Αφορολόγητο, κληρώσεις και πρόστιμα στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Με “πλαστικό” χρήμα θα χτίζεται το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματος

Αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων καταναλωτών φέρνει το  νομοσχέδιο “Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις”, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο συνδέει το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. 

Αποκλειστικά με κάρτες ή ψηφιακά, οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τα €500Από το 2017, όσοι έχουν εισόδημα έως €10.000, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος. Για εισοδήματα από €10.001 έως €30.000 το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των €30.000 σε 20% και μέχρι ποσού €30.000. Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχεται στις €30.000.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες μέσω καρτών υπολείπονται του προβλεπόμενου ποσοστού δαπανών για το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%. Για όσους εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση καρτών, θα πρέπει να προσκομίσουν ανάλογης αξίας αποδείξεις αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει αποκλειστικά συναλλαγές με κάρτες ή ψηφιακά, όταν υπερβαίνουν τα €500, θεσπίζει κληρώσεις με δώρα για την παροχή κινήτρων λήψης αποδείξεων, προβλέπει τη δημιουργία ενός διευρυμένου Μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται στοιχεία πληρωμών με πλαστικό χρήμα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου δεν θα επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των €500. Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα €1.500. 

Πρόστιμα
Καταστήματα και επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο €1.000. Αν το πρόστιμο πληρωθεί σε διάστημα 30 ημερών, μειώνεται στο μισό. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη POS.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους, οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

Αρχικά, εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε, καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα καθοριστεί η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. 

Κληρώσεις
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή κληρώσεων, όπως η συχνότητα των κληρώσεων, η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρησης των συναλλαγών που θα μετέχουν, καθώς βέβαια και τα έπαθλα.

Το σημερινό Σύστημα Μητρώων Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, μέσω του οποίου ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό των φορολογούμενων, επεκτείνεται. Σε αυτό, εκτός από τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, θα συμμετέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται κάρτες πληρωμών με έδρα το εξωτερικό και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια.

Πηγή