ξεφεύγει από  τον έλεγχο, παρά τις προσπάθειες των ψύχραιμων και νηφάλιων απόψεων που εκφράζονται (μέχρι στιγμής και παρά την πικρία) μόνον  από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας προσλαμβάνει η «σύγκρουση» μεταξύ της μητέρας της 16χρονης Μυρτώς Παπαδομιχελάκη κ. Μαρίας Κοτρώτσου με τον ιστορικό οργανισμό στην Βοστώνη στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

 Οργανισμός που με καλές, αγαθές και πάνω από όλα ανθρωπιστικές διαθέσεις και προθέσεις οργάνωσε μετά την παρότρυνση συνομηλίκων παιδιών με την 16χρονη Μυρτώ την μεγάλη οικονομική εκστρατεία αρχικά για να βοηθηθεί η άτυχη 16χρονη με την αγορά ενός μηχανήματος(tobii), ώστε να έχει μια στοιχειώδη επικοινωνία με το περιβάλλον της όπως και έγινε. Επειδή η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μεγάλη, η οικονομική εκστρατεία συνεχίστηκε για την κάλυψη των όποιων ιατρικών εξόδων δεν μπορεί να καλύψει το ταμείο εργαζομένων στον ΟΤΕ στο οποίο ανήκει η ανήλικη, μέχρι την στιγμή  που ξέσπασε η «διαμάχη».  "Μήλον της έριδος" για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει  είναι το ποσό των περίπου 131.000 δολαρίων, το οποίο συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας στην Βοστώνη, μετά το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού –επ ονόματι Myrto's Fund και που προορίζεται αποκλειστικά αυστηρά και μόνο για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών της άτυχης 16χρονης-, ύστερα από έγγραφο αίτημα της μητέρας της  16χρονης να πάρει τον έλεγχο και την διαχείριση των χρημάτων. Κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να γίνει, βάσει τον αμερικανικό νόμο που διέπει τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμούς. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας κατέφυγε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Μασαχουσέτης στις 9 Ιανουαρίου, ο οποίος τους έσωσε σαφείς οδηγίες ώστε οι κινήσεις τους να είναι σύννομες με την νομοθεσία, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί και το FBI. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, ύστερα από την συνέντευξη που παραχώρησε η κα Κοτρώτσου σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤΕΝΝΑ), αφήνοντας αρκετές αιχμές εναντίον της Ομοσπονδίας. 

Η όλη υπόθεση που απειλεί την κοινωνική συνοχή της ομογένειας, λαμβάνοντας μεγάλες όμως  παράπλευρες – και τεράστιες- κοινωνικές προεκτάσεις, στο μέλλον ως προς το πώς θα αντιδρούν πλέον οι ομογενείς σε αντίστοιχες εκκλήσεις για βοήθεια σε άλλες περιπτώσεις παιδιών ή ανθρώπων που έχουν ανάγκη να υποστηριχτούν οικονομικά,  αφού πλέον όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για αυτή την υπόθεση αλλά και όσοι προσέφεραν τον οβολό τους σήμερα κατηγορούνται συλλήβδην ως κλέφτες, καταχραστές και απατεώνες!  

Η  16χρονη Μυρτώ η οποία «κακοποιείται» για δεύτερη φορά και μάλλον με οδυνηρότερο τρόπο, ύστερα από την βάναυση σωματική και ψυχική κακοποίησή της το καλοκαίρι του 2012 στην Πάρο από αλλοδαπό η δίκη του οποίου εκκρεμεί ακόμα, είναι μόνη που  δυστυχώς και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο όνομα της αλλά και δεν μπορεί να αντιδράσει.   Ωστόσο, πέρα από το χρονικό αυτής της απίστευτης  και πρωτοφανούς υπόθεσης  για τα  ελληνικά χρονικά σε Ελλάδα και Ομογένεια (των ΗΠΑ),  τα αίτια της οποίας αλλά και τις βαρύτατες – νομικές αστικές και ποινικές – ευθύνες για την άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική  κοινή γνώμη,  θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποιες καθαρά νομικές παραμέτρους που άπτονται της αμερικανικής νομοθεσίας και αφορούν αφενός το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας όλων αυτών των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμών.  Επίσης πρέπει να σημειωθεί  το επίσης αυστηρότατο νομικό καθεστώς που διέπει τέτοιες ερανικές εκστρατείες, ακριβώς επειδή, οι όποιες δωρεές –προσφορές,  αφορούν χρήματα αμερικανών φορολογουμένων πολιτών και ελέγχονται από το IRS. Στις ΗΠΑ όλοι οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμοί που  έχουν λάβει άδεια με βάση τον νόμο 501 C3  και εκπίπτουν της φορολογίας (tax exempt) είναι απολύτως δεσμευμένοι σε όλες τους τις διατάξεις. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος και αυστηρός αλλά  και ταυτόχρονα  πολύ ξεκάθαρος ειδικά για τέτοιου είδους δραστηριότητες και οικονομικές πρωτοβουλίες. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι διαδικασίες και τα βήματα του νόμου έχουν ακολουθηθεί κατά βήμα,  όπως διαβεβαιώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας και ο νομικός σύμβουλος Δημήτρης Ιωαννίδης και δεν μπορούν να παρεκκλίνουν ούτε κατ' ελάχιστον. Διαφορετικά, οι κυρώσεις του νόμου είναι τόσο αυστηρές που οι ποινές  φτάνουν μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης, σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι ποινές δεν εξαγοράζονται. Πιθανή παρέκκλιση από την νομοθεσία μπορεί να επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις για τον ίδιο τον οργανισμό και τα μέλη του.

 Η Ομοσπονδία εξετάζει, όπως μας είπανε αρκετά μέλη προκειμένου να δώσει λύση στο «αδιέξοδο» και να εκτονώσει την ένταση που ως μη όφειλε έχει δημιουργηθεί από τις αιτιάσεις –απαιτήσεις της κ. Κοτρώτσου, διερευνά το ενδεχόμενο (και μοιάζει και το πιο πιθανό) με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόφαση ανάληψης της οικονομικής εκστρατείας με τις ίδιες διαδικασίες η Γενική Συνέλευση και το Δ. Σ να ψηφίσουν, μετά από σχετική πρόταση που ετοιμάζεται,  να μεταβιβαστεί  ως δωρεά αποκλειστικά και μόνον  επ ονόματι της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη για την κάλυψη των εξόδων που αδυνατεί ή δεν προβλέπεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς και διαδικασίες στο  ταμείο που ανήκει η 16χρονη. Με αυτό τον τρόπο, να δοθεί ένα νόμιμο και αίσιο τέλος και πάνω από όλα χωρίς να έχουν παρανομήσει και ξεφύγει από τις αρχικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τα θεσμικά όργανα (Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο) όταν ξεκίνησε αυτή η μεγάλη ανθρωπιστικού χαρακτήρα οικονομική εκστρατεία.  

Εν τω μεταξύ  τα μέλη του Δ.Σ αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, με τον οποίο ο Ε.Τ είναι σε απευθείας επικοινωνία,  σε καμία περίπτωση δεν αποδίδουν (ακόμα μένει να διερευνηθούν κάποιες θολές πτυχές της υπόθεσης)  ευθέως στην ίδια την κ. Κοτρώτσιου.  Ο  νομικός σύμβουλος  του οργανισμού ο οποίος επανειλημμένα έχει κάνει εκκλήσεις να πέσουν οι τόνοι ,αλλά και τα μέλη της ομοσπονδίας,  οι οποίοι ακόμα και μετά τις σκληρές και πρωτοφανείς -χωρίς στοιχεία επαρκή-  καταγγελίες που έκανε δημοσίως μέσω του ΑΝΤ1 στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2014 στο κεντρικό δελτίο εναντίον της ομοσπονδίας,  όπως  και οι περισσότεροι αντιπρόσωποι σύλλογοι μέλη στην Ομοσπονδία αλλά και μέλη (όχι όλα)  του Δ.Σ. θεωρούν (προς το παρόν) ότι η κ. Κοτρώτσιου προφανώς έχει  πέσει θύμα πλεκτάνης και στημένης σκευωρίας γνωστών-στην ομογένεια- επιτήδειων γνωστών για το βαρύτατο ποινικό μητρώο τους…  Ο  υπαινιγμός αφορά συγκεκριμένο άτομο το οποίο το ΔΣ της ομοσπονδίας κατήγγειλε επώνυμα  με ανακοίνωση στις 4 Ιανουαρίου  εναντίον του οποίου  ήδη έχουν δρομολογηθεί νομικές διαδικασίες και σε πολιτειακό επίπεδο και ομοσπονδιακό.