Επτά χρόνια μετά το σκάνδαλο στο εδώλιο κάθισαν σήμερα ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και άλλοι 12 κατηγορούμενοι για τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας, με ακίνητα – φιλέτα του δημοσίου. Στο εδώλιο κάθισαν επίσης και στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 
Από νωρίς το πρωί, δεκάδες ιερείς και μοναχοί βρέθηκαν στο πλευρό του Εφραίμ και του Αρσένιου, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη. Οι δικαστές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι ανταλλαγές της λίμνης και των παραλίμνιων με φιλέτα του δημοσίου ήταν παράνομες ή όχι.
 
Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, το οποίο επικυρώθηκε και από τον Άρειο Πάγο, οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος ζημίωσαν με τους χειρισμούς τους το δημόσιο με τις επίδικες ανταλλαγές. Η μονή Βατοπεδίου αλλά και η ιερή κοινότητα έχει άλλη άποψη.
 
Στη δίκη που διεκόπη για τις 23 Μαρτίου, προκειμένου να βρεθεί μεγαλύτερη αίθουσα για τις συνεδριάσεις, παρέστη ως πολιτική αγωγή και το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ζητεί για την ηθική βλάβη που υπέστη 1,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημόσιο, τα 76 ακίνητα που αντηλλάγησαν με τη λίμνη και τις παραλιμνιες, υπολογίζονται στα 234 εκατ. ευρώ.
 
Ωστόσο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει τελεσίδικα κριθεί από τα πολιτικά δικαστήρια, καθώς ακόμη εκκρεμούν δεκάδες αγωγές. Πάντως η μονή Βατοπεδίου στηρίζει την κυριότητά της στη λίμνη στα χρυσόβουλα του 1080.
 
Να σημειωθεί ότι στο εδώλιο, κάθονται μόνο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς οι δύο εξεταστικές που έγιναν έδειξαν μόνο πολιτικές ευθύνες ενώ η προανακριτική επιτροπή εντόπισε ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Κοντό, Μπασιάκο και Δούκα, οι οποίες σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο υπέπεσαν σε παραγραφή.
 
Πηγή: MegaTV