Σύμφωνα με τους «Financial Times», η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε επιστολή το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία προειδοποιεί πως στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους. Προειδοποιεί μάλιστα πως χωρις συζήτηση για το χρέος το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο. 

 

Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως το Ταμείο απορρίπτει την ελληνική αντιπρόταση για αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (τον αποκαλούμενο «κόφτη»), και επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το κατά πόσον είναι επιτεύξιμος ο εν λόγω στόχος. Στη συζήτηση Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσίευσαν πριν από λίγες εβδομάδες τα WikiLeaks, οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι ο στόχος για το 2018 θα πρέπει να μειωθεί ιδανικά στο 1,5% του ΑΕΠ ή συμβιβαστικά στο 2,5%.

Τέλος, η Λαγκάρντ υπεραμύνεται του ρόλου του Ταμείου στη διαπραγμάτευση και στα ελληνικά προγράμματα στήριξης. Επισημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα», και συνεπώς οι κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι υπαίτιο για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Σε σχέση με τις εξελίξει για το επερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία. Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Αμστερνταμ Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.