Δεν θα υπάρξει -ωστόσο- συμφωνία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος J. Dijsselbloem

 
Κλίμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς αυτοί προσέρχονταν στο κτίριο που θα λάβει χώρα η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
 
“Ακούω καλές ειδήσεις από την Αθήνα, οπότε ας δούμε πού βρισκόμαστε”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία σήμερα.
 
“Εάν σημειώσουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα μετά θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Αλλά είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της συζήτησης”, εξήγησε. “Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε προηγουμένως, το μόνο που είχαμε ήταν η υπόσχεση πως εάν οι Έλληνες συμμορφώνονταν πλήρως και ακολουθούσαν το πρόγραμμα θα εξετάζαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”.
 
Ο Dijsselbloem αναφέρθηκε και στο “αγκάθι” του ασφαλιστικού, λέγοντας πως “ίσως ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι να πιστέψουμε πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση μέσα σε λίγους μήνες”.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίηση της αν και εμφανίστηκε επιφυλακτική. “Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε [τα τελευταία στοιχεία] με πολύ προσοχή”. 

“Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι τόσο απαισιόδοξα”, είπε προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble. “H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο”. Για το χρέος, επανέλαβε, πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο προσκήνιο.

“H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο, δεν είναι ακόμη έτοιμη, επομένως δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε σήμερα τις συζητήσεις, αλλά δεν μοιάζει τόσο απαισιόδοξο”, σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως με κάποια προσπάθεια από όλες τις πλευρές είναι πιθανό να βρεθεί μία λύση σύντομα.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε πως “αυτό δεν είναι ακριβώς στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο έτος”.

“Εάν εφαρμοστούν όσα αποδέχθηκε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι -υπάρχει δουλειά που γίνεται σε αυτό και δεν είναι εύκολο- τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εφικτή και απαραίτητη για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη χαρακτήρισε την ελληνική συμφωνία ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici. “Είμαστε κοντά”, είπε, σημειώνοντας ότι υπήρξε καλή πρόοδος.

“Ωστόσο, υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει. Θέλουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι οικονομικά πιο αξιόπιστο, χρηματοοικονομικά πιο βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. Με καλή κοινή θέληση, η συμφωνία είναι πιθανή. Η συμφωνία είναι απαραίτητη. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Κομισιόν τη θέλει”, είπε ο Moscovici.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Michel Sapin o οποίος είπε, προσερχόμενος, ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά και πως μένει ακόμη δουλειά να γίνει.

 

Την ελπίδα να επιταχυνθεί η πρόοδος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Alexander Stubb. Τα δύο βασικά ζητήματα κατά τον Stubb είναι πρώτον, εάν τηρούν τη δέσμευση και με ποια μέτρα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεύτερον πόσο φιλόδοξη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση. “Νωρίτερα συζητούσαμε πώς θα πετύχουμε μια συμφωνία πριν το Πάσχα και τώρα αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε μια συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα, αλλά θα δούμε πώς θα πάει. Δεν θέλουμε άλλο ένα θερμό καλοκαίρι”.

Το ενδεχόμενο “κουρέματος” του ελληνικού χρέους απέρριψε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans Joerg Schelling. “Είπαμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αναδόμηση του χρέους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια, χαμηλότερα επιτόκια, αλλά ενα κούρεμα θα ήταν αδύνατο σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Έκανε ακόμη λόγο για ενδείξεις ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι χειρότερο από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς και ότι αναμένει από την Ελλάδα να κάνει αυτά που υποσχέθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμφιβολίες για τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία που εκφράστηκαν από την Christine Lagarde του ΔΝΤ, ο Schelling δήλωσε ότι “ένα από τα προβλήματα που θέλουμε να συζητήσουμε είναι πως οι θεσμοί προφανώς δεν συμφωνούν για το πώς να αξιολογήσουν την πρόοδο στην Ελλάδα”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει σαφώς μια διαφορετική άποψη σε αυτό από τους άλλους δύο θεσμούς. “Για εμάς ως υπουργοί Οικονομικών είναι σημαντικό τα θεσμικά όργανα να δώσουν μια κλειστή αναφορά σε μας. Για αυτό οι θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα, προτού αποφασίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια”.

Τέλος, τόνισε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα.