Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Νέα Υόρκη. Αστόρια. Με ιεροπρέπεια, τάξη, σεβασμό και την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη οι πιστοί στην Αστόρια της Νέας Υόρκης τίμησαν την μνήμη της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην ομώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή όπου και ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές τελετές.   Πλήθος πιστών είχε συρρεύσει στην Εκκλησία όχι μόνον χτες Σάββατο, που  τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προέξαρχοντων  του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  και του Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία όπως  και σήμερα Κυριακή όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη  Θεία Λειτουργία. Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε  λιτανεία και περιφορά  της εικόνας, την οποία ακολούθησαν 100αδες πιστοί που είχαν έρθει  από παντού. Το ίδιο κλίμα και η ίδια θρησκευτική κατάνυξη επεκράτησε και όλες τις προηγούμενες ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη 28 Ιουλίου.  Μετά τις θρησκευτικές  ακολουθίες ως  είθισται εδώ και χρόνια στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ, και προκειμένου να τηρούνται και να διαδίδονται από γενικά σε γενιά τα ήθη τα έθιμα και οι εθνικές και   θρησκευτικές παραδόσεις,  οργανώνεται από την ενορία και το κοινοτικό  η πολιτιστικό κέντρο τα γνωστά  Festival  όπου πλαισιώνονται με  ελληνικούς  χορούς,  γνήσιες ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις που ετοιμάζουν εθελοντές με προσωπική εργασία η δωρεές και πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που ποικίλουν από, πολιτεία σε πολιτεία,  περιοχή σε περιοχή και από ενορία σε ενορία.

 

Σήμερα Κυριακή κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας   στο κήρυγμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο νόημα και την σημασία της εορτής εις μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου  μεταφέροντας παράλληλα  προς τους πιστούς  την αγάπη, τον σεβασμό  και ιδιαιτέρως  τις ευχές και την Ευλογία  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο  Μητρ. Ευάγγελος με νόημα απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς  στην συναισθηματική φόρτιση που ήταν διαποτισμένη η ατμόσφαιρα όλες αυτές τις ημέρες  από τους –προσκολλημένους (και μη) εις τον Παϊσιο –   πιστούς,  οι οποίοι  επλήγησαν σφόδρα με όσα έζησαν και βίωσαν μετά  τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας  για την κακοδιοίκηση αλλά κυρίως  για τα βαρύτατα  διαστροφικά  σεξουαλικά σκάνδαλα και τις επώνυμες καταγγελίες εναντίον του ιδρυτού και εκ των κτητόρων της Ιεράς Μονής,  και φερόμενου ως βασικού πρωταγωνιστή των βαρύτατων  σκανδάλων  Παϊσίου  με ευθύ  και ξεκάθαρο λόγο τόνισε μεταξύ άλλων  πως «..η Εκκλησία συνεχίζει το έργο της εις τους αιώνες.  Έργο που χωρίς τους πιστούς δεν δύναται να ολοκληρωθεί. Η Εκκλησία –είπε δεν είναι μόνον ο κλήρος αλλά και οι πιστοί. Έτσι υπάρχει το Σώμα της Εκκλησίας» και συνέχισε   «Οφείλουμε να μην είμαστε προσωπολάτρες. Η Εκκλησία δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το   Όλον είναι το Σώμα που είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι εις το Κοινό Ποτήριον.» είπε με έμφαση!

Στα όσα είπε δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά,  πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο με σεμνότητα στην χρήση του λόγου  εις τον επισκόπο  Φιλομηλίου κ Ηλία.  Νέο  ηγουμενεύοντα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής  Μονής. Μια μοναστική αδελφότητα  η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο 2010 εξ αιτίας των όσων αποκαλύφθηκαν έγινε –και εξακολουθεί να είναι στην τοπική κοινωνία και στους κόλπους της ομογένειας και της απανταχού Ελληνικής κοινότητας  – το επίκεντρο ιδιαίτερα καυστικών σχολίων και επικρίσεων για τον κλήρο ανώτερο και κατώτερο.

Κρίσεις και επικρίσεις από το Σώμα  των  Πιστών για όσα αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούν σε σεξουαλικά σκάνδαλα που γίνονταν στους χώρους της Μονής στην Αστόρια της ΝΥ τις τελευταίες 10ετίες.   Αποκαλύψεις για σκάνδαλα ανομολόγητα συνέπεια των  οποίων  είναι η επιβληθείσα αργία,  βαρύτατη ποινή για Αρχιερέα,  εις τον  πρώην ηγούμενο της Μονής  Μητροπολίτη Τυάνων  Παϊσιο…  Ποινή που επεβλήθη    από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  με συνοδική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο 2010.

Η λιτανεία στους δρόμους και στο κέντρο της Αστόριας   σήμερα Κυριακή-31 07 11-  ήταν βουβή, σαν κάτι να ήθελε να πει…  αλλά διεξήχθη  με ηρεμία και  σεμνότητα.  Η μεγάλη   θρησκευτική εκδήλωση   ολοκληρώθηκε  μετά τους χαιρετισμούς που έψαλαν  αργά το απόγευμα στον ομώνυμο ιερό ναό.   Οι θρησκευτικές τελετές εις μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ολοκληρώνονται με τις  πανηγυρικές εκδηλώσεις  αργά το βράδυ με το καθιερωμένο γλέντι στο ετήσιο festival.  Το πρώτο στην νέα περίοδο που εγκαινιάζεται στην μετά Παϊσιον  εποχή.  Οι 4ημερες  πανηγυρικές  εκδηλώσει ς πλέον μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επιτυχείς  όχι μόνο διότι η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλη αλλά πρωτοφανής! Και έχει σημασία αυτό  να τονισθεί ακριβώς διότι,  ειδικά μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε η Ιερά Μονή μετά την αποκάλυψη τόσων και μάλιστα  βαρύτατων σκανδάλων,  όλοι οι διοργανωτές όπως και ο νέος ηγουμενεύων Επίσκοπος Ηλίας   ζούσαν με την  αγωνία,  αν κατά πόσο  θα επιτύχουν οι εκδηλώσεις ειδικά λόγω του πολέμου με κάθε μέσο και τρόπο των ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρώην ηγουμένου Παϊσίου…Περισσότερο ρεπορτάζ στα video  που ακολουθούν.

{youtube width=”640″ height=”510″}PV1BWPvpgW4[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}uLvPgdBN1GQ[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}tGq9DEmPHAk[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}OJgWAGtuKAU[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}kT2lR9SQez0[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}u9eGr2FVbK0[/youtube]

επίσης για το ίδιο θέμα  διαβάστε ΕΔΩ και εδώ