Μάριο Ντράγκι: «Εμπιστευτικές πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο εάν το κρίνουμε απαραίτητο»!

–          Απολογητική, αλλά οχυρωμένη πίσω από την «ανεξαρτησία» η απάντηση ΕΚΤ σε ερώτηση της Κ. Κούνεβα για τις συστάσεις  του ΕΕΣ και  του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

–          «Έχουμε  κάνει δεκτές τις περισσότερες συστάσεις του ΕΕΣ- Θα απαντήσουμε αναλυτικά στην Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για τη συμμετοχή μου στο G30», λέει ο Μάριο  Ντράγκι

Παρά το  απολογητικό ύφος της, η ηγεσία της ΕΚΤ επιμένει ότι η «ανεξαρτησία» της  περιορίζει τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και  άλλων ελεγκτικών οργάνων  της Ε.Ε. για πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που κρίνουν απαραίτητα για τους ελέγχους τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGLΚωνσταντίνας Κούνεβα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκιυποστηρίζει τα εξής:

–          Πρώτονως προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που ερεύνησε τον ρόλο της ΕΚΤ στη διαχείριση της  χρηματοπιστωτικής κρίσης, το οποίο επέκρινε την άρνησή της να  δώσει πλήρη στοιχεία, ο κ. Ντράγκι ισχυρίζεται  ότι στη διάρκεια  του ελέγχου διατέθηκαν  στο ΕΕΣ6.000 περίπου σελίδες τεκμηρίωσης, ενώ έγιναν 38 συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με την ελεγκτική ομάδα. Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι η  «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της,τής επιτρέπει «να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο εάν κρίνεται απαραίτητο». Ποια νομοθεσία ορίζει ποιες  είναι οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» και ποιος  αποφασίζει  αν και πότε θα διατεθούν, ο Μ. Ντράγκι δεν το απαντά. Ισχυρίζεται, όμως, ότι η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί  τις περισσότερες από τις  συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

–          Δεύτερον, ως προς  την αυστηρή σύσταση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, Έμιλι ο Ράιλι,  να διακόψει ο επικεφαλής της ΕΚΤ τη συμμετοχή του στο αδιαφανές, διεθνές χρηματοπιστωτικό «κλαμπ»G30, στο  οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι  πολυεθνικών τραπεζικών ομίλων που κυριολεκτικά ενορχήστρωσαν  την κρίση, ο Μάριο Ντράγκι απαντά «ευγενικά» ότι έλαβε γνώση των συστάσεων του Διαμεσολαβητή και ότι η ΕΚΤ «θα εκδώσει την αναλυτική γνώμη της για τις συστάσεις σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες».

«Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ επιμένει ότι η ίδια αποφασίζει το πώς, πόσο και από ποια όργανα της Ε.Ε. θα ελέγχεται», σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και συμπλήρωσε: «Αλλά, μια και ο  κ. Ντράγκι δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι  ανοικτή σε διάλογο γι’ αυτά τα θέματα, είναι ευκαιρία να γίνει αυτός ο διάλογος τώρα που συζητιέται η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Και η δική μας θέση είναι: διαφάνεια και λογοδοσία για όλους και χωρίς όρους

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

 

Η ερώτηση της Κ. Κούνεβα:

«ΘΕΜΑ: «Νέα άρνηση της ΕΚΤ να διαθέσει στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία»

Σε νέα έκθεσή του «για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων από την ΕΚΤ» το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) υπογραμμίζει την άρνηση της ΕΚΤ να παράσχει πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες. Είναι η δεύτερη φορά που η ΕΚΤ αρνείται αυτό τον έλεγχο. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε έκθεσή του για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προγραμμάτων, το ΕΕΣ δήλωσε αδυναμία αποτίμησης του ρόλου της ΕΚΤ, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε έγγραφα που της ζητήθηκαν.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κάλεσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να διακόψει τη συμμετοχή του στο κλειστό και αδιαφανές κλαμπ διεθνών τραπεζικών παραγόντων (G30).

 

Ερωτάται η ΕΚΤ:

-Θυμίζοντας προηγούμενη Ερώτηση που έχει κατατεθεί για το ίδιο θέμα[3], γιατί επιμένει να αρνείται την πλήρη πρόσβαση του ΕΕΣ στις πληροφορίες που αυτό της  ζητεί;

-Πότε σκοπεύει να συμμορφωθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη σύσταση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας να αναστείλει τη συμμετοχή του στην ομάδα G30;»

 

Η απάντηση  του Μάριο Ντράγκι 

«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Κούνεβα,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 13 Φεβρουαρίου 2018.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ενισχύσει τη λογοδοσία και τη διαφάνειά της με την πάροδο του χρόνου, και ιδίως σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν και τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε επίσης και το ενδιαφέρον ορισμένων άλλων φορέων, όπως ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ενεργεί για ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση της ΕΚΤ, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι αρμόδιο να εξετάζει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το ελεγκτικό έργο που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως εξηγείται στην απαντητική επιστολή της Danièle Nouy, Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προς τους αξιότιμους συναδέλφους σας, το άρθρο 27.2 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιορίζει την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με την ΕΚΤ στην «εξέταση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ». Το όριο αυτό έχει τεθεί συνειδητά από τον

νομοθέτη προκειμένου να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Κατά παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με τη Συνθήκη, επιτρέπεται στην ΕΚΤ να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο εάν κρίνεται απαραίτητο για τον σκοπό της εξέτασης της εν λόγω αποτελεσματικότητας.

Κατά την κατάρτιση της ειδικής έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, στην οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας, η ΕΚΤ παρείχε στο Ελεγκτικό

Συνέδριο πάνω από 500 έγγραφα, τα οποία αντιστοιχούσαν συνολικά σε 6.000 περίπου σελίδες τεκμηρίωσης, και πραγματοποίησε 38 συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με την ελεγκτική τους ομάδα για την παροχή περαιτέρω αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με την πολιτική, τις διαδικασίες και τις επιμέρους τράπεζες. Οι πληροφορίες για τις επιμέρους τράπεζες ανωνυμοποιήθηκαν προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα συγκεκριμένων τραπεζών. Αξιοποιώντας τις εκτενείς πληροφορίες που έλαβε, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν σε θέση να συντάξει αναλυτική έκθεση και να εκδώσει συστάσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τη συνεργασία, τον σχεδιασμό της ανάκαμψης τραπεζών, καθώς και τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Η ΕΚΤ εκτιμά το έργο που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και τη συμβολή του στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ. Πιο συγκεκριμένα, η ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ συμβάλλει εποικοδομητικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων. Ως προς αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ έχει κάνει δεκτές τις περισσότερες συστάσεις και έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες για την εφαρμογή τους.

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την εξέταση από μέρους του καταγγελίας σχετικά με τη δική μου συμμετοχή καθώς και τη συμμετοχή άλλων μελών των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ στην «Ομάδα των Τριάντα» (Groupof 30 – G30), στο οποίο επίσης αναφέρεστε στην επιστολή σας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στην προώθηση της χρηστής διαχείρισης και διοίκησης των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ συνεργάστηκε πλήρως στο πλαίσιο της εν λόγω εξέτασης και έλαβε γνώση των ευρημάτων και των συστάσεων του Διαμεσολαβητή. Θα εκδώσει την αναλυτική γνώμη της για τις συστάσεις σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ΕΚΤ διαθέτει ένα ισχυρό πλαίσιο για τις αλληλεπιδράσεις της με εξωτερικούς φορείς και παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο για αυτό το σημαντικό θέμα.

Με εκτίμηση,

Mario Draghi»