Μαξίμου: Αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, οργανωμένου σχεδίου και εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού. Καλύτερη ήταν επίσης η επίδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν  Άνικα Μπράιντχαρντ, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2015 εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,70%, επίδοση που ήταν καλύτερη από το στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 0,25%.

Αναφορικά με το έλλειμμα το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ που δίνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, είναι ελαφρώς καλύτερα, όπως είπε από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%.

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η εκπρόσωπος είπε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται εφεδρικά μέτρα, απάντησε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη που έδωσε στην αρχή της βδομάδας και δημοσιεύθηκε χθες είπε αυτό που έπρεπε να πει και η ίδια δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.

Μαξίμου: Αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, οργανωμένου σχεδίου και εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, το Μαξίμου εξέδωσε σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δεν ήρθε τυχαία. “Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους”

Αναλυτικά οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν τα εξής:  

Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.