Αυτά που θέλει το Ταμείο: Τι περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ

Toυ Αλέξανδρου Κλώσσα

Ως τα «προεόρτια» μιας ακόμα σκληρής διαπραγμάτευσης αναγνώσθηκε στην Αθήνα η έκθεση του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Ελληνικής Οικονομίας στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Στο κείμενο που άφησαν πίσω τους οι τεχνοκράτες του Ταμείου αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 17 Οκτωβρίου, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της θα κρίνει την παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα αρκεστεί στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Το Ταμείο κάνει ξεκάθαρο στην έκθεση ότι ενδιαφέρεται όχι μόνο για τις αλλαγές στα εργασιακά, τα οποία περιλαμβάνονται επίσημα στην ατζέντα της αξιολόγησης, αλλά εμμένει σε νέες περικοπές των συντάξεων, μείωση μισθών κατάργηση φοροαπαλλαγών και μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη όμως μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι αναφορές στην έκθεση του Ταμείου είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το εάν θα τεθούν και αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και περιέχει κυρίως τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η Αθήνα για να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, το Ταμείο αναμένεται να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να πετύχει τουλάχιστον ένα από τα δύο, εάν όχι και τα δύο μαζί.

Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο γεγονός που δεν επιτρέπει την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, γεγονός που οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι σκληροί της Ευρώπης δεν το επιθυμούν.

Στη βάση αυτής της παραδοχής από την πλευρά των «σκληροπυρηνικών» της Ευρώπης και εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και ίσως για ακόμα μια φορά στην Ισπανία, το Ταμείο αναμένεται να ακολουθήσει τη γνωστή του τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους δανειστές να υπαναχωρήσουν στις απαιτήσεις του.

Μια καθυστέρηση ωστόσο που σε πρώτη φάση θα είναι καλοδεχούμενη και στους«κύκλους» των Ευρωπαίων δανειστών οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο θέμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους.

Πολλά αναμένεται να κριθούν σε λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΔΝΤ. Εκεί θα βρεθούν μαζί όλοι οι πρωταγωνιστές και όπως και την περασμένη άνοιξη έτσι και τώρα αναμένεται να κριθούν πολλά για το περιεχόμενο αλλά και την τύχη της διαπραγμάτευσης.

Πηγή