Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης- Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το αδιέξοδο μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης
Moody’s: Η Ελλάδα θα λάβει τα νέα μέτρα αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ωστόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω του πολιτικού κόστους που θα έχει μια τέτοια κίνηση, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας που έχει στο κοινοβούλιο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σημερινή του ανάλυση.

Ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνει ότι η διατύπωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ελληνικό χρέος ότι «ενδέχεται να απαιτηθεί επιπλέον ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του», έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη θέση των ευρωπαίων πιστωτών ότι το χρέος είναι βιώσιμο. 

Το αδιέξοδο μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σημειώνει η Moody’s, επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα καθώς αυξάνει την πιθανότητα για ένα ή περισσότερα δυσμενή σενάρια. 

Συγκεκριμένα, αρχικά μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων από όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά, και τα οποία περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, μείωση του αφορολόγητου ορίου καθώς και νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια («κόκκινα» δάνεια – NPLs).

Παρόλο που αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζει η ανάλυση της Moody’s, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών αυξάνεται δεδομένου του πολιτικού κόστους που θα έχουν. Επιπλέον, οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να φέρουν μια νέα και περισσότερο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση, αν και η ελληνική οικονομία θα πληγεί ξανά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα τη στιγμή που μόλις άρχισε να εμφανίζει ανάπτυξη. 

Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο είναι το σύντομο χρονικό διάστημα εντός του οποίου η χώρα καλείται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αναθεώρηση, κάτι που οποία αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων της.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν αναμένει χρεοκοπία, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πιστωτών. Αντιθέτως, είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός που θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση, σε παρόμοιο πλαίσιο με αυτό που συνέβη το 2015.

Όπως επισημαίνεται, η χώρα έχει να κάνει σημαντικές αποπληρωμές τον Ιούλιο του 2017 (2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και 3,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ προηγούνται και μικρότερες (1,6 δισ. ευρώ) τον Απρίλιο. Η εκτίμηση της Moody’s αναφέρει ότι θα είναι αρκετά απαιτητικό για την Ελλάδα να καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (η οποία θα σημάνει και την εκταμίευση νέων δόσεων από τη συμφωνημένη χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης).

Το αδιέξοδο, τέλος, αυξάνει επίσης το τον κίνδυνο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι κρίνεται μάλλον απίθανο το ΔΝΤ να αλλάξει την άποψή του. Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋπόθεση του τρίτου πακέτο στήριξης, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας W. Schaeuble να δηλώνει πρόσφατα ότι θα υπάρξει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμμετοχής του ESM, εφόσον δεν συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ.

Κατά την αποψή μας, τονίζει η Moodys’, αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα, καθώς η οικονομία της είναι πιθανό να πληγεί από ακόμα μία περίοδο αβεβαιότητας και απώλειας της εμπιστοσύνης, καθιστώντας τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας εξαιρετικά πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Πηγή