Η (πιθανή) πρόταση μομφής κατά του Τραμπ θα συμπαρασύρει την αμερικανική οικονομία

Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου “βλέπει” κραχ σε περίπτωση TrumpExit

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την κρίση στον Λευκό Οίκο, όλο και περισσότεροι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο αρχίζουν και υπολογίζουν τον πιθανό αντίκτυπο μιας πρότασης μομφής για τον Trump.

Η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως, δήλωσε στους πελάτες του ότι αναμένεται να σημειωθεί ένα παγκόσμιο κραχ στα χρηματιστήρια αν ο Trump τεθεί υπό αμφισβήτηση και μπει πρόωρο τέλος στη θητεία του.

Όπως εκτιμά, οι μετοχές των ΗΠΑ ενδέχεται να σημειώσουν βουτιά περισσότερο από 10%, ενώ η ελεύθερη πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές θα αγγίζει το 12%, και στις ιαπωνικές μετοχές το 16%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων θα μειωθούν 0,8%, ο χρυσός θα εκτοξευθεί κατά 14% και η ισοτιμία γεν/δολαρίου θα σημειώσει ράλι της τάξης του 16%.

Το note που έστειλε η Bridgewater στους πελάτες της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ακολούθησε την βουτιά που σημειώθηκε στην Wall Street στις 17 Μαΐου και που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών, μετά από τις αναφορές ότι ο Trump ζήτησε από τον James Comey, τον πρώην επικεφαλής του FBI τον οποίο απέλυσε, να τερματίσει μια έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn, με τη Ρωσία.

Αν και το hedge fund σημειώνει ότι δεν εκτιμά ότι ο Trump θα βρεθεί εκτός Λευκού Οίκου και ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του, ωστόσο υπογραμμίζει τις πιθανότητες που δίνει πλέον η αγορά σε μία τέτοια εξέλιξη και οι οποίες αγγίζουν ντο 50%, κι έτσι επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο στις αγορές.

Όπως σημειώνει, κοιτάζοντας του δείκτες beta των παγκόσμιων αγορών, αποδεικνύεται ότι είναι αρκετά ευαίσθητες στην πιθανότητα μομφής απέναντι στον Trump. “Το πόσο μεγάλη θα είναι η κίνηση της αγοράς, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο άτακτη θα είναι η διαδικασία”, αναφέρει το note.

Πηγή