{VIDEO}Με αισθήματα έντονης  συγκίνησης, αλλά με απλότητα και σεμνότητα,  ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου –Αγίου Παντελεήμονα στην Άνδρο  Γέρων Ευδόκιμος  καθώς και η  μοναστική αδελφότητα αποδέχτηκαν το εκτενές (3σελιδο) αφιέρωμα του ΠΘ στο πρόσωπο του και το ιστορικό 1000χρονο  μοναστήρι,  με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν και συζητήθηκαν εκεί  με την αιφνιδιαστική προσκυνηματικού χαρακτήρα   επίσκεψη το μεσημέρι του  Σαββάτου  6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος,  του Υπ. Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγαλου    και του  83χρονου καλόγερου.   

 

Από το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου που κυκλοφόρησε η εφημερίδα ΠΘ  και η είδηση για τον αυστηρό έλεγχο που ασκήθηκε προς τον υπουργό, πάντα σε κόσμιο και ήπιο ευγενές ύφος, μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα.  Το τηλέφωνο της Μονής δεν σταμάτησε να χτυπά.      Το κύμα συγκίνησης μεταξύ των πιστών από όλη την Ελλάδα που γνωρίζουν την Ιστορική Ιερά Μονή της Παναχράντου και τον γέροντα Ευδόκιμο  διαδέχθηκε το αίσθημα της πάνδημης  λαϊκής  ικανοποίησης από την διάσταση που δόθηκε σε αυτή την «απρόσμενη»  συνάντηση, η οποία όπως ο ίδιος ο ηγούμενος διαβεβαίωσε το ΠΘ σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα  μαζί του,  διεξήχθη ήρεμα και όμορφα με τον υπουργό να ακούει και εκείνος με την σειρά του τις ρήσεις προτροπές και συμβουλές του γέροντα, χωρίς να δυσανασχετεί ή να δυσφορεί καθώς η όλη συζήτηση και στο αρχονταρίκι αλλά και στον προαυλιο χώρο διεξήχθη  μέσα στο γνωστό   κλίμα φιλοξενίας που διέπει την Ιερά Μονή για κάθε προσκυνητή. 

Οι μοναχοί με πρώτο τον γηραιό σεβάσμιο  καλόγερο ηγούμενο Ευδόκιμο αντιμετώπισαν με  στωική παροιμιώδη ταπεινοφροσύνη το κύμα της λαϊκής στήριξης  προς στο μοναστήρι και τον ηγούμενο  για το θάρρος που επέδειξε και συνομίλησε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο απλά και με καθαρό λόγο.

 

Λόγο πνευματικό και όχι  πολιτικό όπως εμφανώς  ενοχλημένος ο  Γέροντας Ευδόκιμος  τόνιζε  προς όλους –και ιδίως προς εκείνους τους  ελάχιστους  κύκλους, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που  ενοχλημένοι από τις διαστάσεις  και την καθολική  θετική δημοσιότητα που προσέλαβε  πίεζαν τον γέροντα να βγει είτε να ανακαλέσει είτε να διαψεύσει το αρχικό δημοσίευμα του Ελληνοαμερικανικού Πρακτορείου/ GreekAmericanNewsAgency προκειμένου να «μη διαταραχθούν οι «δημόσιες» σχέσεις της Μονής με κανέναν αφενός και αφετέρου να μη κακοκαρδίζουμε  ή προκαλέσουμε  κανέναν»-     καθώς κάποιοι με πρώτο τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο θέλησαν  να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στα λόγια του γέροντα Ευδόκιμου ,  με την δημοσιοποίηση του συμβάντος και τις διαστάσεις που αυτό προσέλαβε μετά την ταχύτατη εξάπλωση του στο διαδίκτυο.   

 

Μάλιστα ο ηγούμενος Ευδόκιμος με την αναχώρηση του κ. Κατρούγκαλου εκείνη την ίδια ημέρα, το Σάββατο 6 Αυγούστου(2016),  σχεδόν δευτερόλεπτα μετά  και ενώ ο υπουργός μετά τηs συνοδείας του ήταν ακόμα στους χώρους της Μονής προς  την έξοδο  δεν δίστασε να επαναλάβει ενώπιον της κάμερας   τα όσα μόλις είχε πει λίγα λεπτά νωρίτερα και στο αρχονταρίκι αλλά και στην αυλή της μονής.

 

Λόγους και παραινέσεις προς τον υπουργό Γ.Κατρούγκαλο και τον φίλο του Λουκά Αποστολίδη,   ενώπιον των αδελφών της μονής  οι  οποίοι μάλιστα εκείνοι –για την ακρίβεια ο μοναχός Αέτιος – είναι  που  προσκάλεσαν τον φιλοξενούμενο και φίλο της Ιεράς Μονής δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο να αποθανατίσει με τον φακό του την επίσκεψη του υπουργού στην Μονή.

 

Μάλιστα όταν ο δημοσιογράφος (Α.Σ), χαριτολογώντας,   ρώτησε τον Γέροντα Ευδόκιμο και τους μοναχούς –αδελφούς της μονής  «γέροντα τους είπατε αυτά που σας λέει ο κόσμος; Τα παιδιά που φεύγουν προς αναζήτηση δουλειάς σε άλλες χώρες; Που ξενιτεύονται ;  Τους είπατε για την φτώχεια την πείνα και την δυστυχία που καθημερινά αντιμετωπίζετε και εσείς και η μονή ;  τους τα είπατε ; ή μόνον κέρασμα και αγκαλιές και δημόσιες σχέσεις ; και όλα καλά ;» και τότε  ήρθε με ήπιο λόγο  το «ξέσπασμα» του ηγούμενου Ευδόκιμου απαντώντας και απευθυνόμενος προς τον δημοσιογράφο ενώπιον του υπουργού Γ.Κατρούγκαλου του Λουκά Αποστολίδη και των συζύγων τους με όσα  ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί με την δημοσιοποίηση των λόγων του Γέροντα Ευδόκιμου όπου οι λόγοι του, με  λόγια απλά,  με σεμνότητα, αλλά και αυστηρότητας και βαθιάς κατανόησης του ανθρώπινου καθημερινού δράματος πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες που  κρύβεται κάθε κουρελιασμένη αξιοπρέπεια με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος κάθε παπάς. Κάθε κληρικός. Κάθε ιεράρχης. Κάθε ποιμενάρχης της Εκκλησίας μας η οποία απέμεινε μόνη ελπίδα στους πιστούς καθώς μόνο εκεί βρίσκει κανείς λόγο παρηγορητικό. Λόγο συμπόνιας και καταλλαγής. Συμπαράσταση. Υποστήριξη. Ένα πιάτο φαγητό. Μια τσάντα τρόφιμα… ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Κατανόηση…

 

Φαίνεται  όμως πως  οι λόγοι παραίνεσης του Γέροντα Ευδόκιμου   ενόχλησαν κάποιους  οι διαστάσεις που γρήγορα προσέλαβαν οι λόγοι του  χαμογελαστού γηραιού Ηγούμενου  της Ιεράς Μονής Παναχράντου –Αγίου Παντελεήμονα Άνδρου…

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ ΓΕΡΩΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ…  ( ελάχιστα λεπτά λίγο πριν ή λίγο  μετά την  αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από το Μοναστήρι)   

 

  

 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΕΤΕΛΗΜΟΝΑ

Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδος και των Βαλκανίων κτισμένο από τον Νικηφόρο Φωκά το 963. Ωστόσο περί τους 45 μοναχούς ζούσαν και νωρίτερα από το 963 στην περιοχή  μέσα στα σμιλευτά σπήλαια γύρω από την Μονή,  αμέσως μετά την εύρεση της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας από δυο αδέλφια –μοναχούς.  Μέχρι να  κτιστεί το μοναστήρι σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και έκταση και πριν γίνει αυτοκρατορικό οι μοναχοί ζούσαν στις σκήτες  μέσα στα βράχια. Η Ιερά Μονή  έχει μακρά ιστορία και το χαρακτηριστικό της είναι ότι στα 1053  χρόνια από κτήσεως της το μοναστήρι αυτό δεν έκλεισε ούτε μια ημέρα.  Στην κατοχή φιλοξένησε περί τα 350 παιδιά για αρκετό καιρό ενώ οι ερευνητές έχουν βρει στοιχεία πολλά και για πράξεις αντιστασιακές. Ανάλογη μεγάλη ιστορία παρουσιάζει η μονή της Παναχράντου και την περίοδο της Τουρκοκρατίας με αρκετές θυσίες μοναχών.  Λέγεται δε όπως περιγράφεται από ιστορικούς ότι η επανάσταση πριν κηρυχθεί επίσημα στα Καλάβρυτα  στις Σπέτσες και την Ύδρα στην Μονή της Παναχράντου οι καλόγεροι είχαν σηκώσει το δικό του μπαϊράκι κατά των Τούρκων.   Από τους νεότερους μελετητές της ιστορίας της μονής  αναφέρονται στον γέροντα Ευδόκιμο ως τον σύγχρονο νέο κτήτορα της Μονής καθώς επί των ημερών του τα τελευταία 45 χρόνια η Ιερά Μονή ανακαινίσθηκε σταδιακά και σε πολλά επίπεδα και ακόμα ανακαινίζεται ενώ την περίοδο αυτή ξεκινούν οι εργασίες  για την δημιουργία του Μουσείου της Ιεράς Μονής έργο που έχει τη σθεναρή υποστήριξη και του Μητροπολίτη Σύρου Τήνου Άνδρου κ. Δωρόθεου με τον οποίο ο μητροπολίτης διατηρεί αγαστή πνευματική συνεργασία και άριστη σχέση.

 

 Στο επόμενο : 

 

Ποιους όμως , εκτός των γνωστών πολιτικών κύκλων και ειδικώς  της κυβέρνησης και γιατί    ενόχλησαν τόσο  οι λόγοι και η κριτική του Καλόγερου Ευδόκιμου ;    

 

Ποιος είναι ο ταπεινός “άγνωστος”  Καλόγερος   που  όταν η «επίσημη διοικούσα» Εκκλησία σιωπά εκείνος  αρθρώνει  Λόγο και  υψώνει  πολιτικό και κοινωνικό  ανάστημα ; Ποιος είναι  ο 83χρονος  γέροντας  και «αγράμματος» -όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται συχνά πυκνά-  μα βαθύτατα  πνευματικά και λαϊκά καλλιεργημένος ; Ποιο είναι αυτό το φωτεινό καθάριο πρόσωπο του    ταπεινού  και συνάμα  πνευματικά μορφωμένου Γέροντα;  Ποια είναι ή άλλη  όψη αυτού του σκαμμένου από το χρόνο και τις κακουχίες Πρόσωπο;  Ποια  άλλα βάρη  είναι φορτωμένοι οι ώμοι του αν   και  βαριά φορτωμένου στην πλάτη του, αφενός το βάρος της συνείδησης του και της ευθύνης ενώπιον Θεού και Ανθρώπων  και αφετέρου το βαρύτατο φορτίο με  τον πόνο αλλά και την λαϊκή οργή με την οποία καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος, όταν γονατιστοί ενώπιον της Πανάχραντου Θαυματουργής Εικόνας της Παναγιάς,  100αδες πιστοί  προσέρχονται στην Μονή (αλλά και σε κάθε Μοναστήρι Εκκλησία και πνευματικό κατάλυμα) ,  και την αγκαλιά του γερό –  καλόγερου,  πλην όμως  τίμιου και με ήθος παπά. 

 

Ποια είναι η άλλη όψη –  αυτού του εργατικού έντιμου με πνεύμα αφοσιώσεως προς στην Εκκλησία και  θυσιαστικής αυταπάρνησης μοναχού;  Ποιο είναι το profileτου απλού αυτού ανθρώπου που τα λόγια του –απλά μας αληθινά –  φαίνεται να   ενόχλησαν εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο  και  κάποιους κύκλους, στο νησί… Ευτυχώς όμως  πολύ λίγους… μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού…

 

Ποια τα «άλλα» δικά του «εσωτερικά  προβλήματα» και οι  μεγάλες δικές του προσωπικές  ανησυχίες για το μέλλον και το αύριο της ιστορικής Μονής;

 

Προβλήματα και αγωνίες    που τον αποσπούν  ενίοτε και από την πνευματική διάσταση της υπόστασης του ;

 

Ποιος είναι (λοιπόν) ο απλός λιτός, σεμνός και απέριττος αλλά συνάμα   και  Ηγούμενος της ιστορικής 1000χρονης  Ιεράς Μονής Παναχράντου – Αγίου Παντελεημόνα στην Άνδρο  Αρχιμανδρίτης  Ευδόκιμος ;  

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ