WSJ: Τι είναι αυτό που εκτροχιάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας; Η ίδια η κυβέρνηση

 

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της με αποτέλεσμα να απειλείται με εκτροχιασμό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της χώρας, τονίζει σε εκτενές δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Την ημέρα που ο Χρήστος Σπίρτζης ανέλαβε την ευθύνη του μεγαλύτερου μέρους του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας, ορκίστηκε να διασφαλίσει την αποτυχία του», αναφέρει η Wall Street Journal.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, «ο αριστερός υπουργός Υποδομών έχει αντισταθεί στην πώληση κάθε δρόμου, αεροπλάνου και τρένου, παρότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν υποσχεθεί να συγκεντρώσουν 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας.

«”Ελπίζω η συμφωνία να μην αποφέρει καρπούς”, ανέφερε ο υπουργός, μανιώδης καπνιστής και πρώην μάχιμος συνδικαλιστής, όταν η κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις των πιστωτών επιβεβαίωσε την πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε Γερμανό επενδυτή» αναφέρει η WSJ και προσθέτει πως στήριξε τοπικές ψηφοφορίες προκειμένου να αποτύχει η συμφωνία. Μάλιστα η ίδια πηγή σχολιάζει πως όταν αναγκάστηκε να υπογράψει το συμβόλαιο, το έκανε «με μεγάλο πόνο», όπως είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο με τρεμάμενη φωνή.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της και απειλεί να εκτροχιάσει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή χρέους και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» αναφέρει η WSJ.

Όμως η κριτική δεν σταματά εδώ.

«Οι ηγέτες του κυβερνώντος αριστερού ΣΥΡΙΖΑ ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη στη Σανγκάη, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδυτές για να έρθουν στην Ελλάδα και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην καταρρακωμένη οικονομία. Όμως οι ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ στη μαρξιστική αριστερά που αντιτίθεται κατά της παγκοσμιοποίησης κάνει την ιδιωτικοποίηση να μοιάζει με ένα πικρό χάπι».

Επιπλέον η WSJ επισημαίνει πως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητα καθώς χωρίς αυτά η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα δάνεια κάτι που τελικά θα οδηγήσει στην ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Η αμερικανική εφημερίδα στο σημείο αυτό κάνει αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστεί η εδώ και ένα χρόνο αποστροφή των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά και να πέσει το ποσοστό της ανεργίας που κυμαίνεται στο 23%.

Λόγος γίνεται και για τα «μπρος – πίσω» της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει το θυμό πολλών ενδιαφερόμενων από ξένες εταιρείες που πίστευαν πως είχαν κλείσει συμφωνίες και ήθελαν να ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός.

Στο σημείο αυτό η WSJ φέρνει παραδείγματα όπως για τη Γερμανία καθώς και άλλους επενδυτές οι οποίοι όπως υπογραμμίζεται, απηύδησαν με τις κωλυσιεργίες στις προετοιμασίες για την πώληση εταιρειών ύδρευσης, μεταφορών και ηλεκτρικού ρεύματος, και «πάγωσαν» την τελευταία υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

«Αργά τον περασμένο μήνα, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε για να μπουν η εταιρεία ύδρευσης και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πειστούν οι πιστωτές να απελευθερώσουν την οικονομική βοήθεια, η οποία αναμένεται πλέον αυτό τον μήνα. Την ίδια ώρα, ο Σπίρτζης διαβεβαίωνε τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες δεν θα πωληθούν, καθώς “μόνο ο Ιησούς Χριστός” θα ενδιαφερόταν να αγοράσει εταιρείες με τόσο μεγάλα χρέη».

Η Αθήνα φέτος έχει υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των δύο δισ. ευρώ συνεχίζει η WSJ, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε με μεγάλη δυσκολία.

«Οι μεγαλύτερες συμφωνίες, εκείνες του λιμανιού του Πειραιά και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, υπογράφηκαν μόνο αφότου μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν επανειλημμένως τους αγοραστές να αγνοήσουν μέλη του ίδιου του κόμματός τους».

«Αυτή η κακοφωνία είναι προφανές ότι δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά μου», δήλωσε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις συμφωνίες,αναφέρει η εφημερίδα και σχολίάζει πως ο κ. Σπίρτζης πρόσφατα έχει δηλώσει ότι ο Πιτσιόρλας «λειτουργεί ενάντια στις διαταγές της κυβέρνησης», όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα, όχι τα λόγια. Προχωρούμε με ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ”κολλήσει” για χρόνια και πλησιάζουμε στο να φέρουμε κι άλλες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, όμως, επισημαίνει η WSJ, επικαλούμενη τον κ. Γιώργο Παγουλάτο, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Τσίπρας κατανοεί τη σημασία των πωλήσεων για την οικονομία αλλά ηγείται μιας κυβέρνησης που δεν έχει την απαραίτητη συνοχή σε αυτό το θέμα.

«Ορισμένοι υπουργοί θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι πάλεψαν κατά των πρότζεκτ μέχρι την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο κ. Παγουλάτος.

Πηγή