O Θεσσαλονίκης Άνθιμος απαντά στον Μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη

Με μια ενδεκασέλιδη επιστολή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την οποία κοινοποίησε σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας – καί έχει στη διάθεσή του το Amen.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος απαντά στη «σκληρή και ανίερη και πλημμυρισμένη από ασύστολα ψεύδη “δημοσιογραφική” επίθεση του άλλοτε Αττικής Μητροπολίτου Νικοδήμου Γκατζιρούλη». «Θεωρώ ότι έχω προ πάντων χρέος έναντι της αγίας ημών Εκκλησίας, και έναντι του εαυτού μου, μετά από πενήντα (50) χρόνια ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας, να διαψεύσω αυτόν τον δύστροπο και ασίγαστο «δημόσιο» εκκλησιαστικό κατήγορο για όσα νοσηρά έπλεξε στην ταλαιπωρημένη σκέψη του εναντίον μου, με την οποία βασανίζει επί χρόνια την εκκλησιαστική μας ζωή»

 

14/09/2011

Ξάνθης Παντελεήμων: “Τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται!”

“Τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται!”. Με την υπόμνηση αυτή ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων προτρέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της επαρχίας του να αξιοποιήσουν τις σπυδές τους “όχι χρησιμοθηρικά και ατομοκεντρικά αλλά για να αντιλαμβάνεστε και να γεύεστε το ιερό, το αληθινό, το σεμνό, το ωραίο ως τρόπο ζωής”. Απευθυνόμενος στα παιδιά των δημοτικών σχολείων ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο οποίος χθες τέλεσε Αγιασμό σε σχολεία όλων των βαθμίδων της Ξάνθης, επισήμανε πως στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας, επιβάλλεται “να μορφωθείτε όσο γίνεται καλύτερα και να αποκτήσετε περισσότερα εφόδια για την μετέπειτα πορεία σας στη ζωή”.

14/09/2011

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αλεξάνδρεια

Την Τρίτη, 14η Σεπτεμβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, σε κλίμα κατανύξεως και με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών, προέστη της Θείας Λειτουργίας, ως και της τελετής της Υψώσεως  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

14/09/2011

Έντονη η επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ρωσία

Η επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας αυξάνεται και ο σεβασμός στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης για άλλα θρησκευτικά δόγματα μειώνεται, υποστηρίζει μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

14/09/2011

Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Ελλάδα και την Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, τόσο σε τυπικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τονίζεται στη νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η οποία είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Οι Αμερικανοί συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ως «θετικές εξελίξεις» για τη χώρα μας το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2006 η κυβέρνηση εξέδωσε δέκα άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

14/09/2011

«Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως – Σινά»…και στη Σόφια!

Η Έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως – Σινά» με έργα του Βρετανού αρχιτέκτονα-ζωγράφου Doug Patterson που ολοκλήρωσε στις 31 Αυγούστου με επιτυχία την παρουσία της στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί στη Σόφια στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, στο πλαίσιο των γιορτών της πόλης, παρουσία των αρχών και εκπροσώπων του Δήμου Σόφιας, του Πατριαρχείου, του Υπουργού Πολιτισμού, κλπ.

14/09/2011

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αργολίδα

Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αργολίδα.Από νωρίς το πρωί σε όλες τις εκκλησιές της πόλης του Ναυπλίου και του Αργους οι πιστοί πηγαίνουν για να προσκυνήσουν τον Σταυρού του Κυρίου μας και να πάρουν ως ευλογία από το χέρι του Ιερέως το Βασιλικό,το αρωματικό αυτό φυτό που συμβολίζει την εύρεση του τιμίου ξύλου από την Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα.Οι φωτογραφίες είναι από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου , όπου, πολλά χρόνια, ο ακούραστος Ιερέας πατέρας Ιωάννης Παπαϊωάννου τελεί την ακολουθία της Υψώσεως του Σταυρού.

14/09/2011

Ημέρα μνήμης των στρατιωτικών τοπικών αγίων της Σάμου Γρηγορίου και Θεολόγου

Ἡ Σάμος ἑόρτασε τούς τρεῖς στρατιωτικούς τοπικούς ἁγίους Γρηγόριο, Θεόδωρο καί Λέοντα, τήν ἡμέρα τῆς μνήμης τους, 11 Σεπτεμβρίου 2011, στό ναϋδριο τοῦ  649 Τάγματος στό Καρλόβασι. Πλῆθος κόσμου μαζί μέ τα στρατευμένα παιδιά τῆς Ἑλλάδος καί παρουσία τοῦ ποιμενάρχου μας κ.κ. Εὐσεβίου καί τῶν Ἀρχῶν τοῦ νησιοῦ, ζήτησαν να πρεσβεύουν ἀκατάπαυστα γιά τήν στρατευομένη Σαμιακή Ἐκκλησία.

 

14/09/2011

Το άρωμα του Βασιλικού στην εορτή του Σταυρού

Όταν, η Αγία Ελένη απορούσε ανάμεσα στους πολλούς σταυρούς, ποιος να ήταν του Χριστού, ένα μυρωδάτο φυτό, ο βασιλικός, της τον αποκάλυψε. Για αυτό και στη σημερινή γιορτή φέρνουν στην εκκλησία γλάστρες ή αγκαλιές βασιλικούς για το Σταυρό…

14/09/2011

Εορτάστηκε στο Παρίσι η 150η επέτειος των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 ετελέσθη στο Παρίσι η 150η επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι (rue Daru). Είναι η έδρα της Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικίων Ρωσσικής Παραδόσεως, υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Κομάνων κ. Γαβριήλ. Ήταν πράγματι την 12 Σεπτεμβρίου 1861, μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι, που εγκαινιάστηκε αυτός ο μεγαλοπρεπός Ναός. Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έστειλε μια επίσημη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομο και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Σινώπης κ. Αθηναγόρα, βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Βελγίου.