Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίζει φέτος πολλές και σημαντικές προκλήσεις, όπως την τεράστια οικονομική και πολιτική πίεση λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, την πιστωτική κρίση της Ιταλίας αλλά και δυσκολίες ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ωστόσο, το πιο δύσκολο έτος για την Ευρώπη θα είναι το 2017.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Mark Wall και την ομάδα του στην Deutsche Bank, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για όσα συμβαίνουν φέτος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρίσιμο έτος είναι το 2017 που θα έρθει η στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ανησυχία μας δεν είναι το 2016, αλλά το 2017. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο εύκολη το επόμενο έτος. Δεδομένου ότι υπάρχει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής αυτό σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη, εκτός και αν τα τρέχοντα σχέδια να αλλάξει η δημοσιονομική ώθηση απειλεί να γίνει αρνητική για την ανάπτυξη το 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.

«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το γεγονός πως τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ξεθωριάζουν όσο περνάει ο καιρός, θα ενισχύουν τις δυσκολίες για ανάκαμψη το επόμενο έτος. Αν ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος αποτύχει να αναβιώσει, θα υπάρξει πίεση για μια πιο εύκολη ευρωπαϊκή πολιτική στάση» προσθέτει.

Ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη έχουν κολλήσει σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να προσπαθεί με μια πρωτοφανής μορφή νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πηγή