Τα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης

 

Το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού EuroWorking Group.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Σύμφωνα με τα Νέα τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί και ίσως δυσκολέψουν σήμερα την απόφαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών ήταν τα εξής:

1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά επιχειρείται να επιταχυνθεί ώστε να ξεκαθαριστούν οι όροι της επένδυσης.
2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους. Από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έξι στελέχη βρέθηκαν κατηγορούμενα για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, εκ των οποίων τρία ήταν υπήκοοι άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν τοποθετηθεί για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους. Σε μια κίνηση με σημασία, ο ανακριτής τούς άφησε ελεύθερους το περασμένο Σάββατο χωρίς περιοριστικούς όρους διευκολύνοντας τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Ακόμη όμως εκκρεμεί η θέσπιση προστατευτικής διάταξης για τα μέλη του νέου Ταμείου.
3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το Πρώτο Θέμα παρουσιάζει μια σειρά θεμάτων που η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι το Σεπτέμβρη.
Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει

– επιτυχή είσπραξη εσόδων από αμέσους και έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση του ΦΠΑ. Με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, το ΥΠΟΙΚ αναμένει από άμεσους φόρους πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκ. Ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 3,6 δισ. ευρώ.
Στους έμμεσους φόρους, μετά και την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, προβλέπεται για φέτος η είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ.

– εύρυθμη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, δεδομένων των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία που φθάνουν στα 23 δισ. ευρώ.
– σύσταση και λειτουργία του νέου ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
– επίτευξη είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή και διαφθορά, ώστε να γίνει πράξη και η κυβερνητική εξαγγελία αλλά και για να καλυφθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στα τακτικά έσοδα.

– έλεγχο των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού από τις περίφημες λίστες Μπόγιαρνς, Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Panama Papers κλπ.

-Το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων να περάσει από την θεωρία στην πράξη χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις,

– μεγάλη εκκρεμότητα που ζητά άμεση λύση, η διευθέτηση της δικαστικής έρευνας σε βάρος στελεχών του γνωμοδοτικού οργάνου του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν διοριστεί από την τρόικα (ένας Ισπανός, ένας Σλοβάκος και ένας Ιταλός) οι οποίοι ελέγχονται για την σύμβαση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 κτηρίων του δημοσίου, από την οποία προκύπτει απώλεια εσόδων για το δημόσια ύψους 6.661.678 ευρώ. Δεδομένου ότι αυτό τόιθεται ως προαπαιτούμενο για την α΄δόση που θα αποφασιστεί τη Δευτέρα, αποτελί απορία το πότε θα προλάβει να το τακτοποιήσει η κυβέρνηση, την ώρα που απομένουν μόνο μερικές ώρες μέχρι τη Δευτέρα.

Τέλος, απομένει η μεγάλη πρόκληση στα εργασιακά που θα αποτελέσουν και το μεγάλο κεφάλαιο στη δεύτερη αξιολόγηση. Εκεί μένει να δούμε τι θα γίνει με τις απαιτήσεις των δανειστών επί της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την κατάργηση όπως έχει ακουστεί του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr επικριτική στάση τηρεί η ΝΔ. Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι “χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες η κυβέρνηση ψηφίζει τα πάντα και εξαπατά τον λαό, ενώ με τη στρατηγική της στερεί ρευστότητα από την οικονομία”.
«Πρώτα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εξαπάτησαν τους εργαζόμενους με ψεύτικες υποσχέσεις για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Τώρα συζητούν τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για κατάργηση 13ου-14ου μισθού, για μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση τριετιών, ελεύθερες απολύσεις, lock out», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως έρχονται «μέτρα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τους χαμηλόμισθους».

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει :«Έχει θράσος αυτή η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η διαφορά της με άλλες κακές κυβερνήσεις. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τα ηνία κρατούν ανίκανοι πολιτικάντηδες, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται «στο όνομα της αξιοπρέπειας – της δημοκρατίας – της ελευθερίας – της ισότητας – της δικαιοσύνης – του σοσιαλισμού και της ειρήνης», για να χρησιμοποιήσω ορισμένους από τους προσφιλείς όρους του κ. Τσίπρα»

«Σε έναν τομέα μόνο στάθηκε πιστός ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απέχθεια προς τις επενδύσεις», αναφέρει σε σχόλιό της η Ένωση Κεντρώων: «Όπως και να ‘χει λοιπόν οι κυβερνώντες είναι αρκετά ερασιτέχνες για να συντελέσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με συνέπεια να «διαλύουν» καθημερινά τα όνειρα των πολιτών και να οδηγούν στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού»

 

Διαβάστε περισσότερα

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5364441/treis-basanistikes-ekkremothtes-gia-th-dosh/

http://www.amna.gr/article/116251/Sunedriazei-simera-to-EuroWorking-Group

http://www.protothema.gr/economy/article/584523/to-elliniko-i-metavivasi-metohon-tou-ote-kai-to-akatadiokto-ton-melon-tou-uper-tameiou-krinoun-to-auriano-euroworking-group/

http://www.iefimerida.gr/news/270718/krisimo-euroworking-group-gia-ti-dosi-tria-agkathia-stis-idiotikopoiiseis

http://www.sofokleousin.gr/archives/301784.html