Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής – κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο

 

«Πήραμε κάτι για το χρέος… ‘Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, μιλώντας στον ANT1.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. ‘Αρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. ‘Αρα, αυτό είναι καλό…» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

«Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος».

Αναγνώρισε ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε “Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία…”». 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ